Πήγε για μεταπτυχιακό στην Ολλανδία και παρέμεινε…


Το ταξίδι του «Θάρρους» στους Καλαματιανούς του εξωτερικού συνεχίζεται και για ακόμα μια Κυριακή παραμένουμε στην Ολλανδία. Εκεί συναντήσαμε την Ελένη Σταύρου. Τελειώνοντας το σχολείο στην Καλαμάτα εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Πληροφορική. Μετά την Αθήνα και ειδικότερα πριν από 5 χρόνια αποφάσισε να φύγει για την Ολλανδία, προκειμένου να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές.
Μέρος δε των μεταπτυχιακών της σπουδών στην Ολλανδία ήταν και η πρακτική. Όταν, λοιπόν, η Ελένη την ολοκλήρωσε, της έγινε πρόταση από την εταιρεία και, τελικά, παρέμεινε. Ήδη συμπληρώνει 3,5 χρόνια παραμονής στην Ολλανδία.
Σχετικά με το αν θα γυρίσει πίσω, μας είπε ότι πάντα υπάρχει σκέψη για επιστροφή, αφού γνωρίζει ότι δε θέλει να μείνει για πάντα «στα ξένα».

Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στην Ολλανδία εργάζομαι τα τελευταία 3,5 χρόνια. Η απόφαση να φύγω ήταν πολύ εύκολη, διότι έφυγα για σπουδές. Ήταν για μένα μια νέα περιπέτεια και ευκαιρία να γνωρίσω νέα πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις.
Η δουλειά άπλα πρόεκυψε και είμαι ακόμα εδώ.

Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Στάθηκα πολύ τυχερή και μετά το τέλος της πρακτικής μου, μου προσέφεραν μόνιμη δουλειά στο αντικείμενό μου. Οπότε ουσιαστικά δεν έψαξα ποτέ για δουλειά.

Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Υπάρχουν πάντα τα σχόλια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά δε θα έλεγα πως γενικά οι Έλληνες αντιμετωπίζονται ρατσιστικά.
Όσον αφορά στο χώρο εργασίας, πιστεύω πως ο τρόπος δουλειάς μας εκτιμάται πολύ και αναγνωρίζεται.

Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Την οργάνωση που υπάρχει σε όλους τους τομείς. Από δημόσιες υπηρεσίες μέχρι το πώς καθαρίζουν τους δρόμους μετά τη Λαϊκή. Επίσης, το γεγονός ότι όλες οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες διαδικασίες και απαιτούν ελάχιστη προσοχή.

Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Rijks museum, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον. Οποιοδήποτε πάρκο στο Άμστερνταμ μια ηλιόλουστη μέρα θα σου δώσει να καταλάβεις πολλά για την ολλανδική κουλτούρα, καθώς και τους Ολλανδούς ως ανθρώπους.
Μια βόλτα με βάρκα στα κανάλια είναι ο ωραιότερος τρόπος να δεις όλο το Άμστερνταμ.

Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Ο ήλιος και η θάλασσα!

Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Υπάρχει πάντα στο μυαλό μου και σίγουρα ξέρω πως δε θέλω να μείνω εδώ για πάντα. Ίσως στα επόμενα 2-3 χρόνια επιστρέψω στην Ελλάδα.

Των Κώστα Γαζούλη – Παναγιώτη Μπαμπαρούτση