Η απόσπαση υπαλλήλου από τους ελάχιστους του ειρηνοδικείου Καλαμάτας ήταν η «σταγόνα»…
Να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες σε τρίωρες καθημερινές στάσεις εργασίας οι δικαστικοί υπάλληλοι Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για τα κενά που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπηρεσιών, αποφάσισε προχθές η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας.
Ιδιαίτερα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, τα κενά αγγίζουν πλέον το 70% των οργανικών θέσεων, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες προσελήφθη μία υπάλληλος από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που είχε γίνει το 1998!
Τις επόμενες ημέρες ο Σύλλογος θα ανακοινώσει ακριβώς πώς θα υλοποιήσει την απόφασή του για κινητοποιήσεις και ποιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν. Σε αυτές συμμετέχουν και οι γραμματείς των δικαστηρίων κι αυτό σημαίνει ότι η εκδίκαση υποθέσεων θα διακόπτεται κατά το διάστημα της στάσης εργασίας.
Λίγο προσωπικό
Οι δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας στενάζουν από το μειωμένο προσωπικό και το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, αλλά και το Πρωτοδικείο. Κατά τη γενική συνέλευση των υπαλλήλων προχθές τονίσθηκε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται και από εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, υπηρετούν 7 δικαστές, οι οποίοι και πάλι με τον όγκο δουλειάς που υπάρχει δεν επαρκούν, καθώς και 5 μόνιμοι γραμματείς και 2 ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ).
Το προηγούμενο διάστημα ο ένας γραμματέας ΙΔΑΧ αποσπάσθηκε από το Ειρηνοδικείο στο Εφετείο Καλαμάτας, ενώ μία υπάλληλος από τις μόνιμες βρίσκεται ήδη σε άδεια εγκυμοσύνης. Έτσι, το ποσοστό των καλυμμένων οργανικών θέσεων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας πέφτει πολύ κάτω από το 40% και αγγίζει το 30%, αφού από το οργανόγραμμα προβλέπονται 14 γραμματείς και αυτή τη στιγμή έχει πέντε.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχει δύο συνεδριάσεις κάθε μήνα και σε κάθε μία εισάγονται προς συζήτηση 42-44 υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από αυτές συνήθως συζητείται το 80-85%. Τώρα, όμως, έχει προκύψει και ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς είναι πολλές και οι υποθέσεις επαναπροσδιορισμού για υπερχρεωμένα που πρέπει να συζητηθούν. Μάλιστα, ο όγκος τους είναι τέτοιος που απαιτείται ξεχωριστή δικάσιμος για αυτές. Παράλληλα, το Ειρηνοδικείο έχει επιφορτισθεί με πολλά αντικείμενα και αρμοδιότητες, που παλαιότερα ανήκαν στο Πρωτοδικείο, τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώνει καθημερινά.
Μετακινήσεις υπαλλήλων
Οι υπάλληλοι στην προχθεσινή συνέλευση διαμαρτυρήθηκαν και για την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου να μετακινηθεί υπάλληλος στο Εφετείο, καθώς, όπως τονίσθηκε, εκεί οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι καλυμμένες, σε αντίθεση με το Ειρηνοδικείο που, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι κενές σχεδόν κατά 70%.
Επίσης, τέθηκε το θέμα του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, ο οποίος έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Μάλιστα, καθυστέρησε ακόμα περισσότερο, καθώς χρειάσθηκε να ανακληθεί και να επαναπροκηρυχθεί, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί όλα τα πτυχία υποψηφίων που μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Ελπίζουν, δε, να μην έχει την τύχη άλλων διαγωνισμών, όπως αυτών του ΑΣΕΠ το 1998. Όπως προαναφέρθηκε, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες προσελήφθη υπάλληλος και τοποθετήθηκε σε δικαστική υπηρεσία της Καλαμάτας που είχε πετύχει στο διαγωνισμό πριν από 18 χρόνια. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό για τις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας είχε πετύχει και δεύτερος υπάλληλος, ο οποίος δεν αποδέχθηκε τη θέση, καθώς έπειτα από 18 χρόνια αναμονής προφανώς θα απασχολήθηκε κάπου αλλού.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι Καλαμάτας για την έλλειψη προσωπικού
