Αλέξης Χαρίτσης: Λεφτά στους Δήμους μόνο με ώριμες μελέτες

Αλέξης Χαρίτσης: Λεφτά στους Δήμους μόνο με ώριμες μελέτες

Για ένα νέο οικονομικό μοντέλο το οποίο θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα βασίζεται στην συνεργασία των αυτοδιοικητικών φορέων μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την ημερίδα του κεντρικού Δήμου, «Θεσσαλονίκη 2030  – Παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης».
Το προηγούμενο οικονομικό μοντέλο στηρίχθηκε, όπως δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, στην εσωστρέφεια, ήταν ανίκανο να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις και χρεοκόπησε το 2010. Το νέο οικονομικό μοντέλο χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αξιοποίηση και την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που δίνει βαρύτητα στις κοινωνικές ανάγκες των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών.
«Η ανάπτυξη οφείλει να είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη, να είναι ισόρροπα κατανεμημένη στην πόλη και να συμπεριλαμβάνει ισότιμα όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ειδική μέριμνα για τις πιο αδύναμες. Τα χρήματα προέρχονται από τους πολίτες και πρέπει να επιστρέφουν σε αυτούς για την κάλυψη των αναγκών τους και όχι να διασπαθίζονται σε παρεμβάσεις με αμφίβολα αναπτυξιακά αποτελέσματα και για την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» είπε συγκεκριμένα.
Βασική διαφορά του μοντέλου αυτού με το προηγούμενο είναι για τον υπουργό ότι στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, τους καταρτισμένους ανθρώπους, τους ερευνητές, που λόγω της κρίσης και της πολιτικής απαξίωσής τους αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση ειδικού προγράμματος από το υπουργείο για νέους επιστήμονες ύψους 280 εκατ. ευρώ που επιχειρεί να στηρίξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και το οποίο χρειάζεται την ανάπτυξη μιας συνεργατικής κουλτούρας μεταξύ των επιχειρήσεων με τη δημιουργία νέων συνεταιριστικών σχημάτων. 
Όσον αφορά στο σχεδιασμό για τους Δήμους, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία των 11 δημάρχων της Θεσσαλονίκης για το στρατηγικό σχεδιασμό του κεντρικού Δήμου, που έχει συνταχθεί με χρονικό ορίζοντα το 2030. «Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι περιμένουμε προτάσεις που θα προκύψουν από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, δεν μπορεί ένα σχέδιο να εκπονηθεί στους τέσσερις τοίχους ενός υπουργείου. Γι’ αυτό είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία», υπογράμμισε.
Μίλησε για συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει στενή συνεργασία του υπουργείου με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, αλλά και όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με την υλοποίηση μικρών και μεγαλύτερων έργων, να είναι αποτελεσματικές. «Σημασία δεν έχει μόνο ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα αλλά και το πώς θα αξιοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, πρέπει να σταματήσει η πρακτική των ασύνδετων έργων και αντιπρότεινε τη σύνδεσή τους με το αναπτυξιακό προφίλ της πόλης. Σε αυτή τη λογική, τόνισε, υπάρχει το πρόγραμμα από το οποίο έχουν ήδη εκδοθεί 500 εκ. ευρώ με δικαιούχους αποκλειστικά τους Δήμους, για τοπικές υποδομές μικρού και μεσαίου μεγέθους, δίκτυα ύδρευσης, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά., αλλά και την αποκατάσταση δομών που υποβαθμίστηκαν λόγω της κρίσης.
Το 2017 το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων παρουσίασε, όπως είπε, σημαντική αύξηση ύψους 1 δις. ευρώ με στόχο την υλοποίηση τέτοιων έργων. «Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται δύο αναπτυξιακά σχέδια για τα νησιά του Αιγαίου που έχουν επωμιστεί ένα ειδικό βάρος με το προσφυγικό, ενώ έχουν ενταχθεί έργα και δράσεις που δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα» τόνισε.