Μοναδικοί Πρέσβεις της Πελοποννήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας

Μοναδικοί Πρέσβεις της Πελοποννήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας

Με ιδανικό τρόπο έκλεισε η χρονιά στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας, καθώς η τελευταία ημέρα λειτουργίας πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνδυάστηκε με την παρουσίαση και τη βράβευση της ομάδας μαθητών και του καθηγητή τους που χάρισαν στο σχολείο τον τίτλο του «Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που υλοποιεί το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η εκδήλωση της ανακήρυξης από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τον διευθυντή του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, με τον υπεύθυνο καθηγητή του 2ου Λυκείου Καλαμάτας Γιώργο Δρέττα να χρίζεται «Senior Ambassador» και οκτώ Μεσσήνιους ως «Junior Ambassador», τους απόφοιτους Αλεξάνδρα Κοντοπούλου, Ευθυμία Αλειφέρη και τους μαθητές του σχολείου: Νίκη Κουτίβα, Νικολέττα Κυριακούλη, Θανάση Αντωνόπουλο, Αθανασία Αδαλή, Ντενίτσα Τοντορόβα και Αγγελική Αλειφέρη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα ο Παναγιώτης Αλεξάνδρου, Αδάμ Ασημακόπουλος, Νίκος Κοντοδήμας, Αλίκη Υφαντή, Ραφαήλ Ντυμένος, Μαρία Στάθη, Αγγελική Καραβλίδη, Κατερίνα Παπαχριστοδούλου και Αθηνά Παπαδέα.
Χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου δόθηκε η πρέπουσα προβολή και δημοσιότητα στο σημαντικό αυτό γεγονός, καθώς μάλιστα το 2ο Λύκειο Καλαμάτας είναι το μοναδικό που εξασφάλισε τον τίτλο του «Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε όλη την Πελοπόννησο (στην Ελλάδα είναι συνολικά 40 σχολεία-πρέσβεις).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος και μαζί με τον Διευθυντή του 2ου Λυκείου, Θεόδωρο Σταυριανόπουλο -εκτός από τα εύσημα για τη διάκριση του καλαματιανού σχολείου- τόνισαν την αναπόσπαστη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη, αλλά και την ανάγκη για δραστήρια και ανοικτά σχολεία στην κοινωνία.
Τέλος, ο κ. Δρέττας με δηλώσεις του στο «Θ» μίλησε για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση:    
«Σκοπός του προγράμματος που έχει ξεκιν ήσει από πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας είναι η προώθηση των αξιών της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και η γνωριμία των μαθητών με το θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το τι κάνει και τι προσφερει. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη εκδήλωση στις 9 Μαΐου του 2018, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Θα γίνουν ομιλίες σχετικά με το ρόλο του κοινοβουλίου, για την ανάδειξή του ως του δημοκρατικότερου οργάνου της Ευρωπαϊκης Ένωσης, μια και οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τους πολίτες. Ο απώτερος στόχος είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2019. Τα παιδιά, αλλά κι εμείς έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα.
Γενικότερα, με όλα αυτά τα προγράμματα το σχολείο γίνεται πιο ελκυστικό και κινητοποιεί τα παιδιά να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα, χρήσιμα για τη ζωή τους.
Από τα 40 σχολεία πάρα πολλά είναι ιδιωτικά και είναι πολύ σημαντικό και τα δημόσια να δίνουν τις ίδιες δυνατότητες στους μαθητές τους» κατέληξε ο καθηγητής Γιώργος Δρέττας.
Χ.Ε.