Αλήθειες και παραμύθια…


Επί θητείας Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού, αν θυμάστε, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης, σε εκδήλωση με πολλούς και σημαντικούς καλεσμένους. Μεταξύ αυτών, (θα) ήταν ο Τούρκος ‘σουλτάνος’ Ερντογάν, ο οποίος από τότε είχε δείξει την τάση όλα να ‘τα σφάζει’ και ‘όλα να τα μαχαιρώνει’. Η εκδήλωση είχε οριστεί για βράδυ Σαββάτου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου (όπου ο ωραιότερος πεζόδρομος της χώρας) είχε γεμίσει από αστυνομικούς (ένστολους  και μυστικούς).
Την ώρα της τελετής, κατέφθαναν στους πάγκους της Πλατείας Συντάγματος, της Πλατείας Ομονοίας και της Πλατείας Κλαυθμώνος τα πακέτα με τις κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες –πρέπει να τα λέμε αυτά- είχαν τυπωθεί από την προηγούμενη ημέρα (Παρασκευή), κάτι που συνεχίζεται ως τώρα.
 
Η ταπεινότητά μου δεν ανήκε στους τυχερούς της δημοσιογραφίας που πήραν πρόσκληση, όμως, από κλασική συνήθεια, το ίδιο βράδυ αργά, πήγα να αγοράσω τα κυριακάτικα φύλλα. Δεν έχει σημασία ποιες εφημερίδες αγοράζω, όμως εκείνο το Σαββατόβραδο πήρα στα χέρια μου ‘Το Βήμα’, γιατί με τράβηξε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και με γαργαλιστικές  λεπτομέρειες από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Καραμανλή!
Ήταν πολύ ωραίο ρεπορτάζ, καλογραμμένο, ανυπόγραφο από αυτά που έχουν καταγραφεί στο θλιβερό κομμάτι της Ιστορίας του Τύπου στην Ελλάδα, στον τομέα της γκάφας. Ξέρετε γιατί; Διότι το δημοσίευμα ήταν 100% παραμύθι, αφού ο Ερντογάν δεν έφτασε ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα, δηλώνοντας την τελευταία στιγμή αδυναμία. Ίσως να ήθελε να αποφύγει την πιθανότητα να δειπνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του στον «Μπαϊρακτάρη»…
 
Την ευθύνη του δημοσιογραφικού στραπάτσου ανέλαβε ο ίδιος ο εκδότης-διευθυντής Ψυχάρης και ήταν ο ίδιος που σχεδόν απείλησε μέσω επιστολής του το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όταν κλήθηκε για διευκρινίσεις… Το  επιχείρημά του; «Κάναμε λάθος, άλλωστε αμέσως ζητήσαμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας». Μόνο που η εφημερίδα –στην πρώτη της έκδοση- που είχε ταξιδέψει ήδη για την επαρχία, πούλησε το παραμύθι κανονικά και χωρίς συγγνώμη.
 
Δυστυχώς, η  ‘άφιξη’  Ερντογάν είχε φιλοξενηθεί και από άλλα φύλλα, αλλά όχι έντονα και λεπτομερώς όσο το Βήμα. Θυμάμαι τον Γιάννη Βλαστάρη της Κυρ. Ελευθεροτυπίας να παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο κάποια στιγμή θα συνέβαινε, αφού πρακτικά τα κυριακάτικα δεν προλαβαίνουν όλες τις ειδήσεις του Σαββάτου, ενώ οι λόγοι που θα εκφωνούσαν οι επίσημοι είχαν δοθεί νωρίτερα στους δημοσιογράφους.
 
Πως και θυμήθηκα αυτό το περιστατικό; Διότι πριν επιλέξω βράδυ Σαββάτου ποια εφημερίδα θα αγοράσω, ρίχνω απαραιτήτως την ματιά μου στα πρωτοσέλιδα,  προκειμένου να ζυγίσω ποια λέει την αλήθεια, ποια την κρύβει, ποια υπερβάλει, ποια προπαγανδίζει, ποια θέλει να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη  κλπ. Είναι μια πρακτική που, μεταξύ μας, έχει και λίγη πλάκα. Λόγου χάρη, αυτή τη φορά με τράβηξε η εφημερίδα  του Βαξεβάνη. Είχε βάλει τεράστια φωτογραφία του Θέμου Αναστασιάδη, προαναγγέλοντας σε εσωτερικό δισέλιδο αποκλειστικό ρεπορτάζ  για το πώς ο εν λόγω εκδότης θεωρήθηκε ΑΠΟΡΟΣ από δικαστήριο. Ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό, που προτίμησα να πάρω το ‘Πρώτο Θέμα’. Σκέφτηκα να στηρίξω τον εκδότη του, αλλά μου βγήκε σε καλό, αφού το δώρο ήταν η συγκλονιστική ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Καζαντζάκη…

Γιώργος Αρκουλής