Οι εκταφές στα νεκροταφεία, το μπούλινγκ που υπέστη ο δήμαρχος και το Μέγαρο Χορού στο Δ.Σ. Καλαμάτας

Οι εκταφές στα νεκροταφεία, το μπούλινγκ που υπέστη ο δήμαρχος και το Μέγαρο Χορού στο Δ.Σ. Καλαμάτας

Μεταμεσονύχτια ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης για το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, καθώς τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, καθώς και όσα απαιτούσαν μεγάλη συζήτηση, κράτησαν έως αργά το Σώμα στην αίθουσα.
Βέβαια, ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κρατούσε έως αργά ήταν φανερό πριν καν ξεκινήσει, μιας και η πρόσκληση περιλάμβανε 42 θέματα, με τα περισσότερα να παίρνουν τελικά αναβολή για την επόμενη, απόφαση που πάρθηκε λίγο μετά τις 12.00, με ελάχιστα να έχουν συζητηθεί μέχρι τότε.
 
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα προ ημερησίας διάταξης θέματα που έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, με πρώτο να παίρνει το λόγο τον Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για τα μαθήματα κολύμβησης που διοργανώνει η Γ.Γ. Αθλητισμού, καθώς δεν έγιναν πέρυσι στην Καλαμάτα, και αν θα γίνουν φέτος.
Επόμενο θέμα ήταν αυτό των προβλημάτων ύδρευσης που αντιμετωπίζουν Δημοτικές Κοινότητες της Καλαμάτας, όπως η Πολιανή και τελευταία το Ελαιοχώρι, με το νερό να είναι λίγο ή σε όχι καλή κατάσταση. Έτσι ο κ. Μάκαρης θέλησε να ενημερωθεί για το ζήτημα και αν το νερό στα συγκεκριμένα σημεία περνά από έλεγχο.
Από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τάσος Νιάρχος κατέθεσε ψήφισμα που αφορούσε στους μετανάστες. Όπως είπε, η εισροή θα συνεχιστεί και θέλησε να μάθει τις προθέσεις του Δήμου για την κατασκευή κέντρου φιλοξενίας στην πόλη.
Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν στους πλημμυροπαθείς και ειδικότερα για τη σύσκεψη που είναι να γίνει, καθώς και την εξέλιξη με τις αποζημιώσεις.
Ο ίδιος δήλωσε ενοχλημένος από την ηχορύπανση που προκλήθηκε στην πλατεία από τη συναυλία που δόθηκε από μέλη της Harley και, όπως είπε, «ο κόσμος υπέφερε».
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση των Δήμων της χώρας με τα χρέη να είναι τεράστια, ζήτησε να μάθει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Δημητρούλιας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών στο γήπεδο στα Παλιάμπελα.
Ο Παναγιώτης Αλούπης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε λόγο για μη διαφύλαξη του Σώματος, αφού αποφάσεις που έχουν παρθεί «πέφτουν» στα δικαστήρια.
Με συγχαρητήρια για τα εγκαίνια του Δημαρχείου, αλλά και με ερώτηση για το πότε θα γίνουν τα εγκαίνια των αντιπλημμυρικών έργων, ξεκίνησε ο Χάρης Βγενής, που στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία ότι κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες στην πόλη λίστα με οφειλέτες του Δήμου Καλαμάτας.
Κλείνοντας τη διαδικασία θέμα έθεσε και ο Στάθης Σταματόπουλος, με αφορμή σχόλιο του «Θάρρους» για την μη απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή της Αγίας Τριάδας. Μάλιστα, όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2014, ακούγοντας τον Παναγιώτη Νίκα να μιλά για το ζήτημα, του έκανε εντύπωση η στάση του.
Επίσης, θέλησε να μάθει για τις ρευματοκλοπές και, όπως μάλιστα είπε, δέχθηκε καταγγελία από το Πλατύ ότι σε δρόμο που έγιναν έργα του Δήμου και υπήρχε σωλήνας που εξυπηρετούσε τη ρευματοκλοπή, αυτός παρέμεινε χωρίς να αφαιρεθεί.
 
Το ξέσπασμα του Θ. Μπρεδήμα
Κι αφού οι ερωτήσεις είχαν ολοκληρωθεί, στην αίθουσα εισήλθε ο Θεόδωρος Μπρεδήμας σε έξαλλη κατάσταση, αρχίζοντας να καταγγέλλει ότι στο γραφείο της μειοψηφίας που στεγάζεται σε χώρο του παλιού Δημαρχείο μπήκαν κάποιοι «αλήτες» και προκάλεσαν φθορές στην αλληλογραφία. Έτσι, ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα.
 
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ 
Ηλιόπουλος σε Αντωνόπουλο: «Αν ίσχυαν αυτά που λέτε, θα είχαμε πτωχεύσει»
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, απαντώντας στο Μιχάλη Αντωνόπουλο για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας, ανέφερε ότι ο δεύτερος «τσουβάλιασε» νούμερα και τα παρουσίασε ως υποχρεώσεις. Όπως του επισήμανε, αν αυτά ίσχυαν, ο Δήμος θα είχε πτωχεύσει.
Σχολίασε, δε, ότι ναι μεν η κατάσταση στη χώρα είναι κακή, αλλά ο Δήμος καταφέρνει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.
 
Μπασακίδης: «Εμείς δίνουμε το κολυμβητήριο»
Στο ζήτημα που έθεσε ο Μανώλης Μάκαρης για τα μαθήματα της Γ.Γ. Αθλητισμού, ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα απάντησε ότι πέρυσι, όπως και φέτος, υπήρξε αίτημα για παραχώρηση του κολυμβητήριου. Ο Φορέας συμφώνησε με τον όρο της πληρωμής του πετρελαίου, αλλά τελικά οι άνθρωποι της Γ.Γ. δεν ξεκίνησαν ποτέ τα μαθήματα.
Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι ο Δήμος χόρτασε «εγκυκλίους» από τη Γ.Γ., αλλά «τελικά πολλές δεν έγιναν».
 
Βεργόπουλος: «Υπάρχει πρόβλημα στην Πολιανή, θα ξεκινήσουν οι ποιοτικοί έλεγχοι»
Για το ζήτημα της λειψυδρίας απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, που παραδέχθηκε ότι στην Πολιανή υπάρχει ζήτημα με το νερό και έτσι ο Δήμος το μεταφέρει με βυτία. Ωστόσο, θέλησε να επισημάνει ότι πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση και ότι δεν είναι αυτό το νερό για πότισμα.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέα σημεία στην περιοχή προκειμένου να υπάρξει λύση με το νερό, ενώ για το ζήτημα των δειγματοληπτικών ελέγχων, είπε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα.
Ο Παναγιώτης Νίκας πρόσθεσε ότι υπάρχει λειψυδρία κι αυτό δημιουργεί ζητήματα και στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να πραγματοποιεί η Υπηρεσία συχνά ποιοτικούς ελέγχους.
 
Π. Νίκας: «Έφαγα μπούλινγκ για τις πλημμύρες»
Αναφερόμενος ο δήμαρχος Καλαμάτας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλημμύρες, απάντησε ότι υπέστη τα πάνδεινα «λες και ήταν ο θεός». Χαρακτηριστικά είπε ότι υπέστη «μπούλινγκ» από φίλιες δυνάμεις, ενώ σχολίασε ότι δε δέχεται ότι υπάρχουν στην αίθουσα περισσότεροι ευαίσθητοι από τους άλλους.
Σχετικά με τα συμβάντα, είπε ότι υπήρξαν ζητήματα, ενώ για τα αντιπλημμυρικά ανέφερε ότι έχει πάει στην Αθήνα τρεις φορές, κι αυτό που περιμένει είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την Τρίπολη, κατά το αναπτυξιακό συνέδριο.
Για το ζήτημα των αποζημιώσεων, σημείωσε ότι ο ρόλος του Δήμου μπορεί να περιοριστεί σε συνδικαλιστικό, κάτι που κάνει, αφού οι αποζημιώσεις δε δίδονται από αυτόν.
Για, δε, τα εγκαίνια στα αντιπλημμυρικά, απάντησε στο Χάρη Βγενή ότι θα γίνουν άμεσα.
                    
«Μεγαλώσαμε και θέλουμε  να κοιμόμαστε νωρίς»
Απαντώντας στον Θεόδωρο Μπρεδήμα για την ηχορύπανση, ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «εμείς που μεγαλώσαμε θέλουμε να κοιμάστε νωρίς», εκτός αν «τελικά ζηλεύουμε τους νέους», σχολίασε αστειευμένος.
Δήλωσε δε υπέρ του να τηρείται το ωράριο κοινής ησυχίας, «αλλά δεν πειράζει να ξεφεύγει και λίγο», ενώ σχολιάζοντας τις μηχανές, είπε ότι στόλισαν την πλατεία.
«Αν θέλουμε η πόλη μας να λέγεται τουριστική, πρέπει να είμαστε λίγο ελαστικοί, αλλά όχι βέβαια να γίνουμε και Μύκονος» παρατήρησε στη συνέχεια.
 
Να μοιραστούν ορθά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών
Σχετικά με το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την υποδοχή των μεταναστών, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι δε διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει χώρος, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος έχει αποδείξει τη φιλοξενία του, αφού υποδέχεται και φροντίζει τους μετανάστες όταν αυτοί φτάνουν στην Καλαμάτα, με χρήματα μάλιστα του δημοτικού προϋπολογισμού.
Αυτό, όμως, που τόνισε είναι ότι δεν είναι ορθό να ζητούμε κέντρο στην Καλαμάτα, αφού πρέπει να γίνει διανομή σε όλη τη χώρα. Διαφορετικά, όλοι οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην πόλη.
 
Άμεσα θα μπει χορτάρι στα Παλιάμπελα
Για το γήπεδο στα Παλιάμπελα, ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στην κίνηση του Δήμου τότε να βιαστεί και να πάρει το οικόπεδο. Πλέον αυτό που περιμένουν είναι οι πρώτες βροχές, προκειμένου να σπαρθεί, ενώ θα γίνει ανάπλαση και πέριξ του γηπέδου.
 
Δουλειά της κυβέρνησης το ζήτημα των τσιγγάνων
Απαντώντας για το ζήτημα των τσιγγάνων, ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει τη λύση, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν, σημείωσε ότι είχε βρει τότε 260.000 ευρώ, καθώς και 65 οικίσκους, και προχωρούσε η διοικητική αποβολή.
Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει στην Μπιρμπίτα έκταση 120 στρεμμάτων που ανήκει σε αυτή την ομάδα, αλλά την Πέμπτη ο δήμαρχος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα δε λύνεται με αστυνόμευση αλλά με εκπαίδευση.
Όσο για τις ρευματοκλοπές, υποστήριξε ότι σε αυτές τις πράξεις δεν προβαίνουν μόνο οι τσιγγάνοι, ενώ ζήτησε άμεσα να αφαιρεθεί ο σωλήνας στο Πλατύ.
 
Οι ιδιώτες δε ζήτησαν διοικητική αποβολή
Σχετικά με τη διοικητική αποβολή στον οικισμό της Αγίας Τριάδας, ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε σε ανάλογες κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας. Ειδικότερα, είπε ότι μπορεί να προβεί μόνο σε αποβολή των τσιγγάνων που έχουν καταλάβει το δρόμο, αφού το υπόλοιπο τμήμα είναι του κράτους, αλλά και ιδιωτών.
Για τους τελευταίους, μάλιστα, είπε ότι ποτέ δεν έχουν κάνει μήνυση, έτσι για να προχωρήσει η διοικητική αποβολή πρέπει να κινηθούν μαζί, ο Δήμος, το κράτος, αλλά και οι ιδιοκτήτες.
Ως δεύτερη διοικητική αποβολή ανέφερε αυτή στα Παλιάμπελα, που έγινε με επιτυχία, ενώ τελευταία εκείνη ανάμεσα στο «Φωτεινή» και το «Φιλοξένια», αποβολή που συναντά κάποια προβλήματα από ιδιοκτήτες που δεν τη δέχονται. Επισήμανε δε, πως ό,τι ανήκει στο λαό, η Δημοτική Αρχή έχει υποχρεώσει να το πάρει πίσω.
 
Ξεκινά ΕΔΕ για τη διαρροή της λίστας οφειλετών                      
Αναφορικά με τη λίστα οφειλετών που διέρρευσε από το Δήμο, σύμφωνα με την καταγγελία του Χάρη Βγενή, ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και δεν έπρεπε να βγουν στη δημοσιότητα, έτσι θα ζητήσει ΕΔΕ για να γίνει γνωστό από πού διέρρευσε.
 
ΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
Κι αφού ολοκληρώθηκε ύστερα από ώρες η προ ημερησίας διαδικασία, το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε να συζητά τα θέματά του, κάνοντας αρχή από το θέμα 34, καθώς αφορούσε στον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων των νεκροταφείων, με πολλά από αυτά να είναι εκτός Καλαμάτας. Έγινε, δε, αυτή η αλλαγή της σειράς, ώστε οι πρόεδροι των Κοινοτήτων να μπορέσουν να φύγουν.
 
Διαμαρτυρίες για την εκταφή από τους προέδρους
Μιλώντας για το ζήτημα των κανονισμών των νεκροταφείων, ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι υπάρχει αλλά δεν τηρείται, έτσι δημιουργείται ένας ενιαίος κανονισμός που θα αφορά 39 νεκροταφεία (πλην του κεντρικού της πόλης), χωρισμένα σε ημιαστικές περιοχές, καθώς και τοπικά.
Μιλώντας για την κατάσταση σε αυτά, ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να προστεθεί ένα μικρό τέλος κατά την ταφή και την εκταφή, ενώ από πλευράς Δήμου ο ευπρεπισμός των κοιμητηρίων γίνεται δύο φορές το χρόνο. Ειδικότερα, το Πάσχα και το 15αυγουστο. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει περισσότερα πράσινο σε όλα.
Με το νέο κανονισμό «κουμάντο» στα νεκροταφεία θα κάνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, αφού ενημερώνεται από το ληξίαρχο του Δήμου.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, υπάρχει πρόβλημα χώρου στα περισσότερα νεκροταφεία και έτσι στα 5 χρόνια πρέπει να γίνεται εκταφή, ενώ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει άρνηση για ταφή τσιγγάνων, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε κοινότητες του Δήμου.
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι τα ταφικά μνημεία πρέπει να έχουν κάποια στάνταρ και δεν πρέπει να μεταφέρουμε τη ματαιοδοξία μας και στα κοιμητήρια.
Από την πλευρά τους, αρκετοί πρόεδροι διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική εκταφή στα 5 χρόνια, αφού σε κάποια κοιμητήρια δεν είναι απαραίτητο, καθώς υπάρχει επιπλέον χώρος.
 
Πρέπει να βρεθεί λύση με τους οικογενειακούς τάφους
Σχετικά με τους οικογενειακούς τάφους, ο κ. Νίκας ζήτησε να βρεθούν στοιχεία από τους οικείους των θανόντων, αν ένας τάφος είναι πράγματι οικογενειακός ή όχι.
Χαρακτηριστικά στο κεντρικό κοιμητήριο της Καλαμάτας είπε ότι υπήρχαν 500 τάφοι, αλλά κάτω από 200 φάνηκαν με στοιχεία ότι είναι πράγματι οικογενειακοί.
Αφορμή για το παραπάνω στάθηκε η δήλωση πρόεδρου πως στην Κοινότητά του υπάρχουν τάφοι που καταλαμβάνουν 15m2, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν αγορασμένοι, αφού παλιά δίδονταν δια λόγου, «με λίγο λάδι στον παπά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Άλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι στη δική του Κοινότητα υπάρχει χώρος στο νεκροταφείο και δεν πρέπει να γίνεται εκταφή, αφού πολλοί είναι δεμένοι συναισθηματικά με τον τάφο, με το δήμαρχο να απαντά ότι πρέπει να υπάρχει όριο. Όπως είπε, μπορεί κάποια κοιμητήρια τώρα να έχουν χώρο, αλλά αργότερα κι αυτά θα γεμίσουν.
Πάντως, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία, αλλά πρέπει κάποιοι τάφοι να φύγουν, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Αιθαία, τον Άρι και τη Θουρία υπάρχον σοβαρά ζητήματα χώρου.
 
Στην Καλαμάτα δε χωρά και ούτε συμφωνούμε για αποτεφρωτήριο
Σχολιάζοντας ο δήμαρχος την άποψη για δημιουργία αποτεφρωτηρίου, είπε ότι δέχεται την επιλογή του καθενός, αλλά δεν ενθαρρύνει τη λύση της αποτέφρωσης.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης, ακόμα και να ήθελαν να γίνει, δεν υπάρχει χώρος, ενώ σχετικά με την πρόταση επέκτασής του, είπε ότι υπάρχει μεν χώρος ανατολικά του υπάρχοντος, αλλά αν η Δημοτική Αρχή επιδιώξει την επέκταση, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους γείτονες.
Κι αφού η συζήτηση ολοκληρώθηκε, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν με την ψήφισή του και με την πλειοψηφία να συμφωνεί.
 
Μέγαρο Χορού: Έπρεπε να παραδοθεί το 2013, φτάσαμε στο 2017 και ακόμα περιμένουμε
Ένα ακόμα θέμα στο οποίο χρειάστηκε μεγάλη συζήτηση και υπήρξαν πολλές ερωτήσεις ήταν οι εξελίξεις και η πορεία των εργασιών στο Μέγαρο Χορού. Μάλιστα, για το λόγο αυτό βρέθηκε στην αίθουσα ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης.
Αρχικά έγινε γνωστό ότι έγιναν εργασίες υγρομόνωσης στο κτήριο, οι οποίες θα κριθούν σε μια δυνατή βροχή, καθώς και κάποιες παρεμβάσεις σε προβλήματα που είχαν εντοπιστεί στη σκηνή. Πλέον αυτά που υπολείπονται είναι αποκατάσταση μέρους του δαπέδου στο φουαγιέ του Μεγάρου, αντικατάσταση όλων των καθισμάτων, αφού υπήρξε φαινόμενο θραύσης αυτών, επιδιορθώσεις στη σκηνή και, τέλος, πιστοποίηση ασφαλείας σε αυτή.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν προκειμένου γερμανική ιδιωτική εταιρεία να ελέγξει όλο το κτήριο και αν κριθεί κατάλληλο, να δώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό για χρήση.
Σύμφωνα με τον εργολάβο που ζήτησε παράταση, αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα προχωρήσει ο έλεγχος για την απόκτηση του πιστοποιητικού.
Μετά την ενημέρωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας προχώρησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν σε τεχνικά ζητήματα. Ειδικότερα, ο κ. Μάκαρης ζήτησε εξηγήσεις για αυτή τη νέα παράταση, αν τελικά με τις επισκευές αυτές λυθούν οριστικά τα προβλήματα και γιατί, τελικά, τόσο καιρό ο εργολάβος δεν έχει κηρυχτεί έκπτωτος.
Ο κ. Τζαμουράνης απάντησε ότι πολλά ζητήματα, όπως αυτά της υγρομόνωσης, θα φανεί αν λύθηκαν στην πράξη. Σχετικά με τα σπασμένα καθίσματα, απάντησε ότι ο εργολάβος ζήτησε να αλλαχθούν μόνο 50, κάτι που η υπηρεσία του αρνήθηκε και έτσι θα αλλαχθούν όλα, ενώ γενικότερα μίλησε για ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον εργολάβο, αφού πλέον οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν βελτιωθεί.
Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε εκτίμηση για το αν με τη νέα παράταση τα προβλήματα θα έχουν επιλυθεί, με τον κ. Τζαμουράνη να απαντά ότι τα περισσότερα έχουν τακτοποιηθεί, με τη δική του Υπηρεσία όμως να μην είναι σε θέση να τα τσεκάρει όλα, αφού κάποια είναι εξειδικευμένα και απαιτείται ειδικός έλεγχος.
Ο κ. Αντωνόπουλος δήλωσε ότι στηρίζει την παράταση, αφού, όπως υποστήριξε, «ενημερώθηκε για την κατάσταση του έργου και αφού φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Από την πλευρά του, ο κ. Αλούπης είπε ότι δε γίνεται ο εργολάβος να κηρυχτεί έκπτωτος, αφού είναι έργο- γέφυρα, αν και, όπως είπε, έχει αμφιβολίες για τις εργασίες.
Το λόγο πήρε στο τέλος ο κ. Νίκας, που αναφέρθηκε στο αεροδρόμιου του Βερολίνου, συγκρίνοντάς το με το Μέγαρο Χορού, «δύο έργα που δεν έχουν σχέση από άποψη μεγέθους, αλλά έπρεπε να έχει παραδοθεί από το 2011». Ανέφερε το παράδειγμα, γιατί τα ιδιαίτερα έργα έχουν και ιδιαίτερα προβλήματα.
Επίσης, ανέφερε ότι αν ήθελε η Τεχνική Υπηρεσία θα μπορούσε να έχει «κλείσει» το έργο, όπως έγιναν σε περιπτώσεις άλλων υπηρεσιών, σαν το δρόμο Παραδείσια- Τσακώνα, σαν το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και το Πολυκλαδικό. Όμως, όπως υποστήριξε, το ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν «κλείνει» το έργο, είναι υπέρ του Δήμου Καλαμάτας.
Όσο για την έκπτωση του εργολάβου, είπε ότι συνολικά το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 97%, αν ο Δήμος το κάνει αυτό, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για να βρεθεί άλλη λύση.
Επίσης, αν η γερμανική εταιρεία πιστοποίησης δε δώσει πιστοποίηση ότι το έργο είναι εντάξει, ούτε τότε ο Δήμος θα το παραλάβει.
Και αφού τελείωσε το θέμα  δίνοντας νέα παράταση στον εργολάβο, η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με πολλά από τα θέματα που χρειάζονταν εκτενή συζήτηση, όπως αυτό των κυκλοφοριακών αλλαγών στην οδό Ναυαρίνου, να αναβάλλονται για επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση