Μοναδικός δραπέτης από το κλουβί της Θεατρικής Διαδρομής, το γέλιο!


Μια βραδιά να γελάσεις μέχρι δακρύων και να διασκεδάσεις με την ψυχή σου δεν αρκεί. Μια φορά να ταξιδέψεις στο Σαιν Τροπέ της Κυανής Ακτής τη δεκαετία του 70 δε φτάνει. Μια φορά να προβληματιστείς για τις σεξιστικές προκαταλήψεις και τους σύγχρονους ηθικούς κοινωνικούς περιορισμούς δεν είναι ικανή για να τους ξεπεράσεις.
«Το Κλουβί με τις Τρελές» σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά άνοιξε λοιπόν και για το ανήσυχο θεατρόφιλο κοινό της Καλαμάτας, και όχι για μια βραδιά.
Η Γαλλική κωμωδία του Ζαν Πουαρέ παίρνει σάρκα και οστά στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης και το μεταμορφώνει σε ένα κλουβί αστείρευτου γέλιου, ενθουσιασμού και  αυθόρμητων χειροκροτημάτων.
Το ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα της «Θεατρικής Διαδρομής», από την πρεμιέρα κιόλας της ξεκαρδιστικής παράστασης,  στις 3 Μαρτίου, κάνει το θαύμα του. Μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες , τους καλοδουλεμένους αστείους διαλόγους, τα φανταχτερά κοστούμια και τα εξαιρετικά σκηνικά, ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές του έργου καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Παρασύρουν και το πιο δύσπιστο και συντηρητικό κοινό της κατάμεστης αίθουσας σε ένα κλουβί προκλητικής κωμικής σάτιρας που κανείς δε θέλει να φύγει!
Η ιστορία άπτεται τόσο έντονα στη σύγχρονη πραγματικότητα που κανείς απορεί πως είναι δυνατόν κάποιος να την εμπνεύστηκε 40 χρόνια πριν.
Απ το nightclub « Το κλουβί με τις τρελές», ξεπηδούν οι χιουμοριστικές φιγούρες του Ζώρζ, διευθυντή του κλαμπ και του τρανσέξουαλ συντρόφου του Αλμπέν που εργάζεται γι αυτόν και είναι μαζί στη ζωή 15 χρόνια. Όλα κυλούν με την καθιερωμένη, ξέφρενη λάμψη τους μέχρι που καταφθάνει από το εξωτερικό ο γιός του Ζωρζ ,Λωράν. Αποφασισμένος να παντρεύει  την Μυριέλ, κόρη συντηρητικού βουλευτή του Αγροτικού Χριστιανοσοσιαλιστικού Κόμματος. 
Θα καταφέρει ο Λωράν να κρύψει την ομοφυλοφιλία του πατέρα του, να συγκαλύψει τη σχέση του με τον εκκεντρικό Αλμπέν και την άστατη και ιδιαίτερη ζωή τους, να κουκουλώσει το ντροπιαστικό κλουβί με τις τρελές ;
Στην προσπάθεια τους αυτή, τα πράγματα περιπλέκονται και ταυτόχρονα οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις ξετυλίγονται και διαδέχονται αστραπιαία η μία την άλλη, ενώ όλα κορυφώνονται όταν καταφθάνει απ το πουθενά η φυσική μητέρα του Λωράν.
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια επιτυχία! Το θεατρικό έργο που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο TheatreduPalaisRoyal, τον Φεβρουάριο του 1973 ,μαγνήτισε και το κοινό της Καλαμάτας και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι και τις 19 Μαρτίου.
Το «κλουβί» αποτελεί όχι μόνο μια ανάσα ευφορίας ,ψυχαγωγίας και ξεγνοιασιάς σε μια πιεστική και κοινωνικόπολιτικά επιβαρυμένη ελληνική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, αλλά και μια τολμηρή σπίθα βαθύτερων προβληματισμών γύρω από το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις οικογενειακές αξίες.
Το ζουμερό κουίζ ανακυκλώνεται στο μυαλό των θεατών μετά το τέλος της παράστασης. Είναι υπερβολή δύο ομόφυλοι να είναι ζευγάρι και να συζούν , είναι κακό και εξευτελιστικό για ένα παιδί να μεγαλώνει σε ένα σπίτι με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες που όμως κυριαρχεί η αγάπη και η συντροφικότητα ;
Για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27210-87902 και 6945984608 και για προπώληση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Της Αλέξιας Σταμάτη