Τεράστιο σκάνδαλο ελαιολάδου στη Δανία

Τεράστιο σκάνδαλο ελαιολάδου στη Δανία

Τι κι αν οι Δανοί ξοδεύουν πολλές κορώνες ετησίως για να αγοράσουν «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο»; Πρόσφατος έλεγχος της Αρχής Τροφίμων της Δανίας απέδειξε πως έχουν εξαπατηθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Δανικών ΜΜΕ.
Ο Michael Rosenmark, σύμφωνα με την ιστοσελίδα olive oil news, επικεφαλής των κινητών μονάδων επιθεώρησης τροφίμων, επιβεβαιώνει πως τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι συγκλονιστικά.
“Έχουμε στείλει 35 δείγματα ‘έξτρα παρθένου’ σε εργαστήρια στην Ισπανία για χημική και οργανοληπτική ανάλυση. Μόνο τα 6 αποδείχτηκαν γνήσια έξτρα παρθένα”, εξηγεί. Μάλιστα, 12 από τα λάδια που στάλθηκαν στα εργαστήρια χαρακτηρίστηκαν “ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση”. “Δεν είναι άμεσα επικίνδυνα, αλλά η εξαιρετικά χαμηλή τους ποιότητα τα καθιστά ακατάλληλα για πώληση στους καταναλωτές”, εξηγεί. Μετά τα αποτελέσματα των ερευνών, τόνοι ελαιολάδου βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο της απόσυρσης.
 
Μπαλάκι οι ευθύνες
Η Δανή ειδική ελαιολάδου Catherine Fogel αναφέρει: “Πολλά καταστήματα τοποθετούν τις φιάλες σε ακατάλληλα σημεία και σε υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες καταστρέφουν χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου”. Ακόμα, ασκεί κριτική στις αλυσίδες λιανικής για την πίεση που ασκούν στις τιμές κι έχει αντίκτυπο στην ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου.
Αλλά ούτε οι αλυσίδες λιανικής δε συμφωνούν μεταξύ τους στον τρόπο αντιμετώπισης. Η Dansk Supermarked, από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στη χώρα, ισχυρίζεται ότι οι αγορές που έκανε έγιναν με βάση πιστοποιητικά που προσκόμισαν οι προμηθευτές της και ζήτησε περαιτέρω έρευνα. “Αν αποδειχτεί και τότε ότι πρόκειται για νοθευμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τότε έχουμε εξαπατηθεί και εμείς και οι καταναλωτές”, ήταν η πρώτη τους αντίδραση.
Ο έτερος μεγάλος παίκτης της λιανικής στη Δανία, η Dagofra, απέσυρε ήδη τις επίμαχες μάρκες. “Εξαπατηθήκαμε και χωρίς να το θέλουμε εξαπατήσαμε και τους πελάτες μας. Ζητάμε συγγνώμη”, δηλώνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Τα καταστήματα του ομίλου, μάλιστα, προτίθενται να δεχτούν επιστροφή των επίμαχων προϊόντων.