Ντούιγκου Ερτεμίν: Η Τουρκάλα αρχαιολόγος που επέλεξε να κάνει μεταπτυχιακό στην Καλαμάτα


Όσο περνά ο καιρός, τόσο αποκτούν κύρος τα Μεταπτυχιακά των Τμημάτων του ΑΕΙ αλλά και του ΤΕΙ της Καλαμάτας. Αυτό φαίνεται από το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει στα πιο πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα, όταν αυτά προκηρύσσονται, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της πόλης ακολουθούν πλέον ακαδημαϊκή καριέρα.
Τρανό παράδειγμα των παραπάνω είναι η Ντούιγκου Ερτεμίν, μια αρχαιολόγος από την Τουρκία, η οποία αποφάσισε να παρακολουθήσει το αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό “Cultural Heritage Materials and Technologies” ή “CultTech”. Η ίδια το χαρακτηρίζει ως ένα από τα καλύτερα, καθώς συνδυάζει υψηλό επίπεδο και συμφέρον συνολικό κόστος.
Η Ντούιγκου μίλησε στο Protothema.gr για την απόφασή της να αφήσει τη Σμύρνη και να βρεθεί στην Καλαμάτα για αυτό το Μεταπτυχιακό.
Ακολουθεί όλο το δημοσίευμα:
Ως αρχαιολόγος και επιστήμων που, εξ ορισμού, καταγίνεται με την ιστορία, η Duygu Ertemin (Ντούιγκου Ερτεμίν) γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επέτειος της 25ης Μαρτίου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να παρακολουθήσω τον εορτασμό, δυστυχώς όμως θα απουσιάζω από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς πρέπει να επιστρέψω στην ανασκαφή, στο Çatalhöyük» είχε δηλώσει σχετικά η Ντούιγκου στο protothema.gr πριν από λίγες ημέρες.
Η Ντούιγκου Ερτεμίν είχε εγκατασταθεί στην Καλαμάτα από το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και ανάπτυξη πολιτισμικών αγαθών και περιβάλλοντος» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ίδια έχει αποφοιτήσει από την αρχαιολογική σχολή του έγκριτου Bilkent Üniversitesi στην Άγκυρα και αμέσως μετά τις σπουδές της εργάστηκε, αρχικά ως ασκούμενη και πλέον ως τακτική συνεργάτις στην πολύ σημαντική προϊστορική ανασκαφή του Çatalhöyük (Τσατάλχεγιουκ) της Ανατολίας. Καθώς το συγκεκριμένο, τεράστιο, ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Στάνφορντ καθώς και διαφόρων ισχυρών χορηγών, όπως το αμερικανικό ίδρυμα Templeton, η Ντούιγκου αξιοποίησε την ευκαιρία μέσω της συμμετοχής της στην ανασκαφή και κέρδισε μια υποτροφία για μετεκπαίδευση. Και παρόλο που είχε τη δυνατότητα να κάνει μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή την Ολλανδία, απολύτως συνειδητά προτίμησε αντ’ αυτών την Καλαμάτα.
Όπως λέει η Ντούιγκου Ερτεμίν, το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ξεκίνησε το 2015 και προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές έκτοτε) είναι ολοκληρωμένο, μιας και με αυτό συνεργάζονται όλες οι μεγάλες ομάδες που ειδικεύονται στην αρχαιομετρίας και την τεχνολογία πολιτισμού της Ελλάδας (Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο, επίλεκτοι καθηγητές από το Αριστοτέλειο και το πανεπιστήμιο Κρήτης), αλλά και οι βασικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατά την εκτίμηση της Ντούιγκου, το μεταπτυχιακό Cultural Heritage Materials and Technologies ή «CultTech» εν συντομία, είναι από τα καλύτερα, καθώς συνδυάζει υψηλό επίπεδο και συμφέρον συνολικό κόστος.
Η Ντούιγκου Ερτεμίν έχει γεννηθεί στη Σμύρνη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και, λόγω μιας οικογενειακής .τραγωδίας, πέρασε μερικά από τα μαθητικά της χρόνια στο Εσκί Σεχίρ. Το πάθος της, ήδη από την εφηβεία, όταν μαζί με τον πατέρα της επισκέφτηκε μια έκθεση με ευρήματα από το Τσατάλχεγιουκ, ήταν η αρχαιολογία και συγκεκριμένα η προϊστορική. Ακριβώς διότι ονειρευόταν ότι, κάποια ημέρα, θα εργαζόταν και η ίδια σε αυτή την τόσο σημαντική ανασκαφή.
Ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος που παρακολουθεί η Ντούιγκου, λέει ότι «η κυρία Ερτεμίν είναι μια πραγματικά εξαιρετική φοιτήτρια και χαιρόμαστε πολύ που είναι μαζί μας. Δυστυχώς όμως θα αναγκαστεί να διακόψει για ένα εξάμηνο τις σπουδές της, διότι πρέπει να επιστρέψει στο Τσατάλχεγιουκ όπου και εργάζεται».
Η Ντούιγκου δεν κρύβει ότι η Ελλάδα ήταν γι’ αυτήν μια επιλογή με πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, κυρίως «επειδή Έλληνες και Τούρκοι είμαστε σχεδόν ίδιοι, ως προς την ιδιοσυγκρασία και την νοοτροπία. Στην Ελλάδα νιώθω σαν να βρίσκομαι στην πατρίδα μου και παρόλο που, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχω ταξιδέψει πολύ στη χώρα, οπουδήποτε έχω πάει μέχρι στιγμής, νιώθω καλοδεχούμενη. Και όχι μόνο: Μόλις μαθαίνουν ότι είμαι από την Τουρκία, πολλοί Έλληνες χαμογελούν και με λένε ‘καρντάσι’».
protothema.gr

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης