Ξεκινά νέος κύκλος του Εργαστηρίου Ανθοκομίας- Ανθοδετικής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Ξεκινά νέος κύκλος του Εργαστηρίου Ανθοκομίας- Ανθοδετικής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Ένα από τα καινοτόμα εργαστήρια που λειτουργούν στο νομό μας, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, είναι αυτό του Εργαστηρίου Ανθοκομίας- Ανθοδετικής, που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει ανθρώπους που ασχολούνται ή σκέφτονται να ασχοληθούν με την ανθοκομία.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 και από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι υπήρχε έλλειψη σε αυτόν τον τομέα, αφού οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές και από πολλούς νομούς.
Σκοπός του εργαστηρίου, εκτός των άλλων, είναι να υποστηρίξει την παροχή εκπαίδευσης στα αντικείμενα της Ανθοκομίας και της Ανθοδετικής και να παρέχει υπηρεσίες Δια Βίου Μάθησης σε ιδιώτες αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια ή φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Εκδρομή και εκπαίδευση στην Ολλανδία
Αδιαμφισβήτητα «μητέρα» χώρα των ανθέων είναι η Ολλανδία. Έτσι αποφασίστηκε οι σπουδαστές του εργαστηρίου να μεταβούν εκεί, προκειμένου να δουν και να εκπαιδευτούν κατευθείαν στην πηγή των ανθέων.
Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε από 8 έως 13 Οκτωβρίου, ενώ συνδύασε την εκπαίδευση στην Ανθοδετική Τέχνη στο διεθνώς αναγνωρισμένο ινστιτούτο Boerma International Institute of Floral Design, με την επίσκεψη στις ολλανδικές ανθαγορές (FloraHolland) και σε εταιρείες χονδρικής.

Η εκπαίδευση στο Boerma έγινε σε ανώτερο επίπεδο (Advanced Level) για τους συμμετέχοντες, που ήδη είχαν εκπαιδευτεί στο Εργαστήριο Ανθοκομίας.
Στο τέλος της διήμερης εκπαίδευσης τα μέλη της ομάδας έλαβαν το πιστοποιητικό τους, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκπαιδευτές.
Κατά την επίσκεψη, δε, στις εγκαταστάσεις των ολλανδικών ανθαγορών, τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το σύστημα διακίνησης ανθέων, τα οποία φτάνουν στις ανθαγορές απ’ όλο τον κόσμο και εξάγονται αφού περάσουν από το σύστημα των δημοπρασιών.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στην εξαγωγική εταιρεία De Gooijer International B.V. (DGI), με την οποία συνεργάζονται και χονδρέμποροι στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγών, στην οποία ξεναγήθηκαν τα μέλη της αποστολής και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία διακίνησης ανθέων.

Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα τα μέλη της αποστολής μάζεψαν εντυπώσεις και γνώσεις, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν είτε στις επόμενες συλλογικές δράσεις του εργαστηρίου είτε ατομικά στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
 
Οι επόμενες δράσεις
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΤΕΙ, το Εργαστήριο Ανθοκομίας συνεχίζει τις καινοτόμες δράσεις του που αφορούν στην εκπαίδευση, την έρευνα και την προώθηση της ελληνικής ανθοπαραγωγής με στοχευμένες συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επόμενες δράσεις τους, λοιπόν, είναι η συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, Καλαμάτας και η έναρξη του ΚΥΚΛΟΥ Ι – Βασικές Αρχές Ανθοδετικής Τέχνης την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου  (https://www.facebook.com/Floraldesignteipel/).
 
Για πληροφορίες
και επικοινωνία με το Εργαστήριο
Τηλ: 2721045241, 6972854546
Email: adarras@teikal.gr, annakostriva@yahoo.gr, floralteipel@gmail.com

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση