Το πρώτο κατάστημα IQOS στη Μεσσηνία, στο κέντρο της Καλαμάτας, εγκαινίασε χθες το απόγευμα η «Παπαστράτος», στο πλαίσιο εκστρατείας και ενημέρωσης του νέου προϊόντος της Philip Morris International για καπνιστές. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον.
Σε ειδική παρουσίαση που έγινε νωρίτερα από στελέχη της εταιρείας, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, μίλησε για την πορεία της «Παπαστράτος», για τη νέα μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο, όπου θα παρασκευάζονται από το 2018 οι ράβδοι καπνού για το IQOS, για την παύση παραγωγής συμβατικών καπνικών προϊόντων, αλλά και για το στόχο «το μέλλον να είναι απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου».
Στην χθεσινή παρουσίαση παρευρέθησαν ακόμα η υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας των Εταιρικών Υποθέσεων Σοφία Μπέρκοβα, ο υπεύθυνος του Τμήματος Πωλήσεων Πελοποννήσου Αβάκ Μανικιάν, ο υπεύθυνος αντιπρόσωπος της «Παπαστράτος» στην περιοχή μας και πρόεδρος της εταιρείας Dascos, Άρης Χριστόφορος, ο υπεύθυνος IQOS Μεσσηνίας – Λακωνίας, Νίκος Θεοδώρου και ο υπεύθυνος καταστημάτων IQOS, Φάνης Αρτζής.
«Παπαστράτος»
Ο κ. Χατζόπουλος αρχικά μίλησε για την εταιρεία, λέγοντας ότι η «Παπαστράτος» ιδρύθηκε το 1931, ενώ το 2003 εξαγοράστηκε από την Philip Morris, επισημαίνοντας πως η συμβολή της στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια, καθώς συμβάλλει περίπου στο 2% των δημοσίων εσόδων. Χαρακτηριστικά, το 2016 κατέβαλε στο κράτος 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αναφέρθηκε δε σε επενδύσεις που αφορούν στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, σημειώνοντας ότι πέρυσι έγινε μεγάλη δωρεά στο υπουργείο Οικονομικών, προμηθεύοντάς το με το πρώτο φορητό σκάνερ, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακολούθως είπε ότι αυτή τη στιγμή στην «Παπαστράτος» εργάζονται έμμεσα και άμεσα 800 άτομα, ενώ υπάρχει συνεργασία με 25.000 λιανικές επιχειρήσεις. Κατέχει μερίδιο 40% από την αγορά καπνικών προϊόντων και εξάγει σε πάνω από 30 χώρες.
Επίσης, ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε σε μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση για την απορρόφηση του καπνού που παράγεται στην Ελλάδα.
Η τελευταία επένδυση που έγινε ήταν η μετατροπή των παλιών αποθηκών στον Ασπρόπυργο σε πανευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κέντρο της Philip Morris, όπου συγκεντρώνονται όλα τα καπνά που αγοράζονται, αποθηκεύονται και από εκεί διανέμονται στα εργοστάσιά της.
«Heat-Not Burn»
Στη συνέχεια ο κ. Χατζόπουλος μίλησε για τις νέες επενδύσεις της εταιρείας και ιδιαίτερα για το IQOS, το οποίο θεωρείται καινοτόμο προϊόν. Βασίζεται στην τεχνολογία «Heat-Not Burn», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, αντίθετα με την καύση του στα συμβατικά καπνικά προϊόντα.
Το IQOS θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές.
Το χαρακτήρισε προϊόν νέας γενιάς, στενά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε, το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, έπειτα από επένδυση 300 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους της Philip Morris, θα είναι από τα λίγα εργοστάσια παραγωγής Heets (των ράβδων καπνού για το IQOS).
Με την επένδυση αυτή οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από 800 θα γίνουν 1.200, με παραγωγή 20 δισεκατομμυρίων ράβδου καπνού το χρόνο και νέες γραμμές παραγωγής. Η παραγωγή των Heets θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ σταδιακά θα διακοπεί τελείως η παραγωγή συμβατικών καπνικών προϊόντων.
«Προϊόν μειωμένου κινδύνου»
Τέλος, ο κ. Χατζόπουλος μίλησε για την εκστρατεία στην οποία έχει ενταχθεί η εταιρεία και στοχεύει σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.
Εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν προϊόντα νέας γενιάς και το IQOS είναι η αρχή αλλά και η ναυαρχίδα της εταιρείας. Το προϊόν περιμένει ήδη την αναγνώριση από το αμερικανικό FDA ως «προϊόν μειωμένου κινδύνου».
Η Philip Morris έχει επενδύσει και σε άλλα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα που όλα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μη καύση. Πρόκειται για δύο κατηγορίες, όπου τα προϊόντα χωρίζονται σε καπνού και νικοτίνης. Στα προϊόντα καπνού είναι το IQOS και το Θερμαινόμενο Προϊόν Καπνού με Άνθρακα, που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση. Στα προϊόντα νικοτίνης είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που η εταιρεία δεν προωθεί στην Ελλάδα, και ένα νέο σύστημα έκλυσης νικοτίνης, προϊόν που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Της Βίκυς Βετουλάκη