Ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδελφός» ένωσε φιλαναγνωσία και αυτισμό


Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
 
Οι Σύλλογοι Γονέων – Κηδεμόνων και Διδασκόντων του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού στις 2 Απριλίου, πραγματοποίησαν προχθές το απόγευμα στο χώρο του σχολείου μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Με «όχημα» συγκερασμού το βιβλίο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδελφός», της Καλαματιανής συγγραφέως και νηπιαγωγού Έλενας Τασιοπούλου, τα μηνύματα του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, της ισότητας και της αλληλεγγύης άγγιξαν όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού, Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, ενώ στο ξεκίνημα μαθητές παρουσίασαν κείμενα και ζωγραφιές και δρώμενα που είχαν  ετοιμάσει, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη, μίλησε για τη φιλαναγνωσία, ενώ οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό, Στάθης Χριστοδουλόπουλος (πρόεδρος) και Μαρία Κενσαλή (επιστημονική σύμβουλος), αναφέρθηκαν στο έργο που γίνεται εκεί, τις ιδιαιτερότητες της ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους και την ανάγκη να στηριχθούν και να αγκαλιαστούν κοινωνικά. 
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Φώτης Κατσιμπούρης, παρουσίασε την Έλενα Τασιοπούλου,  μίλησε και η ίδια για τον «Φαίδωνα» και τα παιδιά με ιδιαιτερότητες και εν συνεχεία η Έφη Αγγελοπούλου ζωντάνεψε τις σελίδες του βιβλίου με τη βοήθεια και των παιδιών.
Την εκδήλωση της Δευτέρας 27/3 στήριξε το «Βιβλιόπολις», διαθέτοντας μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου της κας Τασιοπούλου για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του 7ου Δημοτικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδελφός» είναι το 3ο βιβλίο της καταξιωμένης πια Καλαματιανής συγγραφέως, καθώς έχει γράψει ακόμη την «Ανδριάνα», που αναφέρεται στο ρατσισμό και το παρθενικό της «Ο Άρης δε φοβάται το σκοτάδι», ενώ έπεται σύντομα το επόμενο με ήρωα τον Έκτορα, που δεν είναι όμως παιδί, αλλά μυρμήγκι…
Χ.Ε.