Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, οδηγήθηκαν χθες οι δύο εργαζόμενοι (φύλακες) της Μαραθόλακκας, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο Δήμος Καλαμάτας για διατάραξη υπηρεσίας και παράνομη βία, απαντώντας έτσι στη μήνυση που είχαν καταθέσει νωρίτερα οι ίδιοι για υποβάθμιση περιβάλλοντος.
Ο δικηγόρος τους Άγγελος Βλαχονικολός, ζήτησε τριήμερη προθεσμία από το δικαστήριο, προσκομίζοντας αίτηση που κατατέθηκε στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας για αυτοψία στο χώρο της Μαραθόλακκας από το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή. Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημά του και η υπόθεση θα εκδικαστεί αύριο, Παρασκευή, ενώ προχώρησε και σε άρση της κράτησης για τους δύο εργαζόμενους.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο κ. Βλαχονικολός, παρουσιάζοντας τη θέση των πελατών του, υπάρχουν στοιχεία πως στον Ταΰγετο συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ εκεί φτάνουν ακόμα και απόβλητα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Κατά Νίκα και Βασιλόπουλου
Ο κ. Βλαχονικολός σε δηλώσεις του, εξήγησε ότι εκτός από την αίτηση για αυτοψία από το ΚΕΠΕ, έχει ζητήσει να του προσκομισθούν τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες αυτοψίες του Κέντρου, αλλά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη Μαραθόλακκα.
Παράλληλα, είπε ότι η μήνυση για υποβάθμιση περιβάλλοντος που έχουν καταθέσει οι κατηγορούμενοι εργαζόμενοι κατά το Δήμου, σήμερα θα εξειδικευθεί στο πρόσωπο του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου καθαριότητας Θανάση Βασιλόπουλου.
Ακολούθως, σημείωσε, ότι βάση των στοιχείων που του έχουν προσκομίσει οι εργαζόμενοι, από τα ζυγολόγια προκύπτει ότι από τις 27 Δεκεμβρίου που έληξε η σύμβαση με την εταιρία «Eco Waste» και μέχρι την Καθαρή Δευτέρα στο χώρο έχουν εναποτεθεί 18.000-20.000 τόνοι σκουπιδιών. Επίσης, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τα στραγγίδια των σκουπιδιών, φτάνουν μέχρι τους «5 δρόμους» και καταλήγουν στο Νέδοντα και από εκεί στη θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ στο χώρο εναποτίθενται και απόβλητα του Νοσοκομείου που απαγορεύεται.
Από την πλευρά του ο κ. Βλαχονικολός, αναρωτήθηκε αν η αμέλεια της διοίκησης να διευθετήσει το θέμα διαχείρισης, συνιστά έκτακτη ανάγκη, υπογραμμίζοντας πως κάθε πολίτης που θίγεται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος έχει δικαίωμα να προσφύγει.
Απαγορεύεται η πρόσβαση
Η μήνυση των εργαζομένων κατά του Δήμου Καλαμάτας κατατέθηκε το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας, ενώ ο Δήμος κατέθεσε μήνυση εναντίον τους χθες και εφαρμόσθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αιφνιδιαστικά από προχθές τους έγινε αλλαγή του ωραρίου εργασίας του και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο, σημειώνοντας ότι το πρώτο βράδυ το χώρο της χωματερής φύλασσε ιδιωτική εταιρία, ενώ από χθες το βραδύ την πρόσβαση απαγόρευαν δημοτικοί αστυνόμοι.
Τέλος, ο κ. Βλαχονικολός σημείωσε πως υπάρχει σκέψη και κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών στο χώρο της Μαραθόλακκας. Υπενθυμίζονται ότι σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μετά την κατάθεση μήνυσης κατά των εργαζομένων τόνισε ότι το μόνο που ζητάει ο Δήμος είναι να τον αφήσουν να διαχειριστεί τα σκουπίδια, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μοναδικός στην Πελοπόννησο που κάνει επεξεργασία και δεν τα διαχειρίζεται άναρχα.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Στο Αυτόφωρο αύριο η… «Μαραθόλακκα»
