«Οι δρόμοι όπου γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα στην Καλαμάτα είναι: Φαρών, Ναυαρίνου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Λακωνικής»»

«Οι δρόμοι όπου γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα στην Καλαμάτα είναι: Φαρών, Ναυαρίνου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Λακωνικής»»

Τσιγάρο, κινητό τηλέφωνο και αλκοόλ
οι βασικές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων
 
Στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Αρφαρών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί ημερίδα με θέμα «SOS τροχαία ατυχήματα – όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο».
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχαν ο καθηγητής Αναστάσιος Μπούρας και η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας και πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη.
Εισηγητές ήταν ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας Παναγιώτης Νάκης, ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Φαίδων Καρυδάκης και ο εκπαιδευτικός και μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», Γεώργιος Διαμάντης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας πατήρ Νικόδημος και η κα Μπελογιάννη.
Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Μπούρας, αναφέροντας πως είναι ημέρα μνήμης για το γιο του, τον οποίο πριν από αρκετά χρόνια έχασε σε τροχαίο, ενώ ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές και τους  συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πατήρ Νικόδημος, που ανέφερε: «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος στηρίζει αυτή την ημερίδα. Ως χώρα κατέχουμε ορισμένες πρωτιές. Μία από αυτές είναι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Σίγουρα είναι χρήσιμο το αυτοκίνητο, αλλά αυτός που το οδηγεί πρέπει να προσέχει. Πάντα σ’ ένα τροχαίο φταίει ο οδηγός. Χρειάζεται κυκλοφοριακή αγωγή και τα παιδιά να μαθαίνουν πολλά πράγματα για την οδήγηση».
Κατά την εισήγησή του ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας (η αδελφή του ήταν θύμα τροχαίου), σημείωσε: «Να ευχαριστήσω τους εισηγητές της ημερίδας, που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Μας αφορούν όλους τα τροχαία ατυχήματα. Πίσω από κάθε θύμα τροχαίου κρύβεται μια τραγωδία. Οι εκτροπές αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών οφείλονται σε χρήση τσιγάρου, κινητού τηλεφώνου και αλκοόλ. Βασική αιτία για τα ατυχήματα είναι ο άνθρωπος. Επίσης, αν χρησιμοποιείται ζώνη, τότε υπάρχει ποσοστό 20% λιγότερων ατυχημάτων. Βέβαια, πρέπει να χρησιμοποιείται κράνος, αλλά αυτό να είναι ασφαλές.
Όσον αφορά στα πρόστιμα που επιβάλλονται για τις παραβάσεις, πηγαίνουν στους Δήμους και όχι στην Αστυνομία».
Στην ερώτηση δε, αν πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση στο Νομό Μεσσηνίας, ο κ. Πούπουζας απάντησε: «Για την ασφάλεια δε φταίει η Αστυνομία. Δε γεννά η Αστυνομία το έγκλημα. Η αστυνόμευση της περιφέρειας είναι ικανοποιητική, ενώ πρέπει να βοηθά και ο πολίτης».
Με τη σειρά του, ο διοικητής Τροχαίας Καλαμάτας, Παναγιώτης Νάκης, ανέφερε: «Όταν υπάρχει θύμα έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα, η οικογένειά του αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το οδικό  δίκτυο έχει βελτιωθεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα. Βασικές αιτίες για τα τροχαία ατυχήματα είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου και αλκοόλ. Είναι απαραίτητη η ζώνη για το αυτοκίνητο και η ζώνη για τη μοτοσικλέτα. Οι δρόμοι όπου γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα στην Καλαμάτα είναι: Φαρών, Ναυαρίνου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Λακωνικής».
Από την πλευρά του, το στέλεχος του Πανελληνίου Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», Γεώργιος Διαμάντης, υπογράμμισε: «Τα τροχαία  ατυχήματα είναι εγκλήματα. Είναι θέμα γνώσης. Πρέπει να τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Επίσης, πρέπει να θεσπιστεί όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη στα 30 χιλιόμετρα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” έχει σημαντική δράση και συμμετέχουν σ’ αυτόν άτομα που έχουν χάσει συγγενείς σε τροχαία ατυχήματα».
Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», Φαίδων Καρυδάκης (πριν από λίγα χρόνια έχασε το γιο του Σόλωνα, σε ηλικία 15 ετών, σε τροχαίο), επισήμανε στην εισήγησή του: «Θα σταθώ στο θέμα της δικαιοσύνης και πρέπει οι νόμοι να επιβάλλονται. Όλα τα τροχαία ατυχήματα δικάζονται ως αμέλεια. Όταν ένας άνθρωπος έχει από την οικογένειά του θύμα σε τροχαίο ατύχημα, χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του και η Πολιτεία πρέπει να τον συνδράμει».
Κλείνοντας η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, μίλησε για την πρωτοβουλία που πήρε μαζί με τον καθηγητή Αναστάσιο Μπούρα για τη διοργάνωση της ημερίδας, ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές, αλλά και τις διευθύντριες του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Αρφαρών για τις επιστολές που έστειλαν στους γονείς των μαθητών και των μαθητριών, παρέχοντάς τους ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα. Επίσης, στάθηκε στα δύο τροχαία ατυχήματα που είχε η ίδια και οφείλονταν στην έλλειψη ύπνου.
Να σημειωθεί πως στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο παλιός βουλευτής Μεσσηνίας Λευτέρης Παπανικολάου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάνης και Μιχάλης Αντωνόπουλος, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρφαρών, Αγίου Φλώρου και Βρομόβρυσης, Κώστας Φέστας, Aθανάσιος Κουρνέτας κα Κώστας Αλειφέρης αντίστοιχα, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γεώργιος Σταματόπουλος, ο β΄ αστυνομικός υποδιευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Μάνδαλος και εκπρόσωποι Συλλόγων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι: Δήμος Καλαμάτας, Τοπική Κοινότητα Αρφαρών, Γυμνάσιο Αρφαρών, Λύκειο Αρφαρών, Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Αρφαρών, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αναγέννηση» και Σύλλογος Κυριών Αρφαρών.