Τα χρυσά πεντόλιρα από την Τουρκοκρατία και η διαμαντένια μήτρα


Κυρίως χρυσός (είτε νομίσματα είτε αντικείμενα) ήταν στο στόχαστρο της ομάδας με δράση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα που εξάρθρωσε προχθές το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έπειτα από άνω των 8 μηνών έρευνα. Μάλιστα, φαίνεται να αναζητούσαν, ύστερα από πληροφορίες που συνέλεγαν αλλά και χάρτες, συγκεκριμένα πολύτιμα νομίσματα και αντικείμενα, όπως τούρκικα χρυσά πεντόλιρα και δεσποτική μήτρα με διαμάντια.
Οι οκτώ συλληφθέντες (ο ένατος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Αθηνών) οδηγήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, οι δύο Αλβανοί, ο κατηγορούμενος 59χρονος ως αρχηγός και ο 53χρονος ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων θα δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή την Παρασκευή, ενώ ο 45χρονος ελαιοτριβέας από τους Αρμενιούς Κυπαρισσίας, ο 59χρονος από τα Βαρβάσαινα Ηλείας, ο 56χρονος από τα Λεχαινά Ηλείας και ο 64χρονος ελεύθερος επαγγελματίας που κατοικεί στην Καλαμάτα θα απολογηθούν το πρωί του Σαββάτου. Ο 45χρονος από την Αθήνα θα απολογηθεί σε ανακριτή στην Αθήνα.
 
Αρχηγός και υπαρχηγός
Οι αστυνομικοί αποδίδουν στον 59χρονο που είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας το ρόλο του αρχηγού της ομάδας και εκείνου που, κυρίως, χρηματοδοτούσε τις μετακινήσεις και τα έξοδα για τις ανασκαφές.
Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε κάθειρξη 9 ετών για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάσθηκε το Μάρτιο του 2014 στην Κυπαρισσία.
Ο ρόλος του υπαρχηγού αποδίδεται στον 64χρονο ελεύθερο επαγγελματία που κατοικεί στην Καλαμάτα, αλλά έχει γεννηθεί στην Κορινθία και ο οποίος φαίνεται πως συνήθως συνόδευε τις «αποστολές» για να γίνουν οι ανασκαφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία για τη δράση τους από το 2017. Έτσι, ξεκίνησαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, στις οποίες βέβαια ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικοί και δεν ανέφεραν πολλές λεπτομέρειες.
 
Σε όλη την Ελλάδα
Η πρώτη περίπτωση λαθρανασκαφής που διαπιστώθηκε από την Αστυνομία έγινε τον Ιούλιο του 2017 στο χωριό Ελάτια Δράμας, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βουλγαρία. Εκεί φαίνεται να έσκαψαν για αρκετές ημέρες σε περισσότερα από ένα σημεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν να αναφέρουν σε μεταξύ τους συνομιλίες ανεύρεση κάποιων πήλινων αντικειμένων, καθώς και ενός χρυσού νομίσματος.
Η επόμενη ανασκαφή που διαπιστώνεται είναι τον Αύγουστο του 2017 σε περιοχή κοντά στη Καρδίτσα. Οι αστυνομικοί έχουν εξαγάγει το συμπέρασμα ότι εκεί συγκρούστηκαν τα συμφέροντά τους με άλλους αρχαιοκάπηλους και έτσι απομακρύνθηκαν από την περιοχή χωρίς να κάνουν κάτι.
Το Σεπτέμβριο του 2017 άλλη ανασκαφή γίνεται από την ομάδα κοντά στην Κυλλήνη Ηλείας. Όμως, κι εκεί φαίνεται ότι τους έχει προλάβει άλλη ομάδα αρχαιοκάπηλων και ό,τι υπήρχε, έχει παρθεί.
Συνεχίζουν, όμως, και τον ίδιο μήνα πραγματοποιούν άλλη λαθρανασκαφή κοντά στην περιοχή Κερασιά Αρκαδίας και κατόπιν σε περιοχές της Τρίπολης.
 
25.000 πεντόλιρα
Το Νοέμβριο του 2017 ψάχνουν κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στα Βλαχερνά Αρκαδίας, ενώ ευελπιστούν σε πολλά, στις ανασκαφές και τις έρευνες που κάνουν σε σπηλιά στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί, σύμφωνα με τις προσδοκίες τους, αναζητούσαν 25.000 πεντόλιρα από την Τουρκοκρατία και μια δεσποτική μήτρα με διαμάντια!
Για την περιοχή της Μεσσηνίας έχει βεβαιωθεί λαθρανασκαφή στις 20 Ιανουαρίου στον Αλμυρό Καλαμάτας, σε έκταση στο δρόμο προς Μάνη.
Άγνωστο παραμένει ποιο ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα από τις ανασκαφές αυτές, καθώς και οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και δεν αναφέρονταν στο τι έβρισκαν.
Πάντως, ορισμένοι εκ των εννέα συλληφθέντων έχουν παραδεχθεί ότι ακόμα και μια ημέρα πριν από τη σύλληψή τους, δηλαδή τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή σε περιοχή της Κορίνθου, ενώ κίνητρό τους ήταν η εύρεση χρυσού.

Της Βίκυς Βετουλάκη