Εκδηλώσεις την Κυριακή, «κουδούνι» τη Δευτέρα για το 6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας


Θεσμό αποτελεί πλέον το «Σχολείο Τουρισμού» που την προσεχή Δευτέρα, 13 Μαρτίου, θα «χτυπήσει κουδούνι» για 6η φορά στο φιλόξενο χώρο του συνεδριακού κέντρου του Elite City Resort στην Καλαμάτα. Χθες το πρωί, δύο από τους «εμπνευστές» αυτής της προσπάθειας, ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος και ο Ανδρέας Ζαγάκος, μας μίλησαν για τις «εργασίες» και το πρόγραμμα του 6ου Σχολείου Τουρισμού.
Ο κ. Ανδριανόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η επιτυχημένη εθελοντική πρωτοβουλία φτάνει αισίως στο 6ο Σχολείο. Τόνισε, δε, ότι η συνεχής τουριστική ανάπτυξη της χώρας απαιτεί παροχή υψηλών υπηρεσιών στους επισκέπτες και, άρα, διαρκή και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Επίσης, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, την Costa Navarino και το Elite City Resort, για την πολύτιμη βοήθειά τους. Σημείωσε δε ότι το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας τελεί υπό την εκπαιδευτική εποπτεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ έχει τη στήριξη του SETEtraining (ΣΕΤΕ).
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η είσοδος για τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες στο χώρο των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επαγγελμάτων είναι ελεύθερη, ενώ όλοι θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιου Κύπρου.
Ο Ανδρέας Ζαγάκος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των τριήμερων εργασιών του 6ου Σχολείου Τουρισμού, τονίζοντας ότι για ακόμα μια χρονιά «αυθεντίες» στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού θα βρεθούν στην Καλαμάτα και θα είναι εισηγητές, βοηθώντας στην εκπαίδευση των μαθητών. Αναλυτικά το πρόγραμμα του 6ου Σχολείου Τουρισμού είναι αναρτημένο στη σελίδα στο “Facebook” του σχολείου
«ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν εκεί να δηλώνουν και τη συμμετοχή τους.
Ο κ. Ζαγάκος πρόσθεσε ότι ξεχωριστό κομμάτι στο φετινό Σχολείο Τουρισμού είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Κυριακή 12 Μαρτίου, οι οποίες έχουν την ιδιαιτερότητα να αναφέρονται σε ζητήματα που ποτέ δεν είχαν αγγίξει μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Elite City Resort, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Διοίκηση Τομέα Δωματίων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα του Νίκο Θεοχάρη. Επίσης την Κυριακή το πρωί, από τις 10.30 έως τις 14.30, πάλι στο Elite City Resort, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονική και Τουρισμός, “χτίζοντας” τον τουρισμό».
Για την ημερίδα «Constructing Tourism/ Κατασκευάζοντας τον Τουρισμό» μίλησε η αρχιτέκτων Κουζή Τόνια, που μαζί με την ομάδα Ευότοπος διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση, στο πλαίσιο του 6ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας. Η κα Κουζή έκανε γνωστό ότι εισηγητές της εκδήλωσης είναι οι αρχιτέκτονες Άρης Γιαννόπουλος /WO architects, Σταύρος Αλιφραγκής, Αιμιλία Αθανασίου & Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, καθώς και η Ελευθερία Γκρίμπα, πιστοποιημένη παιδαγωγός, συγγραφέας και ερευνήτρια, με πολυσχιδή εμπειρία και διακρίσεις στον τομέα του Τουρισμού.
Οι εισηγητές, εκπρόσωποι και των δ;yο θεματικών αντικειμένων, θα αναζητήσουν – αναλύσουν την αλληλεπίδραση των δυο εννοιών, τουρισμού και αρχιτεκτονικής, θα καταθέσουν την προσωπική τους άποψη για τη χωρική υπόσταση του τουρισμού και θα παρουσιάσουν τα project στα οποία χειρίστηκαν το τουριστικό κέλυφος.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, τόνισε ότι αισθάνεται υπερήφανος που το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας έχει καταξιωθεί και η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της Μεσσηνίας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ εξήρε και τις προσπάθειες των εμπνευστών του, που έχουν αποδείξει ότι αγαπούν τον τουρισμό με πάθος. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Σχολείο Τουρισμού στο Ναύπλιο που προηγείται αυτού της Καλαμάτας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι Ναύπλιο και Καλαμάτα αποτελούν τα δυο μεγάλα «όπλα» τουρισμού στη φαρέτρα της Περιφέρειας. Τέλος, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προσφέρει πάντα την αμέριστη συμπαράστασή της σε ανάλογες εκδηλώσεις, καθώς εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη είναι η επένδυση στον τουρισμό, κάτι που αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι νέες τάσεις στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης απαιτούν συνεχή εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών όσο και των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι η Ένωση Ξενοδόχων θα είναι πάντα αρωγός στον καταξιωμένο πλέον θεσμό του «Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας». 
 
Του Κώστα Γαζούλη