Ο δήμαρχος Καλαμάτας με… στολή παραλλαγής για το στρατόπεδο


Κάθετος ως προς τη συνέχιση λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος διεκδικεί τη λειτουργία του και τίποτε άλλο. Μάλιστα, σημείωσε, σε ερώτηση του “Θάρρους”, ότι δε θα δεχτεί καν ενδεχόμενη πρόταση να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στο Δήμο, επιμένοντας στη γραμμή «ή το στρατόπεδο σε λειτουργία ή τίποτα».
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Νίκας ανακοίνωσε στο Σώμα ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προέβη σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «μελετιέται η κατάργηση όλων των κέντρων νεοσυλλέκτων».
Στη συνέχεια, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν μπορώ να μπω σε ζητήματα που έχουν σχέση με δόγματα στρατιωτικά και τα παρεμφερή. Απλά μας ειδοποίησαν ότι έγινε μια δήλωση σήμερα (σ.σ. προχθές), ότι μελετιέται αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων. Από το μελετιέται μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει μια απόσταση… Ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει το καθήκον του – όπως πράττει τόσα χρόνια, από το 2011, από τότε που ήταν υπουργός ο κ. Μπεγλίτης και κατάργησε το στρατόπεδο- για να είναι εν λειτουργία το συγκεκριμένο στρατόπεδο».
Ερωτηθείς ο δήμαρχος για το αν χρειάζεται να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, σε περίπτωση που αυτό κλείσει, απάντησε: «Όποιος βάζει σχέδιο δεύτερο για το συγκεκριμένο θέμα, αποδυναμώνει το πρώτο. Δε συζητάμε τίποτε άλλο από το να είναι το στρατόπεδο εν λειτουργία, Τίποτε άλλο. Όλα αυτά τα οποία λέγονται νομίζω ότι υπονομεύουν την προσπάθεια για να παραμείνει εν ζωή το στρατόπεδο».
Επίσης, σχετικά με την πρόταση να ζητήσει ο Δήμος να του παραχωρηθεί το στρατόπεδο σε περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία της στρατιωτικής μονάδας, ο δήμαρχος σχολίασε: «Ο Δήμος δεν το παίρνει. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος, δεν αποδεχόμαστε αυτό το οποίο ειπώθηκε. Θεωρούμε ότι το στρατόπεδο πρέπει να είναι εν ζωή, εν λειτουργία. Ο συγκεκριμένος χώρος, που είναι ο καλύτερος της Ελλάδος, να εξυπηρετεί στρατιωτικές ανάγκες. Προφανώς καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξει ζήτημα, εάν καταργηθούν όλα τα κέντρα νεοσυλλέκτων, όλα, γιατί μέχρι τώρα μόνο για της Καλαμάτας γίνεται συζήτηση».
Πάντως, ενδέχεται οι εξελίξεις να ανοίξουν «αναγκαστικά» το θέμα του εναλλακτικού σχεδίου για την αξιοποίηση των υποδομών του στρατοπέδου της Καλαμάτας. Αν κλείσουν όλα τα κέντρα νεοσυλλέκτων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, τότε η Καλαμάτα θα δυσκολευτεί να διεκδικήσει τη λειτουργία μόνο του κέντρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από εκείνους που δε δέχονται να συζητήσουν «σχέδιο Β». Ακόμα και οι θιασώτες της «σκληρής γραμμής» πιστεύουν ότι αν το ζήτημα τεθεί σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να παρουσιαστεί εναλλακτική πρόταση, η οποία, όμως, δε θα αλλάζει το χαρακτήρα της χρήσης των υποδομών, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει στρατιωτικός.
 
Οι δηλώσεις Καμμένου
Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προχώρησε σε μια δήλωση που έδωσε λαβές για νέα σενάρια σε σχέση με την τύχη του στρατοπέδου. Μάλιστα, ο κ. Νίκας έκανε ειδική αναφορά στη δήλωση του κ. Καμμένου κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Κυριακής. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται το σενάριο της κατάργησης όλων των κέντρων νεοσυλλέκτων.
«Μελετάμε τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται πλέον οι νεοσύλλεκτοι κατευθείαν στις μονάδες που θα υπηρετήσουν. Να μη χάνουν δηλαδή αυτές τις 45 μέρες της αρχικής εκπαίδευσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. Επίσης, τόνισε ότι οι «μετατροπές των μονάδων γίνονται όπως τις εισηγούνται οι στρατιωτικές Αρχές και όχι εγώ».
Α.Π.