Στις 14 Φεβρουαρίου εκδικάζεται η αγωγή αγρότη για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Στις 14 Φεβρουαρίου εκδικάζεται η αγωγή αγρότη για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Καταλογίζει ευθύνες και παραλείψεις σε Υπουργούς, ΕΛΓΑ, Δήμο Μεσσήνης και περιφέρεια
 
 Αναβολή για τις 14 Φεβρουαρίου πήρε την προηγούμενη εβδομάδα η εκδίκαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας της αγωγής που έχει καταθέσει ένας αγρότης και κτηνοτρόφος από την Εύα, μέσω του δικηγόρου του Παναγιώτη Γιαννόπουλου για τις ζημιές που υπέστη το Σεπτέμβριο του 2016 από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Η αγωγή στρέφεται κατά των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργικής Ανάπτυξης, της περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεσσήνης και του ΕΛΓΑ, για  την απώλεια του εισοδήματός του.
Στην αγωγή του ο αγρότης – κτηνοτρόφος επισημαίνει ότι οι καταστροφικές και ζημιογόνες σε βάρος της γεωργική τους εκμετάλλευσης συνέπειες, δεν οφείλονταν στην ένταση και τη διάρκεια της βροχόπτωσης, αλλά στις παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα.
 
Καταστροφή παραγωγής
Εξηγώντας, αναφέρει ότι ο Δήμος Μεσσήνης και η περιφέρεια δεν είχαν προχωρήσει, όπως νομικά είναι υποχρεωμένοι στον καθαρισμό των χειμάρρων της περιοχής και συγκεκριμένα του χειμάρρου «Λιγίδι», που έχει να καθαρισθεί χρόνια.
Επίσης, στην αγωγή του αναφέρει ότι οι αρμόδιοι την ημέρα της έντονης βροχόπτωσης δεν προχώρησαν στη διάνοιξη του φράγματος του Πάμισου, που βρίσκεται στη θέση «Άρη», όπου καταλήγει ο συγκεκριμένος χείμαρρος, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση της κοίτης του Παμίσου και την καταστροφή όλων των παράχθιων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Αποτέλεσμα της αδράνειάς του, όπως επικαλείται ο εναγόμενος ήταν να καταστραφεί ολοκληρωτικά η γεωργική του εκμετάλλευση η οποία αποτελείται από την καλλιέργεια 20 στρεμμάτων σταφίδας και 12 στρεμμάτων μηδικής (τριφυλλιού). Επίσης, καταστράφηκαν και δύο ελαιοπερίβολα.
Μάλιστα, τα 20 στρέμματα σταφίδας τα είχε φυτεύσει το 2014 και φέτος περίμενε το πρώτο αγροτικό εισόδημα από αυτά. Μετά την αποστράγγιση των νερών, αναγκάστηκε να προβεί σε νέα φύτευση της σταφίδας, αγοράζοντας νέα κλήματα, αλλά και σιδερένιους δοκούς στήριξης των γραμμικών σειρών των φυτευθέντων κλημάτων. Για την φύτευση της νέας σταφίδας και την προμήθεια των σχετικών υλικών, δαπάνησε συνολικά το ποσό των 16.000 ευρώ.
 
Κτηνοτροφία – ελαιοπαραγωγή
Ο αγρότης περίμενε ακόμα ότι το 2017 θα συλλέξει περίπου 6 τόνους σταφίδα, από την πώληση της οποίας θα κέρδιζε 6.700 ευρώ, όπως και στα επόμενα έτη και δη το 2018, 2019 και 2020, με αποτέλεσμα να υποστεί περιουσιακή απώλεια 26.800 ευρώ.
Η σταφίδα που φύτεψε μετά τις πλημύρες θα ξεκινήσει να του αποδίδει εισόδημα μετά το 2020.
Επίσης, καταστράφηκε ολοσχερώς και η καλλιέργεια των 12 στρεμμάτων με τριφύλλι και προχώρησε σε επανασπορά δαπανώντας 2.420 ευρώ για σπόρους, άροση και λίπανση του αγρού. Από την καταστροφή του υπέστη ζημία τουλάχιστον 6 τόνων τριφυλλιού για το 2016, του οποίου η τιμή κιλού είναι 0,30 ευρώ και άρα ζημιώθηκε κατά 1.800 ευρώ.
Η καταστροφή του τριφυλλιού, όμως επέφερε τη μη δυνατότητα του να ταΐσει τα πρόβατά του, με αποτέλεσμα να μειωθεί η γαλακτοφορία τους κατά ποσοστό 30% και αντί να συλλέξει 50 τόνους γάλα να συλλέξει μονό 35 και η ζημιά από την απώλεια των 15 τόνων το 2016 να ανέλθει σε 16.500 ευρώ.
Ακόμα, καταστράφηκαν ολικώς τα ελαιόδενδρά του στο ένα κτήμα, γιατί όταν υπερχείλισε ο χείμαρρος «Λιγίδι», εξαιτίας της έλλειψης καθαρισμού του, εξαφανίσθηκαν  όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αγωγή του από πέτρες και ξένα υλικά. Από δέντρα αυτά έπαιρνε κάθε χρόνο 1.000 κιλά ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά 4.000 ευρώ για το 2016 και ισόποση ζημία για τα επόμενα έτη μέχρι και το 2020, δηλαδή συνολική ζημία 20.000 ευρώ.
Για να προχωρήσει δε σε νέα φύτευση ελιών και καθαρισμό του κτήματος, χρειάζεται το ποσό των 2.000 ευρώ. Τέλος, ολική καταστροφή επήλθε και στο δεύτερο ελαιοπερίβολό του, με αποτέλεσμα να υποστεί απώλεια εισοδήματος για πέντε χρόνια, ανερχόμενη στο ποσό των 3.000 ευρώ ανά έτος και συνολικά σε 15.000 ευρώ, πλέον των 700 ευρώ που δαπάνησε για την εκ νέου φύτευση των ελιών.
Για όλα αυτά ο ΕΛΓΑ  τον αποζημίωσε με το ποσό των… 500 ευρώ, το οποίο όπως λέει και ο ίδιος στην αγωγή του «μόνο ως φιλοδώρημα επαιτείας μπορεί να εκληφθεί».
Ακόμα από τις πλημύρες καταστράφηκαν εντελώς οι περιφράξεις των κτημάτων του, αξίας 3.000 ευρώ, ενώ μαζί με την αποθετική ζημιά όλων, το ποσό που υπολογίζει στη αγωγή του ανέρχεται συνολικά στο ύψος των 133.420 ευρώ.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη