Εγκαινιάζεται ο «Τοπικός Αστυνόμος» στη Χώρα Πύλου – Νέστορος


Ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» ξεκινά και επίσημα από αύριο Παρασκευή στη Χώρα του Δήμου Πύλου- Νέστορος, όπου θα γίνει αγιασμός στο χώρο που θα στεγασθεί, στο παλιό Δημαρχείο. Τελικά, ο «Τοπικός Αστυνόμος» θα λειτουργήσει μόνο στη Χώρα και όχι και στα Φιλιατρά, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά στο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς αρνητικά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής.
 
Αγιασμός
Έτσι, αύριο το πρωί στις 11.00 θα τελεστεί αγιασμός στη Χώρα για την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, παρουσία του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγου Δημητρίου Τριγώνη και του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, Παναγιώτη Πούπουζα.
Ο «Τοπικός Αστυνόμος» θεσπίστηκε ως νέο όργανο στην περιφερειακή επιχειρησιακή δομή της Ελληνικής Αστυνομίας το 2006, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
 
Ο ρόλος του
Ο Τοπικός Αστυνόμος θα είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία.
Θα επιλαμβάνεται και θα διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, θα τους ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει σχετικά με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκονται σε άμεση επαφή με την Αστυνομία, κάτι που το υπουργείο ευελπιστεί να συμβάλει στη δημιουργία περαιτέρω σχέσεων εμπιστοσύνης και αμφίδρομης συνεργασίας, εξασφαλίζοντας την ικανοποιητική επίλυση των προβλημάτων τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη