Έφτασαν τους 37 οι ασθενείς από ιό του Δυτικού Νείλου σε Αργολίδα & Αρκαδία – 3 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους

Έφτασαν τους 37 οι ασθενείς από ιό του Δυτικού Νείλου σε Αργολίδα & Αρκαδία – 3 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους

Αυξάνονται κάθε εβδομάδα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο, με βασική περιοχή εμφάνισης την Αργολίδα. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, τα κρούσματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου έφτασαν τα 37 και 3 ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτόν.
Οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές, μέχρι τις 23 Αυγούστου, είναι στην Αργολίδα, ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών και ο Δήμος Επιδαύρου και στην Αρκαδία, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας.
 
Τα κρούσματα
Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου. Από την αρχή λοιπόν του 2017 μέχρι τις 23 Αυγούστου, διαγνώστηκαν 37 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 18 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Έχουν δε καταγραφεί 3 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 70 ετών.
Μέχρι την ημέρα που συντάχθηκε η έκθεση, εξακολουθούσε να νοσηλεύεται ένα άτομο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εννέα άτομα που διαγνώσθηκαν δεν νοσηλεύθηκαν καθόλου, ενώ άλλα 24 έχουν πλέον πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
 
Οι περιοχές
Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ήταν στο Δήμο Άργους – Μυκηνών 11, στο Δήμο Ναυπλιέων 6 και στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας 1. Επίσης, καταγράφηκε και ένα κρούσμα με άγνωστο τόπο έκθεσης.
Χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, καταγράφηκαν στο Δήμο Άργους – Μυκηνών 11, στο Δήμο Ναυπλιέων 6 και στο Δήμο Επιδαύρου 1.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λειτουργεί διατομεακή ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των «επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» (υπό την Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας), στις οποίες λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Οι επηρεαζόμενες από τον ιό του ΔΝ περιοχές της χώρας (Δήμοι με τουλάχιστον ένα ανθρώπινο κρούσμα ή και όμοροι Δήμοι) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος προς τις υπηρεσίες αιμοδοσίας όλης της χώρας αποφασίζονται και δημοσιεύονται από το ΕΚΕΑ (www.ekea.gr). Επιπρόσθετα, το Συντονιστικό κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης για τον ιό ΔΝ.
Eνημερωτικό υλικό για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και οι παρουσιάσεις που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη