Ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας

Ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, παρά την αναγκαιότητα που υπήρχε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας της ερχόμενης Τρίτης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων και το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας. Το θέμα αφορά στην έγκριση της μελέτης του έργου και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης σε σχετικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση πρόκειται για την “Έγκριση προκαταρκτικής μελέτης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)» και υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση ένταξης της Πράξης του έργου στο ΕΠ ¨Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη¨ με Άξονα Προτεραιότητας 10 ¨Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές¨.
Η μελέτη αφορά τη χρήση Γεωθερμίας και ηλιοθερμίας (ηλιακοί συλλέκτες) καθώς και αντικατάσταση των συμβατικών προβολέων με τεχνολογίας LED στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και συμψηφισμός στην κατανάλωση ρεύματος.
 
Η μελέτη του έργου 
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας θα γίνει με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της κατασκευής του έργου είναι 905.000 ευρώ.
Το Κολυμβητήριο Καλαμάτας κατασκευάστηκε, ως γνωστό, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το σύστημα θέρμανσης του χαρακτηρίζεται στη μελέτη απαρχαιωμένο καθώς έχει φτιαχτεί το 1980.
Το 2013 τοποθετήθηκαν 25 τμ ηλιακοί συλλέκτες στο δώμα αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του, όπως σημειώνεται στη μελέτη.
Η λειτουργία του Κολυμβητηρίου σήμερα με πετρέλαιο θέρμανσης κρίνεται ως “ανέφικτη και αρκετά ζημιογόνα για τον Δήμο Καλαμάτας”. Για τις 1.050 ώρες λειτουργίας του ετησίως (6 ώρες την ημέρα/25 ημέρες το μήνα για 7 μήνες) το κόστος είναι 165.000 ευρώ/χρόνο, με τιμή πετρελαίου 1 ευρώ/λίτρο. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας θα γίνει σε τρεις τομείς:
-Με χρήση γεωθερμικής ενέργειας (για τη θέρμανση της μεγάλης και της μικρής πισίνας καθώς και των κλειστών χώρων-αποδυτηρίων κλπ)
-Με τη χρήση ηλιοθερμίας (175 τμ ηλιακοί συλλέκτες επιλεκτικού καθρέπτη στο δώμα των αποδυτηρίων)
–Αντικατάσταση των 27 ενεργοβόρων προβολέων (400Watt) από 8 των (900Watt) με σαφώς βελτίωση του φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας.
-Κατασκευή υποσταθμού για τη λειτουργία των ΑΠΕ. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου εκτιμάται στους 5 μήνες.
Η αρχή γίνεται, ευχόμεθα, σύντομα, να προχωρήσει και η υλοποίηση ενός έργου που έχον ανάγκη τόσο οι αθλούμενοι στο Κολυμβητήριο, όσο και η πόλη της Καλαμάτας.
Τέλος, σύμφωνα και με την παρέμβαση του Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στη Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, “η Καλαμάτα μπορεί να ξαναγίνει, μεταξύ άλλων, πόλη του αθλητισμού με την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών όπως Παλαί ντε Σπορ (περιοχή Παλιάμπελα) και νέο Κολυμβητήριο ενώ πρέπει να εκσυγχρονιστεί το Δημοτικό Στάδιο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη