Ο ΟΠΕΚΕΠΕ… ανοίγει τη διαδικασία και στη Μεσσηνία


Δηλώσεις σχετικά με την έναρξη της φετινής διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, σημείωσε: «Όπως είχαμε προαναγγείλει, από χθες άνοιξε η διαδικασία σταδιακά για την εφετινή χρονιά υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες.
Αρχίζουμε εφέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις ενισχύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεδομένου μάλιστα και του σύνθετου θέματος των δασικών χαρτών.
Επιπλέον, έχουμε φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές που κάνουν τις διαδικασίες πιο απλές και διασφαλίζουν ότι οι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερα για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Όσοι, μάλιστα, κάνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους ή δηλώνουν τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να έχουν αλλαγές, δε θα πληρώνουν καθόλου.
Δημιουργούμε μέσα στον αρμόδιο Οργανισμό, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδική επιτροπή που θα παρακολουθεί συνεχώς, θα ελέγχει και θα αξιολογεί τον τρόπο που λειτουργούν οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων. Με λίγα λόγια, μετά το 2016, μια χρονιά που υπήρξε ρεκόρ πληρωμών στους αγρότες, μπαίνουμε στην καινούργια περίοδο με τις καλύτερες προϋποθέσεις».
Ερωτηθείς για τα πιθανά προβλήματα στον τομέα των ενισχύσεων από τη διαδικασία των δασικών χαρτών, ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών να επιλύσουν τα προβλήματα.
Θα κινηθούμε, λοιπόν, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, με γνώμονα πάντοτε τη στήριξη του Έλληνα αγρότη, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία των δασών από συμφέροντα και καταπατήσεις. Πιστεύω ότι, μέχρι να έρθει η ώρα των πληρωμών, τα προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί».
 
Η εικόνα στη Μεσσηνία
Όσον αφορά στους εξουσιοδοτημένους φορείς στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία, φαίνεται να υπάρχει ετοιμότητα με στόχο την εξυπηρέτηση των 35.000, περίπου, δικαιούχων επιδότησης που καταθέτουν αίτηση ενεργοποίησης στο νομό. Οι όποιες δυσκολίες αναμένεται να ξεπεραστούν, προκειμένου από σήμερα η ενεργοποίηση να γίνεται χωρίς προβλήματα.
Α.Π.