Η θεματολογία κατά τη «Συνάντηση Εργασίας» με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο στο Επιμελητήριο

Η θεματολογία κατά τη «Συνάντηση Εργασίας»  με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο στο Επιμελητήριο

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε κατά τη «Συνάντηση Εργασίας» που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτριο Τζανακόπουλο, έχει ως εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μανιάτη:
«1) Ακατάσχετος Λογαριασμός: είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
2) Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: χρειάζεται απλοποίηση διαδικασιών ώστε η προετοιμασία του φακέλου να γίνει οικονομικότερη, διότι με τα σημερινά δεδομένα σε πολλούς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω κόστους να προχωρήσουν.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες ακόμη «σέρνονται» από αξιολόγηση σε αξιολόγηση, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να έχει έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.
-Να έχουμε μέσα σε 4 χρόνια πάνω από 80 νόμους, με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.
-Να χρειάζονται μέχρι και 22 δικαιολογητικά για μια μεταβίβαση ακινήτου
-Να σταματούν επενδύσεις, γιατί δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένος και σαφής χωροταξικός σχεδιασμός με κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης
-Να υστερούμε σε καινοτομία, γιατί τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν δέσμια του κρατικού μηχανισμού.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ, έχει αναφερθεί από την κυβέρνηση ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018, όπου θα δανείζεται 5 ή 6 φορές πιο ακριβά απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Κατά συνέπεια, ο ακριβότερος δανεισμός και η χαμηλή ανάπτυξη της τάξεως του 1%-15% δε θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και το κοινωνικό σύστημα;
Επειδή η κατάσταση σε κάποια φάση πιστεύω ότι θα γίνει πλέον μη αναστρέψιμη, μήπως θα πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση η βούληση:
-Να μειωθεί η υπερφορολόγηση
-Να περιοριστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών
-Να βελτιωθεί το σύστημα υγείας, με ενίσχυση του ιδιωτικού κλάδου
-Να απελευθερωθεί η εκπαίδευση και να γίνει εξαγώγιμο προϊόν
-Η γραφειοκρατία και η διαφθορά πρέπει να συντριβούν
-Να προσελκυσθούν ξένες άμεσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία
-Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να απομονωθούν οι συντεχνίες
-Να αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας
-Να δημιουργηθούν καλές προϋποθέσεις για τις εξαγωγές
-Να τονωθεί η παραγωγικότητα με την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας
-Να δανείζουν οι τράπεζες, χωρίς εμπράγματες ασφάλειες
-Να αποδυναμωθούν οι πελατειακές σχέσεις που κατ’ επέκταση θα συμβάλουν στην μείωση του πελατειακού κράτους
-Να ανοίξει το ασφαλιστικό σύστημα και κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους.
Παρακαλούμε θερμά να τα μεταφέρετε στον αξιότιμο κύριο πρωθυπουργό, προκειμένου να τα αξιολογήσει και στη συνέχεια η κυβέρνηση, όσα υιοθετηθούν, να μεριμνήσει για την εφαρμογή τους προς όφελος της χώρας».