Ύστατο χαίρε στον Λυκούργο Γαϊτανάρο από πλήθος κόσμου

Ύστατο χαίρε στον Λυκούργο Γαϊτανάρο από πλήθος κόσμου

Σκεπασμένος με τη σημαία της Μάνης ετάφη στη γενέτειρα του, τους Δολούς

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης η Καλαμάτα αλλά και η γενέτειρά του η Μάνη αποχαιρέτισαν χθες τον πολυσχιδή επιχειρηματία και ιστορικό πρόεδρο της «Μαύρης Θύελλας» Λυκούργο Γαϊτανάρο. Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, επιχειρηματίες, παράγοντες του αθλητισμού αλλά και απλός κόσμος,  απ΄ ολόκληρο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας, βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος στην Καλαμάτα για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα. Εκατοντάδες ήταν και τα στεφάνια που συνόδεψαν των Λυκούργο Γαϊτανάρο στην τελευταία του κατοικία, μεταξύ αυτών, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας του Στυλιανού Παττακού, του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς και των οπαδών της «Μαύρης Θύελλας» ακόμα και από τη μακρινή Βοστώνη. Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 2.00 μετά το μεσημέρι στον από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας πάτερ Φίλιππο.
Για τη μεγαλοκαρδία του Λυκούργου Γαϊτανάρου, την πίστη στις ιδέες του αλλά και την ιδιαίτερη του αγάπη για τη Μάνη και τη «Μαύρη Θύελλα» , μίλησαν στους επικήδειους που εκφώνησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ομάδας της Καλαμάτας, Μανώλης Θεοδώρου και ο εγγονός του, Λυκούργος.  Ο Δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως ένα ανυποχώρητο αγωνιστή της ζωής. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Λυκούργος Γαϊτανάρος αποτελούσε ένα εκλεκτό μέλος της τοπικής κοινωνίας που βίωσε όλα τα μεγάλα γεγονότα στη χώρα από το 1930 και μετά. Πρόσθεσε δε, ότι ο αδελφοκτόνος εμφύλιος σημάδεψε τη ζωή του, ενώ παρέμεινε σε όλο του  το βίο πιστός στις ιδέες του ακόμα και με προσωπικό κόστος. 
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στη μεγαλοκαρδία του Λυκούργου Γαϊτανάρου σημειώνοντας ότι πάντοτε προσέφερε απλόχερα τη βοήθεια του σε όποιον του τη ζητούσε ενώ στάθηκε και στις δυο μεγάλες αγάπες του, τη Μάνη και τη «Μαύρη Θύελλα» με την οποία έγραψε «χρυσές σελίδες» στην ιστορίας της ως πρόεδρος ενώ αντιμετώπισε όλους τους ποδοσφαιριστές σαν παιδιά του. Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Νίκας αποχαιρέτισε τον Λυκούργο Γαϊτανάρο ως Μανιάτης, ευχόμενος να είναι ελαφρύ το χώμα της Μάνης που θα τον σκεπάσει στους ιστορικούς Δολούς.
Από την πλευρά των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών ο Μανώλης Θεοδώρου αποχαιρέτισε τον «πατέρα» τους, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος τους αποκαλούσε πάντα «παιδιά του» , ενθυμούμενος μεγάλες στιγμές δόξας που πέρασαν μαζί   στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν η «Μαύρη Θύελλα» μεσουρανούσε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Ο κ. Θεοδώρου, σημείωσε ότι μεγάλο του όνειρο ήταν να ξαναδεί την Καλαμάτα στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίνοντας την υπόσχεση όλοι οι παλαίμαχοι να βοηθήσουν ώστε αυτό του όνειρο να εκπληρωθεί το συντομότερο. Εκ μέρους της οικογένειας και των παιδιών του Λυκούργου Γαϊτανάρου, αποχαιρέτησαν τον «παππού» τους τα εγγόνια του ο Λυκούργος και η Μαίρη Γαϊτανάρου. Ο Λυκούργος τζούνιορ στάθηκε ιδιαίτερα στα λόγια του παππού του, «ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να σε χαιρετάει ο κόσμος με χαμόγελο», ενθυμούμενος τις στιγμές που απλός κόσμος σταμάταγε τον παππού του στο δρόμο για να του σφίξει το χέρι. Αμέσως μετά το πέρας της τελετής , το φέρετρο σκεπασμένο με τη σημαία της Μάνης,  εξήλθε του Ιερού Ναού στους ώμους των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της «Μαύρης Θύελλας» και πήρε το δρόμο για τη γενέτειρα του , τους Δολούς , όπου τον σκέπασε το χώμα της μεσσηνιακής Μάνης δίπλα στη σύζυγοό του Φωφώ που είχε φύγει από τη ζωή το 2017.
Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, η κόρη του στενού φίλου του εκλιπόντος Στυλιανού Παττακού, Ρένα, δεκάδες αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες καθώς και πλήθος απλού κόσμου.
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας