Παρά τη μείωση, η Μεσσηνία πρώτη σε ελαιοπαραγωγή φέτος στην Ελλάδα


Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ξεπερνά και το σύνολο της Κρήτης
 
 Στους 38.000 με 40.000 τόνους ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος η συνολική παραγωγή της Μεσσηνίας, ενώ λίγα ελαιοτριβεία απομένουν ακόμα να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στις Διευθύνσεις Αγροτικής Παραγωγής.
Παρά το γεγονός ότι η ποσότητα αυτή είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι που ξεπέρασε τους 65.000 τόνους, η Μεσσηνία θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη παραγωγή στην επικράτεια. Κι αυτό, γιατί όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι η ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας ξεπερνά σε μέσο όρο το 50%. Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή άγγιξε και το 80%. Στη δε Μεσσηνία κατά μέσο όρο η ζημιά κινήθηκε στο 38%.
 
Τέσσερις παράγοντες
Η πτώση και στη Μεσσηνία μπορεί να φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλη, όμως η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν ακόμα πιο δραματική. Όπως σημείωσε ερωτώμενος ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής ήταν τέσσερις: ο πρώτος ήταν οι μυκητολογικές προσβολές (γλοιόσπορος), ο δεύτερος οι εντομολογικές προσβολές (δάκος), ο τρίτος η ακαρπία που εμφανίσθηκε σε ορισμένες περιοχές του νομού και ιδιαίτερα της Άνω Μεσσηνίας, η οποία οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της περσινής ανθοφορίας και καρπόδεσης και ο τέταρτος η παρενιαυτοφορία της ελιάς, δηλαδή η φυσιολογική τάση τη μια χρονιά να κάνει υψηλή παραγωγή και την άλλη χαμηλότερη.
«Η Μεσσηνία μακράν των άλλων δείχνει να είναι η πρώτη ελαιοκομική περιοχή φέτος σε παραγωγή, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου η μείωση άγγιξε το 70% και το 80% και ο μέσος όρος είναι πάνω από 50%. Ακόμα και στην Κρήτη υπήρξε μεγάλη ζημιά και είναι πολύ πιθανό από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, η παραγωγή όλης της Κρήτης να μη φτάσει τη φετινή παραγωγή της Μεσσηνίας», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.
 
Η μαφία και το λάδι
Μια άλλη, όμως, ιδιαίτερη είδηση για το ελαιόλαδο έρχεται από τη γειτονική Ιταλία. Η ιταλική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε κύκλωμα εξαγωγών νοθευμένου ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ, το οποίο είχε στηθεί από τη μαφία. Η είδηση είναι ενδεικτική του βαθμού στον οποίο η μαφία έχει παρεισφρήσει στη βιομηχανία τροφίμων της χώρας.
Μέχρι στιγμής 33 είναι τα άτομα που έχουν σχέση με τη Ndrangheta, το κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος με βάση την Καλαβρία, τα οποία συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συλληφθέντες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μακρύ κατηγορητήριο, το οποίο -ανάμεσα σε άλλα- περιλαμβάνει εξαγωγές νοθευμένου ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, η συμμορία κατηγορείται ότι εξήγε πυρηνέλαιο στις ΗΠΑ, όπου «βαφτιζόταν» ως «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο και στη συνέχεια πωλούνταν σε καταστήματα λιανικής στο New Jersey.
Τα ιταλικά κυκλώματα έβγαλαν πάνω από 16,85 δισ. ευρώ το 2015 από παράνομες δραστηριότητες στον αγροτικό κλάδο, σύμφωνα με την ιταλική ομοσπονδία Coldiretti. Οι δραστηριότητες της μαφίας στον αγροτικό τομέα δεν περιορίζονται στο νοθευμένο ελαιόλαδο. Επεκτείνονται σε αρπαγή καλλιεργήσιμης γης, έλεγχο των τιμών και της διανομής, μέχρι και δουλεμπόριο, σύμφωνα με μελέτες και καταγγελίες.
Τουλάχιστον 10 τόνοι «βαφτισμένου» ελαιολάδου (ληγμένου σε πολλές περιπτώσεις) υπολογίζεται από τις Αρχές ότι έχουν εξαχθεί στις ΗΠΑ.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη