Παρουσίαση του βιβλίου για τη Φρίντα Λιάππα από το Σύλλογο «Πάμισος»


Παρουσία εκλεκτών φίλων της Φρίντας και του Συλλόγου «Παμισος» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου που έχει εκδώσει ο Σύλλογος για τη Φρίντα Λιάππα, στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του BooksPlus στην Αθήνα.
Η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου στην απαγγελία ποιημάτων της Φρίντας και ο Βαγγέλης Δούβαλης με την κιθάρα του άνοιξαν την εκδήλωση. Ο εμφανώς συγκινημένος, Γιώργος Μπράμος, μίλησε για τη Φρίντα με ένα κείμενο που τιτλοφόρησε “Ένα ταξίδι”.
Η ηθοποιός Βασιλική Σαραντοπούλου διάβασε αποσπάσματα από τα κείμενα που υπάρχουν στο βιβλίο, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Γαβράς, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκδοσης και όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση, αναφέρθηκε στους λόγους που κάνουν αυτό το βιβλίο μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό σε όσους θέλουν να μάθουν για τη Φρίντα Λιάππα.
Η γραμματέας του Συλλόγου, Βασιλική Μπάρκα, καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, παρουσίασε τους ομιλητές, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα της σημασίας που έχει η Φρίντα για τον κινηματογράφο.
Η παρουσίαση έκλεισε με τον Βαγγέλη Δούβαλη και την κιθάρα του.
Μαζί ήταν ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Λυρικής Σάκης Θεοδωρόπουλος, η καθηγήτρια Θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ Ευανθία Στιβανάκη, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, η π. βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, η τ. πρόεδρος Τουριστικών Ακινήτων Αυγή Μαρκοπούλου, η πρόεδρος του ΘΕΜ Τασία Γιαννέτσου κ.ά.
 
 
«Δε θέλω να μ’ ερωτευτείς,
να με γλιτώσεις απ’ τον εαυτό μου ζητάω»
Αυτό τον εαυτό της Λιάππα προσπαθεί να περιγράψει και να αναλύσει το βιβλίο, διευκρινίζουν στον πρόλογο τα μέλη του Συλλόγου «Πάμισος». Η Μεσσήνη, εξάλλου, έχει αποτυπωθεί στο έργο της έντονα, όπως αποτυπώνονται οι πρώτοι έρωτες και άλλοτε αιφνίδια, όπως ξεπηδούν στο έργο των σημαντικών δημιουργών, τα βιώματα από τις μνήμες του πατρικού σπιτιού. Οι ήχοι του τόπου της, όπως γράφει ο Κυριάκος Αγγελάκος, «αποτέλεσαν την ηχητική μπάντα των ταινιών και της ζωής της».
Διαβάζοντας το σύνολο των ποιημάτων της, κανείς δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τον Χρήστο Αγγελάκο, που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το απαρηγόρητο παιδί και η ερωτευμένη γυναίκα είναι τα δύο πρόσωπα με τα οποία η Φρίντα θα περιπλανηθεί στους τόπους της γραφής. Θα αγαπήσει τους επιλόγους, τα αποσπάσματα, τα σπαράγματα και τα αποφθέγματα».
Το βιβλίο περιλαμβάνει τα άπαντα της ποιήτριας και σκηνοθέτριας, την εργογραφία της στον κινηματογράφο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παραχώρησε ο Κυριάκος Αγγελάκος, σκηνοθέτης και σύντροφός της ως το τέλος, καθώς και τις ομιλίες για τη Φρίντα Λιάππα που ακούστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Gazarte, με την αφορμή συμπλήρωσης των 20 χρόνων από το θάνατό της.
Μέσα από τα κείμενα φωτίζεται η ζωή της και η ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Το γοητευτικά παράξενο κορίτσι, η γυναίκα, η μαχήτρια η ποιήτρια η σκηνοθέτρια, η Φρίντα των αντιθέσεων, της ευθραυστότητας, του πάθους και της αέναης αναζήτησης.