Πρώτος αναγνώστης Γαλλοφωνίας ο Κατρούγκαλος, στη λήξη της έκθεσης Γαλλία-Καλαμάτα ο Πρ. Παυλόπουλος


Τρεις μεγάλες εκδηλώσεις από την δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας 17-23/3
 
Με τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ετοιμάζεται να γιορτάσει την Εβδομάδα Γαλλοφωνίας.
Το επόμενο Σάββατο, 17 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχή χρονιά και παράλληλα με περισσότερες από 30 ελληνικές πόλεις ο μαραθώνιος ανάγνωσης, με επιλεγμένο βιβλίο τους μύθους του Λαφονταίν, το οποίο θα ζωντανέψει, όχι μόνο με το απλό διάβασμα, αλλά και με θεατρικές, μουσικές και άλλες ευφάνταστες δράσεις.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Νινέτα Σωτηράκη, τόνισε ότι έχει ξεπεραστεί το ήδη εντυπωσιακό περυσινό προηγούμενο, με 150 δηλώσεις συμμετοχής μαθητών, εκπαιδευτικών και φίλων της Γαλλικής Γλώσσας, ενώ πρώτος αναγνώστης θα είναι φέτος ο κ. Κατρούγκαλος.
Λίγο νωρίτερα, στις 10.45 π.μ. στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια μιας εντυπωσιακής και πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο έως σήμερα».
Το υλικό έχει συλλεχθεί «με πολύ κόπο, αλλά και πολλή αγάπη» όπως είπε η κα Σωτηράκη, από 7 ανθρώπους (εκτός από την ίδια τις κυρίες Dufresne Sylvie, Δημάκου Μαρία–Ελένη, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κυριακού Ειρήνη, Σκλήκα Ουρανία, Ταβουλάρη Κάλλια) σε διάστημα 9 μηνών επίμονης αναζήτησης σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές (σ.σ. το πολύτιμο ιστορικό αρχείο του «Θάρρος» πρόσφερε πλούσιο υλικό)  
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και, κατόπιν συνεννόησης, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα.
Η αυλαία της έκθεσης θα πέσει στις 23 Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η τρίτη προγραμματισμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου (6.30 μ.μ.). Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και έχει στόχο να προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν, μέσα από δυο ομιλίες. Η Αντωνία Παυλάκου, γενική γραμματέας της συνδιοργανώτριας Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών. Η νηπιαγωγός κα Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία.
Για τις εκδηλώσεις μίλησαν χθες το μεσημέρι στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εκτός από την κα Σωτηράκη, οι καθηγήτριες Γαλλικών Κάλλια Ταβουλάρη, η Ευρυδίκη Εξαρχάκου και η Αντωνία Παυλάκου, ενώ παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Προξενείου στην Καλαμάτα, Αριστείδης Μουτζούρης, ο οποίος θα είναι ο δεύτερος αναγνώστης στο μαραθώνιο Γαλλοφωνίας.