Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε
Συχνά γράφουμε ότι εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα, νεκρή ή τραυματισμένη, σε διάφορα σημεία του Μεσσηνιακού Κόλπου. Επίσης πολλές φορές αναφερόμαστε σε χελώνες που έκαναν τη φωλιά τους, με τον κόσμο να συνηθίζει να τις πλησιάζει, κάτι που τις ενοχλεί.
Να σημειωθεί, δε, ότι από πλευράς Δήμου (τουλάχιστον στην Καλαμάτα) έχουμε χρόνια να δούμε κάποιο προστατευτικό κλουβί σε φωλιά. Έτσι αυτές μένουν ακάλυπτες, έρμαιο όσων θέλουν να δουν πώς είναι τα αυγά, κάτι που αποβαίνει μοιραίο για τις χελώνες.
Χθες εντοπίστηκε μια νεκρή χελώνα στην παραλία της Μ. Μαντίνειας. Προχθές είχε εντοπιστεί στον Κορδία, πριν από μια εβδομάδα περίπου μπροστά στο Φιλοξένια, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα στην παραλία στην περιοχή Καλαμάκι εμφανίστηκαν δύο χελώνες, σύμφωνα με μάρτυρες, ζωντανές.
Το θέμα, προφανώς, πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους, αφού ελάχιστοι είναι όσοι μπορούν να ενημερώσουν για το τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν βρεθεί μπροστά σε ένα τέτοιο θέαμα, με τους περισσότερες να καλούν το Λιμεναρχείο.
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που το τελευταίο έχει δηλώσει αναρμόδιο, αφού αν η χελώνα είναι νεκρή πρέπει να απομακρυνθεί από το Δήμο, ενώ αν είναι ζωντανή πρέπει να την περιθάλψει εθελοντική ομάδα (συνήθως ο ΑΡΧΕΛΩΝ).
Εμείς παρακάτω αναπαράγουμε τις οδηγίες που αναφέρει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, αλλά και πάλι πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται οργάνωση και ενημέρωση για το σοβαρό αυτό θέμα.
Αν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα
1. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι). Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα, τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
2. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται, ιδιαίτερα στα τραύματά του, με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
4. Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941 511 511. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να συμπληρώσουμε, για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.
Αν βρεις νεκρή θαλάσσια χελώνα
1. Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
Εάν βρεθεί σήμα, πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
3. Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και, τέλος, ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή.
Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια
Επικοινώνησε με το ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6944 929622 ή στο e-mail rc.officer@archelon.gr, ώστε να λάβεις τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις! Θυμήσου ότι η πληροφορία που έχεις είναι πολύτιμη για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και, κυρίως, για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών!
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση