Τρεις Σύροι και ένας Παλαιστίνος συνελήφθησαν ως διακινητές των «87»


5 μήνες σε άθλιες συνθήκες- 5.500 ευρώ έκαστος
Τρεις Σύροι, 25, 28 και 31 ετών και ένας 26χρονος Παλαιστίνιος συνελήφθησαν χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ως οι άνθρωποι που οδηγούσαν το πλοίο που μετέφερε τους 83 (87 συνολικά) μετανάστες και οι οποίοι πλέον κατηγορούνται ως διακινητές.
Θύτες και θύματα ταυτόχρονα, οι συλληφθέντες ήθελαν και οι ίδιοι να πάνε στην Ιταλία και επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν, το κύκλωμα στην Τουρκία τούς εκπαίδευσε για να κυβερνήσουν το πλοίο από την Αττάλεια, απ’ όπου ξεκίνησαν. Γι’ αυτό και είχαν πει στους υπόλοιπους μετανάστες πως, αν τους πιάσουν, θα πουν ότι οι κυβερνήτες το εγκατέλειψαν όταν έπαθε μηχανική βλάβη.
 
5.500 ευρώ έκαστος
Από την πρώτη στιγμή όλοι οι μετανάστες, στις ερωτήσεις αρχικά των λιμενικών και εν συνεχεία των αστυνομικών, έλεγαν ότι ο κυβερνήτης του πλοίου έφυγε με βοηθητική λέμβο, όταν έπαθαν μηχανική βλάβη. Όμως, από τα όσα ανέφεραν, αλλά κυρίως ότι στην περιγραφή που ζητούσαν οι αστυνομικοί του ατόμου που κυβερνούσε το πλοίο ο καθένας έδινε διαφορετικά στοιχεία, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τους έλεγαν ψέματα. Τελικά, ανακάλυψαν ότι οι πραγματικοί κυβερνήτες του σκάφους ήταν οι τρεις Σύροι και ο Παλαιστίνιος, οι οποίοι το οδηγούσαν εναλλάξ.
Επίσης, από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας προέκυψε ότι οι μεταφερόμενοι είχαν πληρώσει 5.500 ευρώ πριν ξεκινήσουν από τη χώρα τους.
 
5 μήνες σε άθλιες συνθήκες
Οι διακινητές τούς μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμειναν από 3 έως 5 μήνες, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και το σκάφος για να ξεκινήσουν το ταξίδι. Μάλιστα, εκεί, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των μεταφερόμενων, οι συνθήκες ήταν άθλιες και οι περισσότεροι αναγκάζονταν να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. 
Όταν το κύκλωμα βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία, τους οδήγησε νύχτα στην περιοχή της Αττάλειας, καθώς εκεί οι ακτές είναι απόκρημνες, ώστε να φύγουν με το πλοίο. Κάποιοι από αυτούς που δεν είχαν καταβάλει «ναύλα», όπως οι τρεις Σύροι και ο Παλαιστίνιος, εκπαιδεύονταν από τους διακινητές για να κυβερνήσουν το πλοίο και έτσι να ξεπληρώσουν το χρέος τους.
Οι μεταφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 2-3 φορές το πλοίο έπαθε ζημιά και οι τέσσερις συλληφθέντες το επισκεύαζαν, ενώ έπαιρναν οδηγίες και για το ταξίδι, αλλά και για τις βλάβες, από τους διακινητές μέσω κινητού τηλεφώνου.
Όταν έφτασαν στην περιοχή μας, το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά και αναγκάστηκαν να ειδοποιήσουν τις Αρχές.
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή. 

Της Βίκυς Βετουλάκη