Την εκ νέου υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης ανακοίνωσε ο Π. Τατούλης


Έκανε λόγο για ομοσπονδιοποίηση και κατάργηση αντιπεριφερειών
 
 
Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε χθες στην ομάδα του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ ως νέο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα προταθεί την Κυριακή, υπέδειξε τον νυν αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Ηλία Στρατηγάκο.
Το πρωί της Κυριακής το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλέξει το νέο πρόεδρο του Σώματος και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει από τον κ. Τατούλη η ανακοίνωση των νέων θεματικών αντιπεριφερειαρχών, όπου εκτιμάται ότι αμετακίνητη θα παραμείνει η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Η νέα ηγετική ομάδα της Περιφέρειας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Τατούλη θα είναι αυτή που θα οδηγήσει την παράταξη στην προεκλογική περίοδο και θα δείξει ποιο θα είναι και το πολιτικό στίγμα του κ. Τατούλη για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
 
«Νέα Πελοπόννησος»
Στη συνάντηση της ομάδας του που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Τατούλης  προσδιόρισε την πολιτική στόχευση της παράταξης για την επόμενη διετία και ανακοίνωσε ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα πάρει σάρκα και οστά η «δεξαμενή πολιτικής σκέψης» (think tank) της «Νέας Πελοποννήσου», ώστε να αναπτύξει και να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο το δημόσιο πολιτικό διάλογο με την κοινωνία.
«Η συλλογικότητα της δράσης και έκφρασής μας και το υψηλό πολιτικό προφίλ της παράταξής μας έχει αναμφίβολα αποτελέσει τον πιλότο πολλών και σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών στη χώρα» τόνισε σχετικά.
 
Ομοσπονδιοποίηση θέλει ο Π. Τατούλης
Αφού επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι οι αλλαγές του θεσμού αυτού θα πρέπει να έχουν σαφή στόχευση στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας και στην εδραίωση της περιφερειακής πολιτικής κουλτούρας.
«Η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», ανέφερε ακόμα ο κ. Τατούλης, «αποτελεί σαφώς μία ακόμα πολιτική πρωτοβουλία μας, η οποία υιοθετείται πλέον ολοένα και πιο δυναμικά, τόσο από την Ένωση Περιφερειών όσο και από την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της πρότασής της για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”. Αποτελεί, άλλωστε, τη μόνη ικανή συνθήκη εκπλήρωσης της πιο βασικής δημοκρατικής αρχής για να θέσει στο προσκήνιο και στο επίκεντρο των αποφάσεων τον πολίτη».  
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε, επίσης, την άποψή του υπέρ μιας «χαλαρής ομοσπονδιοποίησης» με κύρια την ευθύνη των Περιφερειών στο μοντέλο ανάπτυξής τους, αλλά και ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους, ώστε να υιοθετούνται βέλτιστες πρακτικές, «για να μπορέσει η χώρα να έχει μέλλον».
Ξεκάθαρα μίλησε για κατάργηση των γεωγραφικών Αντιπεριφερειών και ενίσχυση των αιρετών Περιφερειών με σημαντικές αρμοδιότητες που θα φύγουν από το κεντρικό κράτος. Μάλιστα, είπε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο των περιοχών πρέπει να το έχουν αποκλειστικά οι Περιφέρειες.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε απ’ όλους περισσότερη συλλογικότητα και ενίσχυση του πολιτικού προφίλ της Περιφέρειας και καταλήγοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον απερχόμενο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χαράλαμπο Σκούρο.  
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη