Για το θάνατο νεογνού δικάζεται γιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας


Για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας γυναικολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όσον αφορά στο θάνατο μωρού έπειτα από καισαρική τομή.
Ο γυναικολόγος αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας πως αμέσως όταν διαπιστώθηκε αλλοίωση των παλμών του εμβρύου ξεκίνησε την καισαρική τομή, την οποία ολοκλήρωσε εντός δεκαλέπτου.
Η 19χρονη τότε μητέρα είχε πάει στο νοσοκομείο για να γεννήσει στις 11 Μαΐου του 2011.
 
Κατηγορίες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο μαιευτήρας τότε ως εφημερεύων γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ανέλαβε την επίτοκο. Κατηγορείται ότι δε μερίμνησε για τη διαρκή παρακολούθηση, μέσω των απαραίτητων εργαστηριακών, υπερηχογραφικών, καρδιοτοκογραφικών και κλινικών εξετάσεων, της κατάστασης της μητέρας και του κυοφορούμενου εμβρύου της, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί εγκαίρως την αρχόμενη και εξελισσόμενη αλλοίωση των παλμών και δη τη βραδυκαρδία του εμβρύου και να μην υποβάλει εγκαίρως την επίτοκο σε καισαρική τομή.
Αυτό, όπως σημειώνεται, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μωρού από ενδομήτρια υποξία, μαζική εισρόφηση αμνιακού υγρού και βαριά περιγεννητική ασφυξία.
 
Αλλοιώσεις
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, όταν διαπιστώθηκε ότι η 19χρονη τσιγγανοπούλα είχε ενδείξεις έναρξης τοκετού ετοιμάσθηκε και οδηγήθηκε στην αίθουσα τοκετού. Ξαφνικά παρουσιάσθηκαν αλλοιώσεις στον καρδιοτοκογράφο και ο κατηγορούμενος γυναικολόγος προχώρησε σε καισαρική τομή.
Όταν βγήκε το μωρό, ο παιδίατρος που παρευρισκόταν έδωσε εντολή άμεσα να διασωληνωθεί και εσπευσμένα διακομίσθηκε στην Αθήνα σε νεογνολογικό κέντρο και συγκεκριμένα στο Αγλαΐα Κυριακού, καθώς το Νοσοκομείο Καλαμάτας δε διέθετε τέτοιο. Εκεί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών για ανάνηψη του μωρού, αυτό κατέληξε.
 
Μέσα σε ένα δεκάλεπτο
Τόσο η μαία που κατέθεσε χθες όσο και η τότε ειδικευόμενη γιατρός που παρευρέθη στην καισαρική τομή, είπαν ότι και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και όση ώρα ήταν στην αίθουσα τοκετού η 19χρονη ήταν υπό στενή παρακολούθηση και δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Επίσης, βεβαίωσαν ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για πρόβλημα στο μωρό. Οι αλλοιώσεις στον καρδιοτοκογράφο, όπως είπαν, παρουσιάσθηκαν εντελώς ξαφνικά και ο κατηγορούμενος γυναικολόγος χωρίς καμία καθυστέρηση προχώρησε σε καισαρική.
Μάλιστα, η γιατρός που κατέθεσε είπε ότι, ενώ σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα όταν έχουν τέτοιες αλλοιώσεις πρέπει να προχωρήσουν σε καισαρική τομή εντός 20λεπτου, ο κατηγορούμενος ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ και ολοκλήρωσε την καισαρική εντός 10λέπτου. Η ίδια γιατρός είπε ότι η υποξία που υπέστη το νεογνό ήταν αποτέλεσμα της συμπίεσης του ομφάλιου λώρου από το ίδιο.
 
Πραγματογνώμων
Επίσης, πραγματογνώμων που κατέθεσε τόνισε, μεταξύ άλλων, πως κι αυτός εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτία για την υποξία ήταν η πίεση στον ομφάλιο λώρο και γι’ αυτό εμφανίστηκε βύθιση στις ενδείξεις στο καρδιοτοκογράφημα.
Σε ό,τι, δε, αφορά την εισρόφηση αμνιακών υγρών από το νεογνό, εκτίμησε ότι αυτό συνέβη την ώρα που το έβγαζαν.
Κατέληξε χαρακτηρίζοντας θεάρεστη την απόφαση του κατηγορούμενου γιατρού να προχωρήσει άμεσα σε καισαρική τομή, καθώς ήταν το πρώτο παιδί της 19χρονης και οι πρωτότοκες καθυστερούν να γεννήσουν φυσιολογικά.
Η δίκη συνεχιζόταν μέχρι αργά με τις καταθέσεις και των υπολοίπων μαρτύρων.

Της Βίκυς Βετουλάκη