Μια εικόνα του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια “βλέπει” αυτές τις ημέρες και η Καλαμάτα. Ο λόγος για τους 19 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία που φυλάσσονται στην παλιά νοσηλευτική σχολή του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Μέχρι σήμερα ο Δήμος έκανε τα… τυπικά με την ανάλογη επικοινωνιακή πολιτική και μετά… σκοτάδι. Κανένας φορέας, σύλλογος, κομματικός σχηματισμός δεν έχει ασχοληθεί με την τύχη τους. Κανείς δεν έχει διαμαρτυρηθεί για το… ανάπηρο κράτος που δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Κανείς δε “φώναξε” στην Περιφέρεια, η οποία σηκώνει αδιάφορη τους ώμους. Κανείς δεν άσκησε κριτική στους Δήμους της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο κέντρο φιλοξενίας (σ.σ. είμαι σίγουρος ότι κάτω από το ρεπορτάζ τα σχόλια που θα κυριαρχήσουν είναι “αν αγαπάς τόσο τους… βρωμιάρηδες, να τους πάρεις σπίτι σου).
Χθες, όμως, όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους στη Σάμο, σ’ ένα κέντρο κράτησης μαζί με 3.500 ακόμα ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων και ποιότητας, οι πρόσφυγες δεν άντεξαν. Μίλησαν για πρώτη φορά δυνατά, ζητώντας τη μη μεταγωγή τους στο συγκεκριμένο χώρο, μια και, όπως έλεγαν, είναι επικίνδυνος για γυναίκες και παιδιά.
Η δικηγόρος των προσφύγων, Χρυσάνθη Καούνη, σχολίασε το ακατανόητο της απόφασης, μια και οι φυλασσόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ο χώρος που επιλέχτηκε να σταλούν είναι τελείως ακατάλληλος.
Αναφέρθηκε δε σε πρόσφυγα με σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Αθήνα. Ωστόσο κι ενώ είχε αποφασιστεί κατ’ αρχήν η μετάβασή του σε κεντρικό νοσοκομείο, το “θηρίο” της γραφειοκρατίας δεν το επέτρεψε λόγω ελλείψεως, από την πλευρά του, ΑΜΚΑ!
Πάντως, οι πρόσφυγες… εύχονται να γυρίσουν και πάλι στις βομβαρδισμένες πόλεις τους από το να πάνε στη Σάμο. Ήταν, δε, τόσο έντονη η δυσθυμία τους, που δύο γυναίκες διακομίστηκαν για πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Το τελευταίο συμβάν ίσως να κρατούσε τους πρόσφυγες άλλη μία ημέρα στο χώρο που ζουν. Το αστυνομικό λεωφορείο, όμως, είναι καρφωμένο στη θέση του και ο υπεύθυνος έτοιμος να εκτελέσει τις εντολές των ανωτέρων.
Η κοινωνία της πόλης, από την άλλη, έχει να ασχοληθεί με άλλα προβλήματα. Υπάρχουν, άλλωστε, ένα σωρό θέματα. Φόροι, απλήρωτα ενοίκια, ρεύμα, νερό, το φροντιστήριο των παιδιών, τα… τρίποντα του Σπανούλη, το μπάσιμο στην κεντρική σκηνή του Ιβάν Σαββίδη…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη