Διάλεξη του Γ. Χρούσου στην Καλαμάτα με τίτλο: «Οικονομική κρίση και διαχείριση του στρες»

Διάλεξη του Γ. Χρούσου στην Καλαμάτα με τίτλο: «Οικονομική κρίση και διαχείριση του στρες»

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη είχαν όσοι το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκαν στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας.
Εκεί, ένας από τους 200 κορυφαίους κλινικούς ερευνητές στο κόσμο, ο Έλληνας ακαδημαϊκός Γεώργιος Χρούσος, μίλησε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα.
Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας βρέθηκε στην πόλη ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη. Θέμα της διάλεξης ήταν η «Οικονομική κρίση και η διαχείριση του στρες» ενώ οι παρευρισκόμενοι στο αμφιθέατρο, πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις για το τι είναι στρες, από πού προέρχεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους μηχανισμούς άμυνας εναντίον του.
Η άποψη του καθηγητή για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορά στους περισσότερους Έλληνες, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, είναι ότι «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική αντιμετώπιση του στρες είναι δυνατή, αν πραγματικά την επιδιώξουμε!».
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο καθηγητής προσπάθησε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, όπως σε ποιο βαθμό η οικονομική κρίση και το άγχος μπορούν να μας αρρωστήσουν ψυχικά, πώς να μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς στρες, πώς το άγχος επιδρά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και αν η ενδομήτρια έκθεση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών παθήσεων κατά την ενήλικη ζωή οι οποίες συσχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, αν είναι εφικτή η ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα στο στρες και αν υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης και διαχείρισής του, αν υπάρχει ωφέλιμο στρες και πώς αυτό διακρίνεται από το επιβλαβές distress, αν παχαίνει, αν επιταχύνει τη γήρανση, αν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης και καρκινογένεσης στον οργανισμό, αν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί και να βαθμολογηθεί το άγχος στον άνθρωπο, αν επανέρχεται ο οργανισμός έπειτα από μια περίοδο παθολογικού στρες, τι είναι το «μεταμοντέρνο» στρες κ.ά.
Κλείνοντας θέλησε να μεταφέρει κάποιους παράγοντες που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους. Επιγραμματικά είναι: Αρχικά ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει με το λόγο του ή να διώξει ή να προσαρμοστεί με το άγχος του. Σημαντικό ρόλο έχει η διατροφή του κάθε ατόμου. Η άσκηση λειτουργεί ανασταλτικά για το άγχος, όπως και ο  σωστός ύπνος και το πόσο τακτικά κάνει κάθε άτομο κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, πόσο σταθερά τηρεί κάποιες συνήθειες, όπως το φαγητό, τον ύπνο, την εργασία του κ.ο.κ.
Θετικός παράγοντας είναι και η θέληση του ατόμου να παρασυρθεί με κάτι που τον κάνει χαρούμενο.
Σημαντικές ο ίδιος θεωρεί και κάποιες εγκεφαλικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα κ.ο.κ.
Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ηρεμία του ατόμου, όπως είπε, είναι η ασφάλεια που αισθάνεται, η κοινωνική ενσωμάτωση που πρέπει να έχει, η περηφάνια που νιώθει, η αυθεντικότητα και, τέλος, η αυτονομία του.
Μετά τη διάλεξη ο ίδιος δέχθηκε επί ώρα ερωτήσεις από το ακροατήριο, στις οποίες και απάντησε.
Η εκδήλωση να σημειωθεί ότι διεξήχθη υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του προέδρου της, αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Ζαχαριά, ενώ υποστηρίχθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας. Για δε την πραγματοποίησή της στην πόλη μας συνέβαλε καταλυτικά η δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου.
Π.Μπ.
 
Ποιος είναι ο Γεώργιος Χρούσος
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας και διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική του ίδιου Πανεπιστημίου.
Το 2011 κατείχε τη Διακεκριμένη Έδρα Τζων Κλούγκε στην Ουάσινγκτον (Kluge Distinguished Chair in Technοlogy and Society, Library of Congress, USA).
Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στη Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.
Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες.
Έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες  επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 127.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited), όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και τη Βιοχημεία, καθώς και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.
Με δείκτη Hirsch 170 είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI  highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.
Είναι Master του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας.
Μεταξύ άλλων, είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Λιέγης, Ανκόνας και Πατρών, επίτιμος καθηγητής  του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιατρικού Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.
Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, με τελευταία το Αριστείο Μποδοσάκη το 2011, το Albert Struyvenberg Medal της European Society of Clinical Investigation, το 2012 και το Fred Conrad Koch, US Endocrine Society, το 2014. Την ίδια χρονιά έλαβε και το Α΄ Βραβείο «Γεώργιος Παπανικολάου» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία στον κόσμο και υποστήριξε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων.
Ύστερα από 25 χρόνια διακεκριμένης σταδιοδρομίας στις ΗΠΑ επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιατρική Επιστήμη.