Έκαναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και άρπαζαν κοσμήματα και χρήματα


Ήρθαν από Ημαθία για διήμερο «Τουρ εξαπάτησης» σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα
 
Με το πρόσχημα του υπαλλήλου της ΔΕΗ εξαπατούσαν αυτή τη φορά ηλικιωμένους δύο άντρες, 39 και 40 ετών, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν το Σάββατο στη Τρίπολη.
Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, εμπλέκονται σε 11 περιπτώσεις απάτης σε βάρος, κυρίως, ηλικιωμένων ατόμων στην Αργολίδα, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 25χρονο και άγνωστους συνεργούς.
 
Έκαναν τους ΔΕΗτζήδες
Ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, οι δράστες εξαπατούσαν ηλικιωμένα άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Συγκεκριμένα, δηλώνοντας ψευδώς ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ, προσέγγιζαν, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα στα σπίτια τους. Προφασιζόμενοι βλάβη του δικτύου και κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, τους έπειθαν να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα κοσμήματά τους σε κάποιο ύφασμα, ώστε να μην καούν και στη συνέχεια, αποσπώντας την προσοχή τους, τα αφαιρούσαν.
Στο πλαίσιο της έρευνας από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης εξακριβώθηκε ότι οι δράστες κατά το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου διέπραξαν μία απόπειρα απάτης σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών Αργολίδας, μία απάτη και επτά απόπειρες σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Τρίπολης και Μεγαλόπολης Αρκαδίας,
Στη Μεσσηνία, στις 2 Μαρτίου, πήγαν στο χωριό Άμμος και επισκέφθηκαν το σπίτι 72χρονης. Με το πρόσχημα ότι από τις εργασίες που θα κάνουν μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά, την έπεισαν να βάλει τα χρήματα που είχε σε ένα πανί και έτσι κατάφεραν να της αποσπάσουν 2.250 ευρώ.
Την ίδια ημέρα επισκέφτηκαν και μια 80χρονη στο χωριό Άρις, όμως δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τίποτα και έφυγαν άπραγοι.
 
Πήραν 5.500 ευρώ
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 5.500 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ένα όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και 612 ευρώ, ως προερχόμενα από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης για την ταυτοποίηση των συνεργών τους, καθώς και για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Η Αστυνομία υπενθυμίζει:
-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας
-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του
-Στην περίπτωση αυτή να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.)
-Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού
-Να μην πείθεστε από αγνώστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει
-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη