Απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση της δήθεν παράνομης υιοθεσίας


Στην αθώωση χωρίς καμία αμφιβολία της 58χρονης γυναικολόγου, της 26χρονης βιολογικής μητέρας, βουλγαρικής υπηκοότητας, της 47χρονης θετής μητέρας και της 36χρονης Βουλγάρας μεσολαβήτριας, για την περίπτωση παράνομης υιοθεσίας μωρού 9 ημερών που αποκαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2015 στην Καλαμάτα, προχώρησε τη Δευτέρα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας.
Το κατηγορητήριο εναντίον τους κατέρρευσε, ενώ αθωωτική για τις τέσσερις κατηγορούμενες ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, με το δικαστήριο να λαμβάνει τελικά την απόφασή του ομόφωνα.
Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης της γυναικολόγου, Βασίλης Αμανατίδης, τόνισε πως απ’ όλη τη διαδικασία δεν προέκυψαν καν πλημμεληματικές πράξεις που θα μπορούσαν να τους αποδοθούν.
Θύμα, πάντως, στην υπόθεση υπήρξε, κι αυτό είναι το αγοράκι, το οποίο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης παρέμεινε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παραπάνω από 2 μήνες και πλέον φιλοξενείται σε ίδρυμα.

Υιοθεσία
Οι τέσσερις γυναίκες είχαν παραπεμφθεί στο δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες. Σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν, η 26χρονη μητέρα με πρόθεση κερδοσκοπίας έδωσε με πρόθεση το μωρό της αποκομίζοντας αθέμιτο όφελος. Είχε κατηγορηθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2014 ήρθε σε συμφωνία με την 36χρονη ομοεθνή της που είχε γραφείο ευρέσεως εργασίας και την 58χρονη γυναικολόγο και συμφώνησε να τους παραδώσει το παιδί που θα γεννούσε αντί 3.000 ευρώ. Αυτές στη συνέχεια θα το παρέδιδαν στην 47χρονη από την Αθήνα που ήθελε να το υιοθετήσει.
Η γυναικολόγος και η 36χρονη μεσολαβήτρια είχαν κατηγορηθεί ότι ενήργησαν κατ’ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, αποκομίζοντας αθέμιτο όφελος.
Μάλιστα, το βούλευμα προχωρούσε και σε ένα άλλο σενάριο, ότι δηλαδή η 36χρονη Βουλγάρα έβρισκε έγκυες γυναίκες σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι οποίες ενδιαφέρονταν να δώσουν τα παιδιά που θα γεννούσαν προς υιοθεσία. Η γυναικολόγος αναλάμβανε τον  τοκετό των γυναικών αυτών και στη συνέχεια μεσολαβούσε στην υιοθεσία των μωρών αποκομίζοντας χρηματικά ποσά.
Το δικαστήριο προχθές αποφάσισε ότι τίποτα από αυτά δεν ευσταθεί.

Αθώωση
Η γυναικολόγος από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σκοπιμότητα, δόλο ή κερδοσκοπία, επιμένοντας πως η δική της ανάμειξη στην υπόθεση είχε καθαρά ανθρωπιστικό κίνητρο, πρωτίστως για το καλό του παιδιού. Το ίδιο τόνισε και κατά την απολογία της στο δικαστήριο, ενώ η βιολογική μητέρα εξήγησε ότι έχει άλλο ένα παιδί, το οποίο μεγαλώνει η μητέρα της. Εκείνη, δε, ήταν και κανένας άλλος που την πίεσε να το δώσει για υιοθεσία, καθώς δε θα μπορούσαν να το μεγαλώσουν.
Σε ό,τι αφορά το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ που είχε δοθεί στη βιολογική μητέρα, χαρακτηρίσθηκε ως βοήθημα, ώστε να αντιμετωπίσει η μητέρα τις ανάγκες της σε διατροφή, φάρμακα και λοιπά έξοδα κατά τη διάρκεια της λοχείας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου, συνεχίσθηκε την 1η Μαρτίου και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με την απόφαση.
Ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι κατέρρευσε όλο το κατηγορητήριο, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία περί κυκλώματος για παράνομες υιοθεσίες, ενώ και όλες οι έρευνες που έγιναν σε υπολογιστές και τραπεζικούς λογαριασμούς δεν απέφεραν πληροφορίες που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο.

Της Βίκυς Βετουλάκη