Επτά «μνηστήρες» για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων


Επτά «μνηστήρες» έχουν εκδηλώσει τα… αισθήματά τους για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, είτε για εξαγορά του είτε για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του.
Στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη επικράτησε το αδιαχώρητο, καθώς οι αγρότες – μέλη του, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το μέλλον του, που έχει άμεση συνάρτηση με το μέλλον της παραγωγής και των εισοδημάτων τους. Σύμφωνα με το gargalianoionline.gr: «Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση του ορκωτού λογιστή για τη χρήση των ετών 2015/2016, η ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού, καθώς και η απαλλαγή ευθυνών του Δ.Σ., ο ορισμός ελεγκτή για την επόμενη χρήση, ενώ το τέταρτο και πιο σημαντικό ήταν η συζήτηση προτάσεων για τη συνεργασία του Συνεταιρισμού με επενδυτές. Λόγω της σοβαρότητας του τελευταίου θέματος αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει η συζήτηση για τα τρία πρώτα θέματα σε επόμενη συνεδρίαση και να αφιερωθεί όλος ο χρόνος της συνέλευσης για το θέμα που αφορούσε στους “μνηστήρες” του Συνεταιρισμού. Λίγο πριν από την παρουσίαση των υποψηφίων έγινε συζήτηση σχετικά με τη διαγραφή μελών του Συνεταιρισμού, καθώς μετά την τελευταία εκκαθάριση των μελών περισσότερα από 300 μέλη διαγράφηκαν. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Προσηλιακός είπε πως “όσοι διαγράφτηκαν είχαν πάνω από μια πενταετία να φέρουν έστω ένα τσουβάλι με ελιές στο Συνεταιρισμό”, τονίζοντας πως σύντομα όλοι όσοι διαγράφηκαν θα παραλάβουν επιστολές που να τους γνωστοποιεί το γεγονός αυτό. Στη συνέχεια ο κ. Προσηλιακός είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να χρηματοδοτηθεί ο Συνεταιρισμός. Για ακόμη μια φορά τόνισε πως όλοι θα πληρωθούν στο ακέραιο, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως ο ίδιος έχει βάλει τρεις φορές το δικό του Ε9 υποθήκη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Συνεταιρισμός. Συνέχισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή το συμβούλιο και οι υπάλληλοι κάνει να παίρνουν πάνω από 150.000 ευρώ σε αξία λαδιού.
Αναφερόμενος στην πρόταση επενδυτή που συζητήθηκε στην προηγούμενη συνέλευση, είπε πως δεν προχώρησε τελικά, ενώ για πρώτη φορά ανέφερε πως η συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές εμπεριέχει και τη μερικώς πώληση (δίνοντας ένα ποσοστό). Η λύση, όπως είπε, μπορεί να βρεθεί και να πληρωθεί ο κόσμος, όμως η συζήτηση πλέον έχει προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η σύμπραξη Συνεταιρισμού και εταιρείας, με τον επενδυτή να έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Αμέσως μετά ο κ. Προσηλιακός είπε πως υπάρχουν 4 προτάσεις προφορικές και 3 προτάσεις γραπτές.
Όσον αφορά στις προφορικές, είπε πως οι τρεις είναι από την Ιταλία, η μ;iα εξ αυτών από τον όμιλο Κοριτσέλι, η οποία ζητά την εξαγορά του 75% του εργοστασίου, καλύπτοντας όλες τις υποχρεώσεις και εξοφλώντας σε δύο δόσεις τους παραγωγούς. Η επόμενη πρόταση που ακούστηκε ήταν αυτή του κ. Λαφαζάνη (Νέστωρ), που αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού καλύπτοντας σε δύο δόσεις τα ποσά που αναλογούν στους παραγωγούς. Μια πρόταση ακόμη υπήρξε από την Αμερική, η οποία ήταν στα 2.000.000 ευρώ για την αγορά του Συνεταιρισμού, αλλά δεν έγινε δεκτή. Οι υποψήφιοι επανήλθαν με καλύτερη προσφορά, η οποία ήταν στα 2.700.000 ευρώ, η οποία απορρίφθηκε εκ νέου. Η επόμενη πρόταση, από τον Καραμπότσο Γεώργιο από το Αμπελόφυτο, αφορά στην ενοικίαση του Συνεταιρισμού για 20 χρόνια δίνοντας 500.000 ευρώ στην τράπεζα (δανεισμός τράπεζας του Συνεταιρισμού) και 1.800.000 ευρώ στους παράγωγους σε 4 δόσεις, από 25% το χρόνο. Η τελευταία πρόταση ήταν από τον Γεώργιο Αυριλιώνη με το πλάνο να περιλαμβάνει ολοσχερή σταδιακή αποπληρωμή των παραγωγών και ρύθμιση στις τράπεζες. Από τους παρευρισκόμενους αρκετοί διαφώνησαν στην πώληση του Συνεταιρισμού, προτείνοντας οι παραγωγοί να κάνουν εσωτερικό δανεισμό δίνοντας ένα ποσό ο καθένας. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως η πώληση πρέπει να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας. Μια πρόταση αφορούσε στη δημιουργία μιας πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη του Συνεταιρισμού και θα συνεργαστούν με το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουν όλες τις προτάσεις συνεργασίας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Προσηλιακός, ο οποίος σημείωσε πως “δεν πάμε για πώληση και αποτελεί την τελευταία λύση”, όμως, τόνισε το γεγονός πως δέχεται ασφυκτική πίεση από τους παραγωγούς και το Διοικητικό Συμβούλιο παλεύει μόνο του.
Τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε επόμενη γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου στηn Μπρίσκειο βιβλιοθήκη στις 7.00 το απόγευμα».