Οι επανειλημμένες κλοπές έστειλαν δύο ανηλίκους από την Καλαμάτα σε ίδρυμα αγωγής


Ακόμα και στις αρχές του μήνα συνελήφθησαν για κλοπές, ενώ περίμεναν να δικαστούν για άλλες
 
Ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων οδηγήθηκαν χθες τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν διαπράξει σωρεία κλοπών, ενώ πρόσφατα σχηματίσθηκε σε βάρος τους νέα δικογραφία.
Για τους δύο από αυτούς, ένα 16χρονο και ένα 17χρονο, το δικαστήριο αποφάσισε εγκλεισμό στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων στο Βόλο. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε κλοπή δεκάδων δικύκλων, αλλά και κάποιων οχημάτων και η κατηγορία που αντιμετώπισαν χθες και οι τέσσερις ήταν διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, τελεσθείσα από περισσότερους από δύο δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
 
Κλοπές οχημάτων
Το Φεβρουάριο του 2016, έπειτα από σωρεία κλοπών, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας συνέλαβαν το 16χρονο και το 17χρονο. Μαζί τους ήταν και δύο αδέλφια κάτω των 15 ετών, τα οποία βάσει του νόμου δε συνελήφθησαν.
Οι αστυνομικοί τότε εξιχνίασαν από τη συγκεκριμένη ομάδα ανηλίκων την κλοπή 35 δικύκλων και τον εμπρησμό δύο αυτοκινήτων και τριών δικύκλων. Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί είχαν βρει 7 κλεμμένα δίκυκλα, καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και σκελετών από δίκυκλα.
Τότε, ορίσθηκε ο 16χρονος και ο 17χρονος να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές το μήνα, ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στις αρχές του μήνα οι δυο τους συνελήφθησαν εκ νέου. Αυτή τη φορά για κλοπές σε βάρκες.
 
Και βάρκες
Συνολικά, κατηγορούνται ότι μέσα σε ένα χρόνο διέπραξαν 14 κλοπές δεξαμενών βενζίνης και μπαταριών από σκάφη που ελλιμενίζονταν στην Καλαμάτα.
Από πέρυσι τον Οκτώβριο, τόσο στις προβλήτες του λιμανιού στην περιοχή του «Πανελληνίου» όσο και στο «χιλιόμετρο», σημειώνονταν κατά τις νυχτερινές ώρες και από συγκεκριμένους τύπους σκαφών κλοπές, κυρίως ντεπόζιτων με βενζίνη, αλλά και μπαταριών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είχαν προκληθεί και φθορές στα σκάφη, ενώ προτεραιότητα οι δράστες έδιναν στην κλοπή καυσίμων.
Μετά τη σύλληψή τους οι δύο ανήλικοι έδειξαν ως ηθικό αυτουργό των πράξεών τους έναν ανήλικα, ο οποίος επίσης συνελήφθη.
Και αυτή τη φορά αφέθηκαν ελεύθεροι με την υποχρέωση επιτήρησης από επιμελήτρια ανηλίκων.
 
Δεν μπορεί να προφυλακισθεί
Και αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς με τις τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα το 2015 κανένας ανήλικος πλέον δεν μπορεί να προφυλακισθεί, εκτός κι αν είναι άνω των 15 ετών και το αδίκημα που κατηγορείται επιφέρει (σε έναν ενήλικο) ποινή ισόβιας κάθειρξης (όπως, για παράδειγμα, μια ανθρωποκτονία από πρόθεση). Με τις ίδιες τροποποιήσεις ο ανήλικος κάτω των 15 ετών δεν μπορεί να φυλακιστεί μετά την καταδίκη του από το αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.
Άρα η Αστυνομία απλώς συλλαμβάνει, όταν διαπιστώνει το αδίκημα και οι εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να αφήσουν ελεύθερο το μικρό παραβάτη. Και όπως έχει αποδείξει η πράξη, σε τέτοιες περιπτώσεις η αναμονή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δικαστήριο ανηλίκων συνήθως οδηγεί τον ανήλικο και σε νέες παραβατικές συμπεριφορές, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πάντως, στο σύνολο των περιπτώσεων στους ανηλίκους εφαρμόζεται το μέτρο της επίπληξης και της επιτήρησης και ελάχιστες φορές λαμβάνεται απόφαση για εγκλεισμό σε ίδρυμα. Γι’ αυτό και χθες η απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων προκάλεσε αιφνιδιασμό στις οικογένειες των ανηλίκων, οι οποίες ξέσπασαν σε κλάματα.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη