Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα


Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) με τον Εικαστικό Τομέα της «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου με το γενικό τίτλο: «πρόσθεση+». Η φάση αυτή προβλέπει την άφιξη αποστολής καλλιτεχνών από την ΑΣΚΤ στην Καλαμάτα.
Αναλυτικά η εικαστική δράση θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης από 5 έως 12 Νοεμβρίου, με τη μορφή ελεύθερου εργαστηρίου ζωγραφικής, όπου περίπου δεκαπέντε φοιτητές και τελειόφοιτοι του α’ εργαστηρίου ζωγραφικής θα εμπνευστούν από τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και θα δημιουργήσουν έργα που αφορούν στην Καλαμάτα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τουλάχιστον δύο ζωγραφικά έργα.
Το αποτέλεσμα αυτής της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα εκτεθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη και η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 11 Νοεμβρίου, με διάρκεια ενός μήνα, έτσι ώστε να μπορούν να την επισκεφτούν περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας. Το ένα από τα δύο έργα του κάθε καλλιτέχνη θα διατεθεί με τη μορφή δωρεάς στη Δημοτική Πινακοθήκη, με σκοπό μέρος να παραχωρηθεί ώστε να κοσμήσει το Δημαρχείο της πόλης. Επιπρόσθετα, τα έργα μπορούν να φωτογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τη “Φάρις” ή το Δήμο (λεύκωμα, ημερολόγιο).
Τα έργα αλλά και η εικαστική προσέγγιση θα αξιολογηθούν εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά από καθηγητή της ΑΣΚΤ και το διευθυντή του τομέα και θα αποδοθούν τρία βραβεία. Τα χρηματικά έπαθλα που θα συνοδεύουν τα βραβεία αντιστοιχούν σε 600, 500 και 400 ευρώ καθαρά. Επίσης, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας διάλεξη σχετικά με το Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ.
Η δράση αυτή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θέλει να καταδείξει τη σχέση του Εικαστικού Τομέα με τον κορυφαίο θεσμό εικαστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που είναι η ΑΣΚΤ. Τονίζεται η συνάφεια και η παράλληλη πορεία του καλλιτεχνικού προσανατολισμού των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Η πολλαπλή αυτή καλλιτεχνική δημιουργία θα δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλοι την εικαστική τέχνη εν τω γίγνεσθαι σε μια πραγματική της μορφή. Θα δοθεί η ευκαιρία να δουν όλοι τα οικεία τοπία της Καλαμάτας μέσα από τα μάτια των νέων καλλιτεχνών, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερη καλλιτεχνική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τους θεατές. Επίσης, αποτελεί καταγραφή του παρόντος χρόνου με την ιστορία της Καλαμάτας.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια του προγράμματος “Τέχνη στην πόλη μου”, που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν.
Ο προϋπολογισμός της εκδήλωσης με τίτλο “πρόσθεση+” ανέρχεται σε 12.450 ευρώ.
Α.Π.