Απάντηση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς

Απάντηση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σχετικά με διαμαρτυρίες που υπήρξαν από δάσκαλους και καθηγητές κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
 
 
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε τον Υφυπουργό Παιδείας και συνάδελφο  Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην Καλαμάτα στις 17 Μαρτίου.  Με αφορμή την εκδήλωση-συζήτηση για τις Αλλαγές στην Παιδεία, έγιναν συναντήσεις με τις Διοικήσεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, επισκέψεις σε ΕΠΑΛ, συναντήσεις με τον Δήμαρχο Καλαμάτας και την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Ανάμεσα στις συναντήσεις που κανονίστηκαν ήταν και η συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια των Δασκάλων και των Καθηγητών. Συγκεκριμένα προσκλήσεις εστάλησαν ηλεκτρονικά από τις 6 Μαρτίου. Όμως κάποιες παρατάξεις θεώρησαν παραγωγικότερο να δημιουργήσουν τεχνητά επεισόδια και θέμα εκεί που δεν υπήρχε. Έτσι κάλεσαν σε διαμαρτυρία την ώρα που είχαν προσκληθεί για διάλογο. Όμως προηγήθηκε η παράταξη του παμε, που προσπάθησε να σκηνοθετήσει, όσο το δυνατόν πιό τεταμένη ατμόσφαιρα, που θυμίζει άλλες εποχές. Ποιόν ωφελεί το κλίμα έντασης, εκτός από τα στενά παραταξιακά συμφέροντα και σίγουρα όχι αυτά των εκπαιδευτικών;
Των εκπαιδευτικών που τα δύο τελευταία χρόνια πήραν ανάσα, γιατί έφυγε η κινούμενη άμμος κάτω από τα πόδια τους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν μόνο στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, αλλά είχαν προχωρήσει και σε αυθαίρετες απολύσεις. Καταδίκασαν την Παιδεία με την έλλειψη πόρων. Φτωχοποίησαν την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς.
Η νέα κυβέρνηση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στην χώρα, έδωσε αύξηση κατά 257 εκ. στις δαπάνες για την Παιδεία, ποσοστό 5% μεγαλύτερο από πέρσι και 15% παραπάνω, από όσο πρόβλεπε το μεσοπρόθεσμο (Σαμαρά-Βενιζέλου) καθώς και αυξήσεις στους  πιό χαμηλόμισθους εκπαιδευτικούς. Επέστρεψαν στην θέση τους οι απολυμένοι. Διευρύνθηκε η δημοκρατία στα σχολεία, με την ψήφο των εκπαιδευτικών στην επιλογή διοίκησης. Καταργήθηκε η επιστράτευση. Άνοιξε ένας μεγάλος δημοκρατικός διάλογος για τις αλλαγές που απαιτούνται. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κενά και δημιουργήθηκαν 20% περισσότερα τμήματα ένταξης και 8% επιπλέον ειδικά σχολεία.
Σίγουρα δεν είναι αρκετά και χρειάζεται ιεραρχώντας σωστά τις ανάγκες των σχολείων μας, να διεκδικούμε ως εκπαιδευτικοί την κάλυψή τους από την πολιτεία.
Παράλληλα δεν ξεχνάμε ότι πάρθηκαν μέτρα για την προστασία των πιό αδύναμων ανάμεσα στους συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι γονείς πολλών από τους μαθητές μας (κάλυψη ανασφάλιστων, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, κάρτα σίτισης, κ.ά).
Το κίνημά μας πρέπει να λειτουργεί πολιτικά, με κοινωνική απεύθυνση και όχι συντεχνιακά, βαθαίνοντας την δυναμική του μέσα στην κοινωνία.
 Η Παιδεία είναι ένας χώρος που πρέπει να αναπτύσσεται σωστή πολιτική αντιπαράθεση και σύνθεση και όχι  μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και ρηχότητα.
Ο καθένας μας με την διαφορετικότητά του, να ενισχύει το δημόσιο σχολείο, αντί να επιδιώκει στενά κομματικά οφέλη.
Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ότι καλύτερο για την εκπαίδευση , το κίνημά της και το μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί ποιός μπορεί να διαφωνήσει ότι η συνάντηση με το υπουργείο, δεν είναι και άμεση αναγνώριση των προσπαθειών των εκπαιδευτικών που καταβάλλουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες;
 
Το Τμήμα Παιδείας του Σύριζα Μεσσηνίας