Π. Ξηρογιάννης: «Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης δημιουργεί κίνδυνο “ιδιωτικοποίησης” της Δικαιοσύνης»

Π. Ξηρογιάννης: «Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης δημιουργεί κίνδυνο “ιδιωτικοποίησης” της Δικαιοσύνης»

Την πίτα του έκοψε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
 
Με νέο πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, έκοψε χθες το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και, φυσικά, των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών.
Τυχερή της ημέρας ήταν η δικηγόρος Τέτα Παρθενίου, καθώς βρήκε το φλουρί της πίτας, που αντιστοιχούσε σε μια χρυσή λίρα, την οποία παρέδωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Περικλής Ξηρογιάννης.
 
Παρουσίες
Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος, ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Μιχαήλ, αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.
Παράλληλα, παρευρέθηκαν ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας Αντώνης Δουμάνης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο μητροπολίτης στο χαιρετισμό του είπε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κρατηθεί στο ύψος που της αναλογεί και με τις αποφάσεις της να επιβεβαιώνει το θεσμικό της ρόλο.
 
Πολυνομοσχέδιο
Ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Περικλής Ξηρογιάννης, ευχαρίστησε στην ομιλία του όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε υγεία και ευτυχία, κάνοντας και παρέμβαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου:
«Ο χώρος που βρισκόμαστε, ο ιερός χώρος της απονομής της Δικαιοσύνης, αποτελεί το χώρο λειτουργίας ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αφού θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας μας είναι η ισονομία και το δικαίωμα της απρόσκοπτης προσφυγής του πολίτη στα Δικαστήρια και το φυσικό του δικαστή, που με την προσωπική και επιστημονική ανεξαρτησία που απολαμβάνει παρέχει στον πολίτη τα εχέγγυα της μόνης ασφαλούς προστασίας και κρίσης.
Καλούμαστε από τη θέση μας ο κάθε ένας να προστατεύσουμε αυτό το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη. Σήμερα συμπτωματικά βρισκόμαστε στις ημέρες ψήφισης ενός πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις που αλλοιώνουν την απονομή της δικαιοσύνης, και το οποίο εισάγεται ταχύτατα, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης και μελέτης.
Εισάγεται ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε διαφορές ιδιωτικού δικαίου ως υποχρεωτική προδικασία. Ο χρόνος και το κόστος προσφυγής στη διαδικασία αυτή με την απειλή κύρωσης για το διάδικο που αρνείται ή δεν μπορεί να συμμετάσχει, με τη μη διασφάλιση τοπικής αρμοδιότητας του Διαμεσολαβητή με μητρώο Διαμεσολαβητών στην έδρα του Πρωτοδικείου ή του Εφετείου, που δημιουργεί κίνδυνο υποχρέωσης μεταφοράς των διαδίκων στην έδρα του εκάστοτε ισχυρού, με ρήτρες σε συμβάσεις προσχώρησης ή όπου επιλέξει η Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, με την άδεια άσκησης της Διαμεσολάβησης σε μη νομικούς ενώ πρόκειται για καθαρά νομική εργασία με σύνταξη εκτελεστού πρακτικού, θα λειτουργήσει στην πράξη ως πρόσκομμα άσκησης εκ μέρους του πολίτη των ενδίκων βοηθημάτων που του παρέχονται από το νόμο και θα καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση στα Δικαστήρια για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης όπως εισάγεται δημιουργεί ορατό κίνδυνο “ιδιωτικοποίησης” μέρους της Δικαιοσύνης».
 
«Πρώτα σε αποδομούν»
Επίσης, ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι και άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι έντονα προβληματικές, όπως, για παράδειγμα, η απαίτηση ποσοστού απαρτίας για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία.
Ακολούθως, ευχαρίστησε δικαστές και εισαγγελείς για την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν να λειτουργεί εύρυθμα η απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους «που όλο και λιγοστεύουν σε αριθμό αλλά αποδίδουν το ίδιο καλά σε ποσότητα και ποιότητα εργασίας».
Κλείνοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και τον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Μαργέλη, για το υψηλό επίπεδο στο οποίο ανέβασαν το κύρος του Δικηγορικού μας Συλλόγου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αντιπεριφερειάρχης κα Αλειφέρη είπε πως νιώθει το Δικηγορικό Σύλλογο οικογένειά της, καθώς η δικηγορική της ιδιότητα προέχει της πολιτικής και σύστησε στους συναδέλφους δικηγόρους και τους δικαστές να μην πτοούνται από τις επιθέσεις που δέχονται οι κλάδοι τους, σημειώνοντας πως από τη μικρή της πολιτική εμπειρία έχει καταλάβει, πως αν κάποιος θέλει να σε ελέγξει, πρώτα προσπαθεί να σε αποδομήσει.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας ευχήθηκε το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017 και για τα εθνικά μας θέματα.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη