«Δορυφορική» ομπρέλα προστασίας στην Καλαμάτα – Συμμετοχή σε μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

«Δορυφορική» ομπρέλα  προστασίας στην Καλαμάτα – Συμμετοχή σε μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Με σύγχρονα τεχνολογικά «όπλα» εδάφους – αέρος αναζητούνται «έξυπνες λύσεις» για την οχύρωση των πόλεων, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας, απέναντι στη ρύπανση, τις μεγάλες καταστροφές και την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη.
Πρόκειται για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τίτλο SMURBS (SΜart URBan Solutions), το οποίο, σύμφωνα με την “Καθημερινή”,  ξεκίνησε να «τρέχει» από 1η Σεπτεμβρίου 2017 και συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών ετών, προϋπολογισμό 9,2 εκατ. ευρώ και συντονίζει 19 ερευνητικά ιδρύματα υψηλού κύρους, από 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Το SMURBS έχει έντονα ελληνικό χρώμα, καθώς εκτός του Αστεροσκοπείου που συντονίζει, συμμετέχουν η Ακαδημία Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. «Θα συνδυάσουμε και θα αναλύσουμε δορυφορικά δεδομένα, επίγειες παρατηρήσεις, στοιχεία από drones και αισθητήρες χαμηλού κόστους, θα αξιοποιήσουμε στοιχεία από το Internet of Things, αλλά και πληροφορίες που θα λάβουμε από δίκτυα πολιτών, με τη χρήση και συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα», λέει στην «Κ» ο δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του SMURBS, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα “ναυαρχίδα”, που θα συντονίσει συγκεκριμένες δράσεις και λύσεις προς την κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων και των ανθεκτικών κοινωνιών και βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Συστήματος Συστημάτων Γεω-απεικόνισης (GEOSS)», συμπληρώνει ο δρ. Γερασόπουλος.
Τα πεδία στα οποία το SMURBS θα αναζητήσει βέλτιστες πρακτικές είναι τρία: αέρια ρύπανση, φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και αστική επέκταση, σε αλληλεπίδραση με τη δημόσια υγεία και τις μεταναστευτικές ροές. «Για παράδειγμα, όταν ξέσπασε η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και σχηματίστηκαν επικίνδυνα τοξικά νέφη, το Αστεροσκοπείο είχε διαμορφώσει μια εκτίμηση για την πορεία τους. Στόχος μας είναι να τροφοδοτούμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων και την κοινωνία με την αναγκαία πληροφόρηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων».
 
Επιδράσεις στην υγεία
Το πρόγραμμα ενδιαφέρεται ειδικά για το θέμα των επιδράσεων στην υγεία. «Θα συσχετίσουμε, για παράδειγμα, μια τάση ισχυρής οικιστικής ανάπτυξης με την επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε λόγω αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων είτε λόγω καταστροφής ζωνών πρασίνου. Ταυτόχρονα, θα δούμε πώς επηρεάζονται περιοχές που διαμένουν μετανάστες από παρόμοια προβλήματα ή κατά πόσον αλληλεπιδρούν με παρόμοιες τάσεις, π.χ. επέκτασης της κατοικίας χωρίς σχέδιο», λέει ο συντονιστής του προγράμματος.
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης