Νίκος Ανδρουλάκης: Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικού παραδείγματος


Να φυσήξει νέος άνεμος που θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, προς την κατεύθυνση του ορθού λόγου, του ρεαλισμού και της προόδου, ζήτησε χθες από την Καλαμάτα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγη ώρα πριν από την κεντρική του ομιλία στο ξενοδοχείο Rex, αναφέρθηκε στο καινούργιο που φιλοδοξεί να φέρει η υποψηφιότητά του, στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων για την κρίση, στις προκλήσεις της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
“Υπάρχει συνολική απαξίωση και του ΣΥΡΙΖΑ και του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Η προσπάθεια που κάνουμε πρέπει να έχει βασικό στοιχείο την ανάταξη της εμπιστοσύνης των πολιτών. Κι αυτό σημαίνει σχέδιο και καθαρός λόγος”, επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό του Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ένα κόμμα και έναν πολιτικό που ανήκουν στο παρελθόν, αλλά και αποτέλεσαν τον καθοριστικότερο παράγοντα για τη χρεοκοπία της χώρας.
Ο υποψήφιος του νέου φορέα που θα διαδεχθεί τη “Δημοκρατική Συμπαράταξη” μίλησε για ένα νέο κόμμα που θα σέβεται το κράτος, θα σέβεται τους θεσμούς, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του. “Επιτέλους να αποκτήσει η χώρα ένα κόμμα ευρωπαϊκών δεδομένων που δεν έχει. Τα κόμματα στην Ελλάδα είναι συσπειρώσεις αρχηγών. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, σχολίασε.
Στην ερώτηση για τις ευθύνες των κομμάτων, ο κ. Ανδρουλάκης αναγνωρίζει τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά επιτέθηκε στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή. Συμπλήρωσε, όμως: “Δε λέω ότι δεν έχουμε ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ότι ενώ έγιναν προσπάθειες μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ πολέμησε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».
Φιλοδοξία του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία, είναι ένα δημιουργικό σοκ στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Επιθυμεί να εκφράσει αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι εκείνους που θέλουν να γίνουν. Στόχος του είναι ο νέος φορέας  να επανασυνδεθεί με τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες, να πείσει εκείνους που θεωρούν ότι είναι πια μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά.
Να φτιάξει, επιτέλους, ένα αληθινά ανοιχτό κόμμα που προτεραιότητά του θα είναι να δώσει προοπτική στον τόπο κι όχι προοπτική βολέματος στα στελέχη του. Μία παράταξη που θα λειτουργεί με διαφάνεια, και θα συγκρουστεί με τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.
Εν κατακλείδι, ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε χθες λίγο από το μεγάλο επιστήμονα Τόμας Κουν: Από τη στιγμή που ένα παράδειγμα εξασθενίσει (χρεωκοπία ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.) και υπονομευθεί σε βαθμό που ακόμη και οι υπέρμαχοί του χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί του, ο καιρός είναι ώριμος για την επανάσταση, για το πέρασμα σε ένα νέο παράδειγμα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη