Τα…ψέματα, οι αγκυλώσεις αλλά και η αδράνεια γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, φαίνεται να τελειώνουν αύριο το απόγευμα (6.00), όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.
Το θέμα που θα συζητηθεί αφορά στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης, που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
Η απόφαση, που εκτιμάται ότι θα είναι θετική για την προγραμματική σύμβαση και τη ΣΔΙΤ, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για να δημοσιευθεί ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία με την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως αποφασίσθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέξανδρου Φλαμπουράρη και την παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του Προέδρου του ΦοΔΣΑ Γιάννη Γρυπιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου είναι, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοφιλόπουλος.
Να αναφέρουμε ότι στην τελευταία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, της οποίας προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, αποφασίστηκε να δοθεί το “πράσινο φως” προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα, εντός του Απριλίου, για την υπογραφή της σύμβασης του έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ως μέλη της επιτροπής, οι υπουργοί Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Στη δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία: α) μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια. β) μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους. γ) κατασκευή επτά (7) σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο (2). δ) ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. »Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους Δήμους».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Συνεδριάζει αύριο ο ΦΟΣΔΑ και αναμένεται επικύρωση της απόφασης με την ΤΕΡΝΑ
