Με επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία τιμήθηκε η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21!


Με επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αρκαδιάς, από το απόγευμα, στην έδρα του δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, τιμήθηκε η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21!
Η Κυπαρισσία και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία!
Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπετανέων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδια του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία).
Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάστης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Με τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21!
Στις 5 το απόγευμα τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της Άνω Πόλεως Κυπαρισσίας και έγινε κατάθεση στεφάνων από επισήμους, εκπροσώπους Σ.Α., σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από μαθητές σχολείων της πόλης και ακολούθως ο δήμος Τριφυλίας σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία και την Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, το Μ.Ε.Σ.Κ, το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων, τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών και τον Σύλλογο Γυναικών Κοπανακίου «Η Καλλιπάτειρα» πραγματοποίησαν εορταστική εκδήλωση με θέμα «Η Τριφυλία στην Επανάσταση», κατά την οποία έγινε αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς στις 26 Μαρτίου 1821.