Σαλπίσματα ελευθερίας σε Αλμυρό, Αλαγονία, Ελαιοχώρι

Σαλπίσματα ελευθερίας σε Αλμυρό, Αλαγονία, Ελαιοχώρι

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε μια σειρά πολεμικών, πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκομένους, τους Έλληνες επαναστάτες και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα εθνικά και συνταγματικά κινήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο Αγώνας των Ελλήνων για «πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία» κρατούσε ζωντανά τα μεγάλα προτάγματα του Διαφωτισμού, της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης, σε μια εποχή που αυτά έμοιαζαν να σβήνουν στην Ευρώπη της Ιερής Συμμαχίας.
Από το περασμένο Σάββατο σε διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας ξεκίνησαν οι πρώτες εκδηλώσεις μνήμης, που θα κορυφωθούν την 23η Μαρτίου.
 
«Δρόμοι του Μπαρουτιού» στον Αλμυρό
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου εκδηλώσεις σε ανάμνηση της μεταφοράς και εκφόρτωσης μπαρουτιού στον όρμο του Αλμυρού, λίγες ημέρες πριν ελευθερωθεί η Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821, από τον Ποριώτη καραβοκύρη Χριστόδουλο Μέξη.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βέργας, Νέδουσας και Αλαγονίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με τη συμμετοχή των Δρομέων Υγείας, του Ορειβατικού Συλλόγου, του Συλλόγου «Οι Αμφειείς» και των Συλλόγων Γυναικών Βλαχόπουλου και Χιλιοχωρίων, καθώς και του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Συλλόγου Αγίας Τριάδας «Η Αργώ».
Προκειμένου να τιμήσουν το ιστορικό γεγονός και τον Χριστόδουλο Μέξη, ήλθε πολυμελής αντιπροσωπεία από τον Πόρο, καθώς και Ποριώτες της Αθήνας.
Τελέστηκε, λοιπόν, τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών στο ναΰδριο του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε ονοματοδοσία οδού του Αλμυρού προς τιμήν του Χριστόδουλου Μέξη. Κατόπιν έγινε αναπαράσταση της μεταφοράς του μπαρουτιού, με τη συμμετοχή του Ιππικού Ομίλου Καλαμάτας. Στη συνέχεια, η ιστορικός Μαρία Λιακάκη πραγματοποίησε ομιλία σε αίθουσα του ξενοδοχείου Messinian Bay. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και κεράσματα.
Τέλος, το πρωί της Κυριακής, στις 6.00, ξεκίνησε σκυταλοδρομία με σαΐτα γεμάτη μπαρούτη, από τον Αλμυρό, με προορισμό την Ιερά Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα, σε ανάμνηση της μεταφοράς του μπαρουτιού.
 
Αγωνιστές του 1821 από
την περιοχή της Αλαγονίας
Πολύς κόσμος παρευρέθη, προχθές το πρωί, σε εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους Αλαγόνιους (Πισινοχωρίτες) αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Ιερά Μονή Μαρδακίου, κοντά στη Νέδουσα, ένα από τα μοναστήρια του Ταϋγέτου με μεγάλη προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες. Εκεί τελέσθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ στις 11.00 δοξολογία. Ακολούθησαν ομιλία από την ιστορικό – φιλόλογο Δωροθέα Βλάμη, κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακοί χοροί και δεξίωση.
Τις εκδηλώσεις, που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, διοργάνωσαν οι Τοπικές Κοινότητες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Αλαγονίας, δηλαδή των χωριών Αλαγονία, Αρτεμισία, Καρβέλι, Λαδά, Νέδουσα και Πηγές, ενώ συμμετείχαν σ’ αυτές μέλη Συλλόγων από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.
 
Στο Ελαιοχώρι
Κατά τα μαύρα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού, ο Ταΰγετος υπήρξε καταφύγιο των καταδιωκόμενων Ελλήνων και ορμητήριο για τους μαχητές στα χρόνια της Επανάστασης, με φωτεινές επάλξεις τα μοναστήρια του.
Στην προβολή του γεγονότος αυτού, καθώς και στην απόδοση τιμής προς τους πεσόντες κατά τον Αγώνα του 1821 Γιαννιτσάνους, αποσκοπούσε η εκδήλωση με τίτλο «Σάλπισμα Λευτεριάς», που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Ελαιοχώρι, παρουσία πλήθους κόσμου. Τη διοργάνωσε η Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας και με την υποστήριξη της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε εσπερινός, στον οποίο ευλογήθηκαν τα όπλα των αγωνιστών και πραγματοποιήθηκε θεατρικό δρώμενο. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, ενώ προσφέρθηκαν κεράσματα προς όλους.
Α.Π.