Στόχος η ανάδειξη της ελληνικής και τοπικής γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο!
Με υπέροχες δημιουργίες και πρωτοποριακά πολύχρωμα πιάτα, εμπνευσμένα από το «θησαυρό» υλικών της μεσσηνιακής γης, ρίχτηκαν στη «μάχη» του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας σαράντα σπουδαστές σχολών μαγειρικής απ’ όλη την Πελοπόννησο.
Η συνεδριακή αίθουσα του “Elite City Resort”, χθες το πρωί, θύμιζε Master Chef και οι τέσσερις κριτές είχαν πραγματικά πολύ δύσκολο έργο, καθώς έπρεπε να επιλέξουν τις έξι καλύτερες σαλάτες που θα συνεχίσουν στο μεγάλο τελικό, ο οποίος και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018. Μέχρι τότε ακολουθούν άλλοι δύο μεγάλοι ημιτελικοί, σε Αθήνα στις 24 Απριλίου και Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η εικοσάδα του μεγάλου τελικού. Παρουσιαστές της σπουδαίας και άρτιας εκδήλωσης ήταν οι «δημιουργοί» του «Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας» (και συνδιοργανωτές του πρώτου φεστιβάλ ελληνικής σαλάτας), Ανδρέας Ζαγάκος και Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος.
Η διοργάνωση αποτέλεσε «έμπνευση» της εταιρείας «Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ.», με την αμέριστη βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε. Ξεχωριστοί ήταν και οι τέσσερις κριτές αυτού του πρώτου ημιτελικού, που κλήθηκαν να επιλέξουν τα πιάτα που προκρίθηκαν στην τελική φάση. Εκτός των Μεσσήνιων, του γνωστού σε όλους μας «γαστροναύτη» Παναγιώτη Παπανικολόπουλου και του «ειδικού» στο ελαιόλαδο, με καταγωγή από την Κορώνη, διευθυντή της «PARATUS Europe», Γιάννη Καρβέλα, στην Καλαμάτα βρέθηκαν ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, με ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη μας, αλλά και η δημοσιογράφος γεύσης, Νένα Δημητρίου, από τον «Γαστρονόμο» και τις εκδόσεις της «Καθημερινής».
Όσο για τους έξι νικητές από το διαγωνισμό της Καλαμάτας για το μεγάλο τελικό του Σεπτεμβρίου, είναι οι:
1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ – ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
2. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ
3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΛΑΣ – ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ
4. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΝΟΣ– ΙΕΚ ΑΚΜΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΕΙΔΑΣ – ΔΙΕΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
6. LIDIA ATODIRESEI – ΔΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δηλώσεις
Ο «εμπνευστής» αυτής της προσπάθειας, Κώστας Παπαδημητρίου, πρόεδρος της εταιρείας «Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ», δήλωσε: «Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα βρεθεί στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας να μιλήσω για τις εξαγωγές της εταιρείας μας και είχα πει ότι η χρήση του προϊόντος μας είναι καλύτερη, κυρίως, πάνω στις σαλάτες, οι οποίες ως πιάτο μπορούν να βελτιωθούν. Πάνω στη συζήτηση σκέφτηκα ότι καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση αυτή θα ήταν ένας διαγωνισμός. Με τη σκέψη ότι η Ελλάδα και ειδικά η Καλαμάτα, με βάση τα αγροτικά προϊόντα που προσφέρει το κλίμα μας, μπορεί να δημιουργήσει ασυναγώνιστες σαλάτες σε διεθνές επίπεδο. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει πράξη αυτός ο διαγωνισμός ήταν να δημιουργήσουμε κίνητρα για τα παιδιά που θα βγουν από τις σχολές μαγειρικής, ελπίζοντας ότι θα προκύψουν καινούργιες ιδέες που θα βελτιώσουν την εικόνα της γαστρονομίας όλης της Ελλάδος, αλλά και ειδικά της περιοχής μας, όπου θα γίνεται ο τελικός, ευελπιστώντας ότι αυτός ο διαγωνισμός θα γίνει θεσμός. Όλη η Ελλάδα, κάνοντας ωραίες και γευστικές σαλάτες, θα βοηθήσει την εικόνα της στη γαστρονομία, που αποτελεί το δεύτερο λόγο επιλογής της από τους ξένους επισκέπτες. Έτσι, αν πετύχουμε να είμαστε ένα μέρος που η σαλάτα αποτελεί παγκοσμίως ένα σπουδαίο πιάτο, θα βοηθήσουμε και τον ποιοτικό τουρισμό. Αυτή ήταν η ιδέα και έτσι όπως την ξεκινήσαμε νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης και ειδικά το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας».
Εκ μέρους των διοργανωτών, από το «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος σημείωσε: «Είναι μια ιδέα που οφείλεται στον κ. Κώστα Παπαδημητρίου, αυτός ήταν ο “εμπνευστής” της και εμείς ως “Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας” την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή και βοηθήσαμε για να φθάσουμε στη σημερινή μέρα, που η ιδέα έγινε πράξη. Είδαμε ότι η σαλάτα δεν ήταν προτεραιότητα σε κανέναν διεθνή διαγωνισμό, έτσι με λίγη από την “τρέλα” που μας διακρίνει, αποφασίσαμε να στήσουμε ένα θεσμό. Σήμερα εδώ στην Καλαμάτα πραγματοποιείται η πρώτη φάση του διαγωνισμού με 40 συμμετοχές σπουδαστών μαγειρικής απ’ όλη την Πελοπόννησο. Έξι θα περάσουν στην τελική φάση, που θα διεξαχθεί και πάλι στην Καλαμάτα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πριν από το μεγάλο τελικό θα διεξαχθούν ακόμα δυο ακόμα διαγωνισμοί στην Αθήνα στις 24 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου, ώστε να προκύψει η εικοσάδα των σπουδαστών μαγειρικής που θα διεκδικήσουν πλούσια έπαθλα, από την εταιρεία “Παπαδημητρίου”, έπαθλα όχι χρηματικά αλλά με βάση την εκπαίδευσή τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για την κριτική μας επιτροπή, που αποτελείται από μεγάλα ονόματα του χώρου της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι μεγάλη η προβολή της περιοχής μας απ’ αυτό το διαγωνισμό. Θα θέλαμε ως “Σχολείο Τουρισμού” να ευχαριστήσουμε την εταιρεία “Παπαδημητρίου” για τη στήριξη της σ’ αυτό το εγχείρημα και, φυσικά, το “Elite City Resort” για την άψογη φιλοξενία του ακόμα μια φορά».
Ο πασίγνωστος σεφ με ιδιαίτερη αγάπη για την Καλαμάτα, Αλέξανδρος Παπανδρέου τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της εταιρείας Παπαδημητρίου. Μέχρι τώρα το επίπεδο που έχουμε συναντήσει είναι υψηλό, “σημάδι” ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από τους καθηγητές μαγειρικής και τις σχολές της περιοχής. Είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία, που θα τονώσει το κομμάτι της σαλάτας και των ελληνικών προϊόντων».
Από την πλευρά της η δημοσιογράφος γεύσης του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής», Νένα Δημητρίου, σημείωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη με την ιδέα του φεστιβάλ, καθώς οι σαλάτες αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής και ο κόσμος όλο και περισσότερο τις αντιμετωπίζει ως κύριο γεύμα. Είναι μια αφορμή για έμπνευση και δημιουργία χωρίς όρια, καθώς η σαλάτα μπορεί να έχει από κρέας, όσπρια, τυρί, μέχρι… τα πάντα. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο απ’ αυτό που θα περιμέναμε, τα παιδιά είναι πολύ δημιουργικά και αξίζουν συγχαρητήρια στις σχολές τους.Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι τα τοπικά προϊόντα είναι στην πρώτη γραμμή, είδαμε ταλαγάνι, σύγκλινο, όσπρια, τυριά από την περιοχή, κάτι που μόνο καλό μπορεί να κάνει στην τοπική γαστρονομία. Συγχαρητήρια σε όλους γι’ αυτή τη διοργάνωση, θα χαρώ να βρίσκομαι εδώ και στο μέλλον».
Τέλος, ζητήσαμε την άποψη και δύο Καλαματιανών σπουδαστών μαγειρικής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, του Γιάννη Λαμπρόπουλου από το ΔΙΕΚ και του Γιώργου Παναγή από το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ. Μας είπαν:
Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Ως δημόσιο ΙΕΚ συμμετέχουμε στο φεστιβάλ. Είναι μια εξαιρετική ιδέα που προβάλλει την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα και αποτελεί ένα ξεκίνημα για να προβάλουμε τις πολύ καλές πρώτες ύλες που έχουμε για να φτιάξουμε μια σαλάτα. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτή τη θαυμάσια εκδήλωση. Η σαλάτα που θα φτιάξω θα έχει σπαράγγια, οβριές, πορτοκάλι και μια σάλτσα από σπαράγγια και βαλσάμικο Παπαδημητρίου». Γιώργος Παναγής: «Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, έφτιαξα μια σαλάτα με σύγκλινο, αντίδι, σταμναγκάθι και παστό, είμαι ευχαριστημένος που κατάφερα και ήμουν στο χρόνο μου, όπως και από το πιάτο μου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την εξαιρετική ιδέα και διοργάνωση»
*Οι δηλώσεις έγιναν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Του Κώστα Γαζούλη