Η εφορία προσποιείται την Airbnb και… την ταράζει στα πρόστιμα
Μηχανισμό… αυτοφώρου έχει στήσει η εφορία για να «συλλάβει» φορολογούμενους που, ενώ μισθώνουν κατοικίες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, δε δηλώνουν τα ενοίκια στη φορολογική τους δήλωση.
Ήδη, όπως καταγράφεται στον αθηναϊκό Τύπο, σε πιλοτική λειτουργία του μηχανισμού εντοπίστηκαν οι πρώτοι ιδιοκτήτες που ενοικίαζαν ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμοιρασμού, από τους οποίους οι περισσότεροι έσπευσαν εθελοντικώς να δηλώσουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα ενοίκια που είχαν εισπράξει πληρώνοντας τον φόρο εισοδήματος.
Στους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι οι έλεγχοι να ενταθούν και να επεκταθούν με τη χρήση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και πληροφοριών.
Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τους ελέγχους για τις μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb το 2017, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της προσποίησης του ενδιαφερόμενου πελάτη.
Αρχικά εντόπισε μέσω της πλατφόρμας του Διαδικτύου προσφερόμενα ακίνητα προς ενοικίαση, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αναζήτησε τη διαθεσιμότητα.
Στη συνέχεια από τα αναγραφόμενα στοιχεία στην online ανάρτηση εντόπισε τους ιδιοκτήτες.
Για τους 55 από αυτούς τους ιδιοκτήτες υπήρχαν έντονες ενδείξεις ότι δε δήλωναν τα εισοδήματα από τα ακίνητα. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων.
Το αποτέλεσμα; Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους 920.000 ευρώ, με τον πρόσθετο φόρο να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ … AIRBNB
Για μισθώσεις χωρίς οποιαδήποτε υπηρεσία:
Από φέτος, 1/1/2018, το εισόδημα που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου με Airbnb αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Ο φόρος (με επιβολή του μνημονίου) για το 2018 είναι της τάξης του 15% από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα μέσω Airbnb, μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο.
Από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο φόρος αγγίζει το 35%, ενώ αυξάνεται κατά 10%, δηλαδή εκτινάσσεται στο 45%, όταν το εισόδημα είναι άνω των 35.001 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας εκτός από κλινοσκεπάσματα.
Για μισθώσεις με οποιαδήποτε υπηρεσία:
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.
Το εισόδημα από Airbnb απαλλάσσεται του ΦΠΑ, συνεπώς δε δύναται να συμψηφιστεί ή να επιστραφεί ο ΦΠΑ που επιβάρυνε τις δαπάνες του ακινήτου.
Επίσης το εισόδημα αυτό, ως εισόδημα από ακίνητα, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.
Από 1/1/2018 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη διάρκεια μικρότερη του έτους, πρέπει να δηλώνονται από το «διαχειριστή» στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, συγκεκριμένα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου ο «διαχειριστής» λαμβάνει αριθμό εγγραφής ανά εκμισθούμενο ακίνητο.
Σε εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται πως κατά την εγγραφή στο μητρώο θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία του διαχειριστή, των δικαιούχων εισοδήματος από την ενοικίαση και τα στοιχεία του ακινήτου.
Αν δε γίνει εγγραφή στο μητρώο, αν δεν έχει γίνει εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο ή του αριθμού του ειδικού σήματος λειτουργίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής θα επιβάλλεται πρόστιμο στους διαχειριστές.
Εκείνοι που δεν πειθαρχήσουν στο νόμο και δεν εγγραφούν στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής της ΑΑΔΕ, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιαστεί σε 10.000 ευρώ αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση σε ένα χρόνο.
Επιμέλεια Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος