Ως ένα χώρο «που μπορούμε με συλλογική εργασία, με καινοτομίες και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, να δημιουργήσουμε τη σπίθα που θα ανάψει ξανά τη φωτιά της ανάπτυξης και της δημιουργικότητας στις επιχειρήσεις του νομού μας» βλέπει το Επιμελητήριο ο Δημήτριος Τσάμης, που είναι υποψήφιος στις προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές με το συνδυασμό «Μεσσηνία-Καινοτομία» του Βαγγέλη Ξυγκώρου.
Σε συνέντευξή του, δε, στο «Θάρρος» συστήνεται και καταθέτει το όραμά του για το Επιμελητήριο και τη Μεσσηνία:
-Κύριε Τσάμη, θα ήθελα να μας πείτε σε ποιον χώρο δραστηριοποιείται η εταιρεία σας και ποια η πορεία της στα χρόνια;
Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο Ποτών-Αναψυκτικών-Χυμών-Νερών-Τροφίμων-Ζάχαρης και Χαρτικών. Κατέχει ηγετική θέση στην αγορά όσον αφορά στα παραπάνω προϊόντα. Συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, όπως η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων – ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η Coca Cola 3Ε Ελλάδος, η ΕΑΣ Αργολίδας και μια σειρά άλλων γνωστών και μη εταιρειών. Η εταιρεία μας έχει βαθιές τις ρίζες της στην ιστορία. Όλα ξεκινούν από τον παππού μας. Πριν από τον πόλεμο του 1940 ήταν έμπορος με κατάστημα στη Μεσσήνη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ανέλαβε ο πατέρας μας το κατάστημα έως το 2009, οπότε δημιουργήθηκε η σημερινή εταιρεία με την ονομασία Αφοί Φ. Τσάμη Α.Ε., η οποία αποτελεί συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης στο εμπόριο. Έδρα της εταιρείας μας είναι η Μεσσήνη-τόπος καταγωγής μας.
Το 2015 η εταιρεία ανακαίνισε τις παλαιές αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταφίδας στη Μικρομάνη και μετακόμισε εκεί τις κεντρικές της αποθήκες, σε ένα χώρο 1.500 τ.μ., διατηρώντας παράλληλα το κατάστημα της Μεσσήνης ως χονδρικής και λιανικής πώλησης.
-Θα θέλαμε να μάθουμε ποιες περιοχές καλύπτει το δίκτυο διανομών σας και ποια είδη πελατών έχετε…
Η εταιρεία μας έχει ένα μεγάλο δίκτυο πωλήσεων, με πωλητές στους Νομούς Μεσσηνίας-Λακωνίας-Αρκαδίας. Βέβαια, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις που έχουμε πελάτες και σε άλλους νομούς. Το πελατολόγιό μας έχει μια ευρεία γκάμα πελατών. Καλύπτουμε καταστήματα όπως super market, mini market, παντοπωλεία, περίπτερα, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία, catering, ελαιοτριβεία κ.ά.
-Το 2017 σε λίγες μέρες μάς αφήνει. Πώς ήταν για την εταιρία σας το έτος αυτό;
Το 2017 είναι η καλύτερη χρονιά που διανύει η εταιρεία μας από τη στιγμή της ίδρυσής της, καθώς επισφραγίζεται από τη συνεργασία με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού μας, αλλά και με νέες συνεργασίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Από όσο γνωρίζω θέτετε υποψηφιότητα στις επιμελητηριακές εκλογές με το συνδυασμό του κ. Βαγγέλη Ξυγκώρου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί με το Βαγγέλη;
Το γιατί είναι απλό. Είμαστε άνθρωποι της ίδιας γενιάς, που έχουμε τους ίδιους στόχους και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Δεν είναι αυτοσκοπός μας να εκλεγούμε για το εγώ μας, αλλά για το εμείς. Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, καθώς και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί μου, αντιμετωπίζουμε το Επιμελητήριο ως ένα χώρο που μπορούμε με συλλογική εργασία, με καινοτομίες και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, να δημιουργήσουμε τη σπίθα που θα ανάψει ξανά τη φωτιά της ανάπτυξης και της δημιουργικότητας στις επιχειρήσεις του νομού μας.
-Κύριε Τσάμη, σε λίγες μέρες η απερχόμενη διοίκηση θα κληθεί να παραδώσει σε εσάς και στον άλλον συνδυασμό που διεκδικεί τις εκλογές. Θα ήθελα να μου πείτε τι διαφορετικό προτείνετε για να δημιουργήσετε ένα αναπτυξιακό επιμελητήριο σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις και τους άλλους συνδυασμούς, καθώς και πώς κρίνετε την πορεία του Επιμελητηρίου μέχρι σήμερα.
Καταρχάς δε μηδενίζουμε τίποτα από όλα αυτά που έχουν γίνει έως σήμερα. Θεωρούμε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις πρόσφεραν πάρα πολλά στο Επιμελητήριο και σαφώς τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είναι σημείο αναφοράς για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ότι οι υπηρεσίες του έχουν να επιδείξουν έργο που λίγα επιμελητήρια κάνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει υπηρεσία που να μην την παρέχει το επιμελητήριο και να την παρέχει άλλο.
Όμως, τα τελευταία έξι χρόνια δε λειτούργησε και αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε χάσει αρκετό χρόνο και γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε από εδώ και πέρα. Εμείς έχουμε προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που καταθέσαμε από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης του συνδυασμού, για όλες τις επιχειρήσεις του νομού, που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και σε μια Μεσσηνία εξωστρεφή, που θα έχει ένα φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και νέους επενδυτές.
Όλοι εμείς οι νέοι επιχειρηματίες έχουμε πλέον τη γνώση, καιρός να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το αποτέλεσμα.
Δημήτριος Τσάμης: «Οι νέοι επιχειρηματίες έχουμε πλέον τη γνώση, καιρός να συνεργαστούμε για το αποτέλεσμα»
