«H Nύχτα των Zωντανών Nεκρών» αύριο βράδυ από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας


«H Nύχτα των Zωντανών Nεκρών» θα προβληθεί αύριο Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Baba Yaga,  με ελεύθερη είσοδο, από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
Δύο αδέρφια, ο Johnny και η Barbra, πηγαίνουν στο νεκροταφείο της παλιάς τους πόλης για να επισκεφτούν τον τάφο του πατέρα τους. Ο Johnny φοβίζει την Barbra, θυμίζοντάς της πόσο την είχε τρομοκρατήσει, όταν, παιδί ακόμη, την απειλούσε ότι οι νεκροί είχαν σηκωθεί για να την πιάσουν. Σύντομα, όμως, ο εφιάλτης της Barbra γίνεται πραγματικότητα…
Γυρισμένη στα τέλη του ’60 με ελάχιστο budget, «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» διατηρεί και σήμερα την αμετρίαστη υπεροχή της στο είδος, αποτελώντας μία από τις πιο κλασικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών.
Η ταινία είναι μια παραβολή και αποτελεί μια μικρογραφία του κοινωνικού συνόλου, ενός μικρόκοσμου υπό την απειλή της εξαφάνισης. Το φιλμ λειτουργεί ως μια κοινωνιολογική μελέτη που επικεντρώνεται εξίσου στο φύλο, τη φυλή και τις ηλικίες των ηρώων. Με την πραγματιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή της, η ταινία αγγίζει τα προβλήματα που απασχόλησαν την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘60: πολιτική αναταραχή, ρατσισμός, φόβος για τον όχλο κ.λπ. Η «Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» είναι αποτελεσματική όμως και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, αφού αποτελεί ένα έντονο, εφιαλτικό, κλειστοφοβικό ταξίδι στον αποκαλυπτικό τρόμο. Άξια έχει κερδίσει τη φήμη της κλασικής ταινίας για όλους τους λάτρεις του φανταστικού και του τρόμου.
Ο δημιουργός της, Τζωρτζ Άντριου Ρομέρο που πέθανε πρόσφατα (George Andrew Romero, 4 Φεβρουαρίου 1940 – 16 Ιουλίου 2017) ήταν Αμερικανοκαναδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ του κινηματογράφου, γνωστός για τις ταινίες τρόμου που σκηνοθέτησε με θέμα μια φανταστική κυριαρχία των ζόμπι. Ο Ρομέρο χαρακτηρίζεται συχνά ως πρωτοπόρος με μεγάλη επίδραση στο είδος της ταινίας τρόμου.
Να σημειωθεί πως η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ομάδας Puppet Myth και εγκαινιάζει τη συνεργασία της Λέσχης με το Baba Yaga για μια σειρά ειδικών αφιερωμάτων και προβολών με ελεύθερη είσοδο.
 
Προβολή Πέμπτης
Η ταινία «Toni Erdmann» θα προβληθεί την Πέμπτη, 2/11, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος»  στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18)
Ο Γουίνφρεντ, ένας μοναχικός καθηγητής μουσικής, θα προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με την κόρη του, με την οποία είναι χρόνια αποξενωμένοι. Με εφαλτήριο της πράξης του το θάνατο του σκύλου του, θα πάει απρόσκλητος στο Βουκουρέστι, όπου η εργασιομανής κόρη του είναι μία επιτυχημένη καριερίστα. Το Σαββατοκύριακο που θα περάσει θα είναι σκέτη καταστροφή, μα ο Γουίνφρεντ θα πεισμώσει και θα εφεύρει το χαρακτήρα του Τόνι Έρντμαν, έναν τουλάχιστον ιδιοσυγκρασιακό τύπο.
Με όχημα ένα όχι και τόσο πρωτότυπο σχήμα, η Μάρεν Άντε πραγματοποιεί έναν κινηματογραφικό θρίαμβο, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα μέσω των πιο γελοίων καταστάσεων. Το μεγαλύτερό της κατόρθωμα έγκειται στην απουσία του όποιου διδακτισμού, τη στιγμή που η ταινία βρίθει σχολίων πάνω στις σχέσεις, στην εργασία, μα και στην ίδια τη Ζωή.
Η ταινία απέσπασε 51 βραβεία, μεταξύ αυτών και το βραβείο κριτικών στις Κάννες για το 2016, ενώ υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.