«Βρέχει» λεφτά στο Δήμο Μεσσήνης


Χρηματοδότηση άνω του 1εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου
 
Αισιοδοξία Τσώνη για ένταξη κι άλλων έργων σε προγράμματα ΕΣΠΑ
 
Με ευχάριστες ειδήσεις για το Δήμο Μεσσήνης ξεκίνησε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρώτη μετά τις πρόσφατες δημαιρεσίες. Όπως έκανε γνωστό στο Σώμα ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, εγκρίθηκε δέσμευση ποσού 1.000.000 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το Δήμο Μεσσήνης για την αποκατάσταση ζημιών του δημοτικού οδικού δικτύου, οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε πίστωση ύψους 150.000 ευρώ προς το Δήμο Μεσσήνη για αποκατάσταση ζημιών και αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας. Τα ανωτέρω ποσά ήρθαν να προστεθούν στα 250.000 ευρώ που είχε πάρει ο Δήμος μαζί και με άλλους Δήμους της Μεσσηνίας. Ο Γιώργος Τσώνης τόνισε ότι οι εγκρίσεις αυτών των ποσών, καθώς και τα τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αποτελούν δικαίωση του αγώνα της Δημοτικής Αρχής, που ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη) έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, και ευελπιστεί να ακούσει ότι εντάσσονται ακόμα τρία έργα του Δήμου Μεσσήνης (Ανδριανή – Λογγά, Τηλεμετρία και Δημοτική Αγορά) σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Τέλος, επισήμανε ότι στο τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν ακόμα 2,7 εκ. ευρώ που θα αφορούν αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο.
Ο κ. Τσώνης ευχαρίστησε γι’ αυτές τις εξελίξεις ειδικά το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων κ. Δέδε, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, επισημαίνοντας ότι θα ευχαριστεί όσους βοηθούν το Δήμο.
Κλείνοντας τις ανακοινώσεις του, ενημέρωσε το Σώμα και για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Νίκο Παππά, στο περιθώριο της εκδήλωσης του “Smart City Forum” από το ίδρυμα Γουλανδρή, λέγοντας ότι ελπίζει σύντομα να μπορεί να κάνει ανακοινώσεις και πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα.
Η κα Παναγοπούλου, αρμόδια αντιδήμαρχος, πρόσθεσε πάνω σ’ αυτό ότι ο Δήμος κατέθεσε προτάσεις για προγράμματα τηλεϊατρικής από απόσταση για απομακρυσμένες περιοχές του.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, για τις ανακοινώσεις του δημάρχου τοποθετήθηκαν τόσο ο Γιώργος Αθανασόπουλος όσο και ο Τάσος Παπαγεωργίου, καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής Στάθης Αναστασόπουλος.
Αρχικά ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι σίγουρα είναι θετικό που ένα τέτοιο ποσό έρχεται στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά επισήμανε ότι ήδη ο Δήμος έχει ξοδέψει αρκετά λεφτά από «κωδικούς» άλλων έργων για να αποκαταστήσει τις ζημιές, ενώ η χρηματοδότηση αυτή και η δημοπράτηση των έργων, αν γίνει μέσω Περιφέρειας, μπορεί να πάρει και χρόνια…
Ο Τάσος Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζει ο Δήμος για το ένα και κάτι εκατομμύριο που εξασφάλισε, καθώς οι ανάγκες των ζημιών ξεπερνούν τα 3 εκ., όπως είχε η ίδια η Δημοτική Αρχή επισημάνει εξ αρχής. Επίσης, θύμισε στο Σώμα ότι τα οικονομικά του Δήμου έχουν «ξύσει» τον πάτο του βαρελιού, καθώς χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από άλλα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών, και ζήτησε να ενημερωθεί ποιο ποσό από αυτό που εγκρίθηκε θα «γυρίσει» πίσω στους άλλους «κωδικούς» έργων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του μήπως ο Δήμος βγει διπλά ζημιωμένος, δηλαδή και να μην μπορεί αυτό το ποσό να γυρίσει στους άλλους κωδικούς, αλλά και να αργήσει η εκταμίευσή του…
Απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος, ο οποίος τόνισε ότι το ποσό αυτό από τη ΣΑΕ 571 του υπουργείου Μεταφορών μεταφέρεται κατευθείαν στο Δήμο Μεσσήνης, για την αποκατάσταση της δημοτικής οδοποιίας, και τη διαχείριση αυτών των χρημάτων θα την κάνει ο Δήμος Μεσσήνης. Δηλαδή, η δημοπράτηση των έργων θα γίνει από το Δήμο Μεσσήνης, η Τεχνική του Υπηρεσία θα ελέγχει και η Οικονομική Υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη